in

Azonnali beavatkozást sürget a Rezidens Szövetség a hálapénz rendszer felszámolására

Azonnali beavatkozást sürget a Rezidens Szövetség a hálapénz rendszer felszámolására
Azonnali beavatkozást sürget a Rezidens Szövetség a hálapénz rendszer felszámolására

A Magyar Rezidens Szövetség a Hála-Pénz – Hálát a betegtől, Pénzt az Államtól – kampányának keretében a Szinapszis Kft. segítségével kutatást kezdeményezett,


…amelynek célja a hálapénzzel kapcsolatos objektív adatok és az orvosi, társadalmi vélemények megismerése, majd az eredmények szakmapolitika és a média felé történő kommunikálása. A Rezidensszövetség kedden délelőtt ismertette a kutatások legfontosabb eredményeit és a konzekvenciákat.

A Magyar Rezidens Szövetség és a Szinapszis kft. közös kutatást indított s hazai hálapénzrendszerrel kapcsolatos attitűdök megismerésére. Az orvosi és lakossági felmérések rámutattak: a hálapénzrendszer kiszolgáltatottá teszi az orvost és beteget egyaránt, megalázó és frusztráló mindkét fél számára.

Mind a szakma (82%), mind a lakosság (86%) egyet ért abban, hogy a hálapénz rendszere megalázó a beteg számára. Az egészségügyi szakemberek 82%-a érzi úgy, a hálapénz rendszer kiszolgáltatottá, kiszámíthatatlanná teszi az orvos életét azáltal, hogy bevételének egy része változó mértékű, vagyis egyáltalán nem biztosít jól tervezhető megélhetést. Ezzel szemben a lakosság 85%-a azon a véleményen van, hogy az orvosoknak nem érdeke a hálapénz rendszerének megszüntetése, hiszen kényelmes és biztos jövedelemforrást jelent az így jelentkező pénzösszeg. A hálapénz adását döntően a kiszolgáltatottság, a félelem motiválja: az orvosi véleményekkel szemben közel minden második laikus ez utóbbit, vagyis a megfelelő ellátás hiányától való félelmet jelölte meg motivációként.

Összességében tehát a hálapénzrendszer gátja az egészségügy hatékony működésének, a minőségi szakképzésnek, és az elégedetlenségek következtében az orvosi elvándorlás egyik legfőbb motorja. A paraszolvencia erősíti a korrupció jelenségét. A gyógyítás alapját jelentő orvos-beteg bizalmi viszony alapvetően sérül a torz ösztönzőrendszer miatt.

Dr. Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke kijelentette: a tények birtokában nem tehetnek mást, teljes mellszélességgel ki kell állni a hálapénz rendszer eltörlése mellett, mert „vétkesek közt cinkos aki néma”. Sikert véleményük szerint csak közös akarattal és munkával érhetünk el. Az MRSZ javasolt megoldásai a tisztességes alapbér/bérrendezés, a kiszámítható jövőkép, perverz motivációk helyett tiszta ösztönzők a rendszerben és a minőségbiztosítás a szakképzésben az oktatók megbecsültségének javítása mellett.

Támogatását Ön is kifejezheti a Magyar Rezidens Szövetség által indított facebook oldalon – https://www.facebook.com/halapenzkampany. Ugyanide várják a lakosság és a szakma hozzászólásait, javaslatait.

Egészségügyi tévhitek - veszélyes városi legendák

Egészségügyi tévhitek – veszélyes városi legendák

Kézmosással és antibakteriális szappannal a fertőzések terjedése ellen

Kézmosással és antibakteriális szappannal a fertőzések terjedése ellen