in

Az idegeken múlhat az időskori izomgyengülés

Az idegeken múlhat az időskori izomgyengülés
Az idegeken múlhat az időskori izomgyengülés

Az időskori izomgyengülés kapcsán elmondható, hogy az idegek csökkenő mennyiségén múlhat a láb izmainak természetes időskori gyengülése egy nemzetközi kutatócsoport szerint.A tudósok 168 embert vizsgáltak meg és azt találták, hogy a láb izmait irányító idegek száma mintegy 30 százalékkal csökken 75 éves korukra – számolt be az eredményekről a BBC hírportálja a Journal of Physiology című tudományos lap friss számában megjelent tanulmány alapján.

AZ öregedéssel a lábizmok gyengébbek lesznek, veszítenek tömegükből, ezért végül a mindennapi mozdulatok – a lépcső megmászása vagy a fotelből felállás – is nehézséget okozhat.

Ugyan szinte mindenkivel megtörténik, az okait mégsem ismerték teljesen.

Fiatal felnőttként az emberi gerincvelőben 60-70 ezer ideg irányítja a láb izmait – mondta el a BBC-nek Jamie McPhee, a Manchesteri Metropolitan Egyetem professzora.

A kutatás eredményei alapján ez jelentősen változik az életkor előre haladtával: 30-60 százalékkal kevesebb az ideg idős korban. Az izmoknak azonban megfelelő jelre, ingerületre van szükségük az idegrendszertől, hogy összehúzódjanak és az ember mozoghasson” – magyarázta McPhee.

A kutató a kanadai Waterlooi Egyetem és a Manchesteri Egyetem tudósaival dolgozott együtt, részletes MRI-felvételeket készítettek az izomszövetről, feljegyezték az izmok elektromos aktivitását, hogy megbecsüljék a megmaradt idegek számát és méretét.

Az egészséges izmok képesek egyfajta védekezésre: a fennmaradt idegek új nyúlványokat “állítanak munkába”, hogy megmentsék az izmokat a sorvadástól.

Valószínűbb, hogy edzettebb, nagyobb méretű izmokkal rendelkező embereknél működik ez a védekezés – tette hozzá McPhee.

Ez arra is figyelmeztet, hogy akár 50 év fölött is érdemes elkezdeni azoknak a sportot, akik addig nem tették.

Az idegeken múlhat az időskori izomgyengülés

Több okra vezethető vissza az alvászavar

A gyors időjárás-változás nagy terhelést jelent a szervezetnek

A gyors időjárás-változás nagy terhelést jelent a szervezetnek