in

Kék Péntek! Kék kört formáltak a Diabétesz Világnap alkalmából a cukorbetegek

Kék Péntek! Kék kört formáltak a Diabétesz Világnap alkalmából a cukorbetegek
Kék Péntek! Kék kört formáltak a Diabétesz Világnap alkalmából a cukorbetegek

Minden évben november közepén, az inzulin felfedezéséért Nobel-díjat kapott Frederick Banting születésnapján tartják a Diabétesz Világnapot.

Frederick Banting tiszteletére a Nemzeti Színház melletti parkban egy kék kör megformálásával hívták fel a figyelmet a cukorbetegségre és annak megelőzésére!

Idén harmadik alkalommal hívták a Cukorbeteg Egyesületek tagjait és támogatóikat a Diabétesz Világnap alkalmából megrendezett „Kék Péntek” rendezvényre, ahol a szervezők közös tornával, étkezési tanácsadással és egyéb izgalmas programokkal várták az érdeklődőket. A rendezvény célja, hogy fókuszba állítsa a diabétesz megelőzésének fontosságát, ráirányítsa a figyelmet az egészséges táplálkozás és életmód jelentőségére valamint a szövődmények megelőzésére.

A cukorbetegség jól ismert és igen elterjedt népbetegség, amely nem csak a betegekre, hanem a családra is terheket ró. Ma Magyarországon a cukorbetegek száma 600 ezer – 1 millió főre tehető, a cukorbetegek száma az elmúlt 20 évben mintegy megduplázódott. A betegség világszerte járványszerűen terjed – meghaladja a 370 millió főt –, ami elsősorban a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozási szokások következménye.

Ezért különösen fontos hangsúlyt fektetni a helyes étkezésre – előnyben részesítendők a magas rosttartalmú zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a magas korpatartalmú kenyerek és pékáruk, gyümölcsök, a sovány tej és tejtermékek -, valamint a rendszeres testmozgásra.

A „Kék Péntek” fókuszában idén is a diabétesz és a szövődmények megelőzése állt. A résztvevők szakember irányításával hajtották végre a diabéteszesek számára összeállított speciális, ámde mindenki számára hasznos gyakorlatokat. Az átmozgató torna után diétás étel- és italkóstoló várta a cukorbetegeket, ami mindenkit meggyőzött arról, hogy az egészséges étkezés nem korlátozottságot, hanem fantáziát, kreativitást és újszerűséget jelent.

A meghívottak a rendezvény teljes ideje alatt jelen lévő szakértő orvostól kérhettek tanácsokat. A cukorbetegek beszéltek arról, hogy az előírt életmód- és étrendváltoztatás kezdetben valóban komoly problémát jelent.

Egyedül nehéz egyik napról a másikra megváltoztatni étkezési és életviteli szokásainkat. A gyógytornász vezetésével végzett közös torna, és az étel- és italkóstoló ösztönzést és ötleteket adott arra, hogy a mindennapi testmozgás, az egészséges étkezés kis odafigyeléssel nehézségek nélkül beilleszthető legyen életvitelünkbe.

A programot a diabetológiai és gyógyszerkutatás és fejlesztés elkötelezett szereplői, a Boehringer Ingelheim és a Lilly Hungária Kft. szervezték, akik a diabetológiai gyógyszerek kutatása és fejlesztése mellett kötelességüknek érzik felhívni az emberek figyelmét a diabétesz szövődményeire, és a megelőzés fontosságára.

(Sajtóközlemény)

Lélegezzen könnyebben! - mit tegyen, ha COPD betegsége van?

Lélegezzen könnyebben! – mit tegyen, ha COPD betegsége van?

Rákkezelés: jobban bízunk a nem-gyógyszeres terápiában