in

Kézmosással és antibakteriális szappannal a fertőzések terjedése ellen

Kézmosással és antibakteriális szappannal a fertőzések terjedése ellen
Kézmosással és antibakteriális szappannal a fertőzések terjedése ellen

Kézmosás Világnapja: 2013. október 15.


Október 15. a Kézmosás Világnapja, melynek célja, hogy a gyakran elhanyagolt, alapvető higiéniai tevékenységre, a kézmosás fontosságára hívja fel a lakosság, és főleg a fiatalabb generáció képviselőinek figyelmét. Ennek alkalmából a Dettol, a Budapest Hegyvidék Önkormányzata által fenntartott Orbánhegyi Óvoda gyermekeinek, Dr Fekete Ferenc a Heim Pál Gyermekkórház osztályvezető főorvosának közreműködésével, játékos feladatokon keresztül szemléltette a baktériumok terjedését, valamint a helyes kézmosás technikáját.

Az egészségünk megóvásának, valamint a baktériumok és fertőzések terjedésének megakadályozásának első számú fegyvere az alapos kézmosás. A hatékony kézmosáshoz azonban nem elég csupán kezünket a víz alá tartani, ebben a folyamatban annak technikája valamint az ehhez használt tisztálkodószereknek is jelentős szerep jut. Az egyszerűen vízzel történő kézmosás ugyanis hatékony lehet a szemmel látható kosz és szennyeződések eltüntetésére, azonban a kezünkön található baktériumokat nem pusztítja el.

Egy nemzetközi kutatás szerint, mely a kritikus alkalmak – mint vécézés, gyermekek tisztába tétele, étkezés, stb – előtti, illetve utáni szappannal való kézmosás sűrűségét vizsgálta, az derült ki, hogy világszerte 0 és 34 százalék között mozog annak gyakorisága. Ennek hátterében azonban általában nem a szappan hiánya áll, hanem az, hogy a szappanokat első sorban a fürdéshez és a mosáshoz kapcsolják az emberek, mely szokásbeli problémákat vet fel.

„A kézmosás fontosságára nem lehet elég korán felhívni a gyermekek figyelmét. Ahhoz, hogy ez felnőtt korban mindenkinek alapvető és rutinszerű tevékenységgé váljon, már egész kicsi korban el kell kezdeni ennek oktatását. Így itt az óvodában is már ehhez szoktatjuk a csemetéinket egészen a kiscsoporttól kezdve” – mondta Doba Csilla, az Orbánhegyi Óvoda óvodapedagógusa.

A Kézmosás Világnapja alkalmából az Orbánhegyi Óvoda gyermekei egy speciális fluoreszkáló gél és játékos feladatok segítségével tapasztalhatták meg, hogy a baktériumok milyen egyszerűen terjednek kézről-kézre, a közös játékokra, kilincsre vagy bármilyen egyéb használati tárgyra, akár egy egyszerű érintéssel. Így egy elszalasztott kézmosás és egy baktériumoktól hemzsegő kéz is egész baktérium- illetve fertőzés láncolatot indíthat el.

A baktériumlánc kísérletet követően a helyes kézmosás technikáját a gyermekek Dr Fekete Ferenc, a Heim Pál osztályvezető főorvosa segítségével sajátíthatták el. „Kézmosás során vannak olyan tipikus részek a kézfejünkön, melyeket gyakran hajlamosak vagyunk kihagyni – ilyenek lehetnek az ujjpercek, az ujjak köze vagy akár sok esetben az egész hüvelykujj. Ezért fontos, hogy azon túl, hogy elmagyarázzuk a gyermekeknek, miért fontos a kézmosás, megmutassuk azt is, hogy hogyan kell alaposan megtisztítani kezeinket” – mondta Dr. Fekete Ferenc. „A kézmosás jelentős szerepet játszhat a fertőzések bekövetkezése illetve azok továbbterjedésének megakadályozásában, így ennek ismerete és rendszeres alkalmazása akár pajzsként is szolgálhat szervezetünk számára. A leghatékonyabb eredményt pedig úgy érhetjük el, ha antibakteriális szappant használunk a kézmosáshoz.”

Az antibakteriális szappanok elpusztítják a baktériumok 99,9 százalékát, így használatukkal megbízhatóan léphetünk fel a láthatatlan kórokozók ellen. „A Dettol elhivatottan dolgozik azon, hogy világszerte felhívja a figyelmet a kézmosás és a kézhigiénia fontosságára, így ma, a Kézmosás Világnapján is erre törekedtünk”- nyilatkozta Somlai Anna, a Dettol kategóriamenedzsere. „Antibakteriális szappanjainkat igyekszünk folyamatosan megújítani, hogy a kézmosás ne csupán egy hatékony védekezési eszköz, hanem élmény legyen kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Számos visszajelzés érkezik hozzánk anyukáktól, akik arról számolnak be, hogy a Dettol érintés nélküli készülék nagyban hozzásegítette gyermeküket ahhoz, hogy megszeressék a kézmosást. Reméljük, az Orbánhegyi Óvoda gyerkőcei is örömöt lelnek majd bennük”- tette hozzá Somlai Anna, majd átadta a Dettol adományt Orbánhegyi Óvoda számára.

Szabó T. Anna: Kézmosó-vers

Cuk -ros, ra-ga-csos, ta-pa-dós, ma-sza-tos

ez a kicsi tappancs,

Hozd hát ide most, nos hát, gyere mosd,

adom is a szappant. …

Cuk-ros, ra-ga-csos, ta-pa-dós, ma-sza-tos

ez a kicsi tappancs,

Hozd hát ide most, nos hát, gyere mosd,

adom is a szappant.

Hékás-békás! Fogd meg már!

Csúszós kis hal megtréfál!

Mosd meg gyorsan, egy-két-hár!

Jujj, jujj, de csikis!

Kicsúszik a szappan!

Hopp, már esik,

ide-oda pattan!

Hékás-békás! Nem megmondtam?

Nosza, gyerünk, csípd el,

kapd el gyorsan!

Azonnali beavatkozást sürget a Rezidens Szövetség a hálapénz rendszer felszámolására

Azonnali beavatkozást sürget a Rezidens Szövetség a hálapénz rendszer felszámolására

Jól halad az építkezés a 400 ágyas klinikán