Menu
in

Magyarországi kórházi beruházásokat támogat az Európai Unió

Magyarországi kórházi beruházásokat támogat az Európai Unió

Több mint 160 millió euró (mintegy 48 milliárd forint) uniós támogatást hagyott jóvá csütörtökön magyarországi egészségügyi beruházásokra az Európai Bizottság.

A brüsszeli testület közleményéből kiderül, hogy a támogatást még az előző, a 2007 és 2013 közötti pénzügyi időszak keretéből ítélte meg a bizottság. Ez azt jelenti, hogy korábban indult, már folyamatban lévő, illetve magyar forrásokból akár már meg is valósult beruházásokhoz hagyták jóvá pénz kifizetését Magyarországnak az unió regionális fejlesztési alapjából, amely az összes költség 85 százalékát állja.

Nyíregyházán az új kórházkomplexum építését támogatja az Európai Unió; az 56 millió eurós beruházáshoz 44 millióval járulva hozzá. Szegeden a városi klinikai központ 54 millió eurós bővítéséhez szavazott meg a brüsszeli testület 43 millió eurót. A harmadik és negyedik projektben a pécsi és a kaposvári kórház korszerűsítését, bővítését, utóbbi esetében pedig sürgősségi központ kialakítását is támogatja az EU; előbbit 39 millió, utóbbit 35 millió euróval.

Az Európai Bizottság csak az úgynevezett nagyprojekteket hagyja jóvá közvetlenül, amelyek bruttó beruházási értéke meghaladja az ötvenmillió eurót, az ennél kisebb projektekről regionális vagy tagállami szinten születik döntés.

Exit mobile version