in

Itt az ideje, hogy beoltassuk magunkat influenza ellen!

Az influenza minden évben ilyenkor központi téma a nyilvánosság előtt. A szakemberek már régen egy nagyobb járvánnyal számolnak, ezért ajánlott a veszélyeztetetteknek októberben, vagy novemberben beoltatni magukat.


Ők elsősorban idősebb emberek, illetve azok, akik bizonyos betegségben szenvednek. Náluk sokkal gyakrabban fordul elő komplikáció például tüdőgyulladás, amely legrosszabb esetben halálos is lehet. Emellett az oltás fontos azoknak, akik hivatásuk illetve a magánéletük kapcsán sok emberrel kerülnek kapcsolatba. Mindenekelőtt az egészségügyben dolgozók azok, akik magas rizikófaktorral számolnak, hiszen ők azok, akik nemcsak könnyebben megfertőződhetnek, hanem jó eséllyel tovább is adhatják betegeiknek.

Mikor hat az oltóanyag?

Természetesen nem azonnal. Az immunrendszernek átlagosan 14 napra van szüksége, hogy kiépítse a teljes védelmet. Ma már senkinek sem kell tartania a súlyos mellékhatásoktól, hiszen a rendelkezésre álló oltóanyagok sokat javultak az elmúlt években. Megalapozatlan az a félelem is, hogy az ember az oltóanyag hatására influenzás lehet, mivel inaktiv oltóanyagot használnak. Semmiféleképpen ne oltassuk be magunkat, ha meg vagyunk fázva vagy influenzásak vagyunk.

Amit kevesen tudnak: az oltás ellenére is megfázhatunk, amelyeket más korokozók okoznak. Az ilyen betegségeket, amelyek tüneteiben hasonlítanak az influenzához, sokszor a rossz oltóanyag számlájára írják.

Mikortól beszerezhető az oltóanyag?

Általánosságban elmondható, hogy szeptembertől kapható a patikákban az oltóanyag. Az oltóanyag összetétele évről-évre változik, ezért ajánlják az évenkénti újraoltást a szakemberek. Így lehet biztosítani, az influenza elleni kollektív és egyéni védelmet a legjobban.

Kinek ajánlják az oltást?

Azoknak, akik:

  • Szív és keringési betegségben,
  • Krónikus légzőszervi betegségben, pl. asztma
  • Krónikus vesebetegségben
  • Cukorbetegek, vagy más anyagcserebetegségben
  • Krónikus vérszegénységben szenvednek,
  • Született, szerzett vagy kezelés okozta meggyengült immunrendszerrel rendelkeznek.

Illetve azok, akik

  • 60év felettiek,
  • Idősek otthonában vagy más otthonokban laknak,
  • Olyanok, akik a foglalkozásuk miatt jobban ki vannak téve a fertőzésveszélynek. Kórházi alkalmazottak, idősek otthonában vagy rendelőintézetben dolgoznak. Ők nemcsak könnyebben fertőződhetnek meg, hanem tovább is adhatják.

Orvosi szempontból az oltás az egyik leghatásosabb megelőzési formája az influenzának. Az október és a november hónap a legmegfelelőbb az oltása beadására, mielőtt kitör az influenzajárvány.

Mindenkinek a megfelelő ásványvizet!

Mindenkinek a megfelelő ásványvizet!

Influenza