in

Idősgondozás modernizálása

A Magyar kormány kutatási projektet finanszíroz az idősgondozás modernizálására; A GE Healthcare üzletága 5,3 millió dollárt fektet be az otthonápolást forradalmasító technológia kidolgozásába


Egyesült Királyság, Chalfont St Giles és Magyarország, Budapest – 2008. november 20.

Konzorcium keretében megvalósuló, jelentős, új kutatóprogram elindítását jelentették be ma Budapesten, melynek célja az idősgondozás átalakítása. A GE Healthcare és a GE vállalatcsoport (NYSE:GE) részlege által PPP rendszerben vezetett – a magán és a közszektor szervezeteit magában foglaló- konzorcium 895 millió forint (4.2 millió USD) támogatást kapott a Magyar kormánytól kutatásra és egy olyan új egészségügyi megfigyelő (monitoring) rendszer kifejlesztésére, mely új módszerek alkalmazásával teszi lehetővé, hogy az idős emberek egészségügyi állapotában esetlegesen bekövetkező változásokat saját otthonukban lehessen figyelemmel kísérni. A GE Healthcare további 238 millió forint – (1.1 millió USD) befektetést eszközöl a programba.

A 2008-ban induló három éves program az egészségügyi cégek szakértőit, valamint vezető tudományos intézeteket fogja össze azzal a céllal, hogy egy integrált rendszert és olyan új eljárásokat fejlesszenek ki az idős emberek egészségügyi állapotának távirányítású sürgősségi ellenőrzése, melyek elődlegesen az idegrendszeri betegségek, mint pl. a sztrók, a depresszió vagy a demenciában szenvedők esetében alkalmazhatóak. A konzorcium kutatást is indít egy olyan sürgősségi ellenőrzési rendszer kifejlesztésére, mely egyszerre lesz alkalmas az aktivitás szintjének, és az olyan alapvető életjelek, mint a vérnyomás és a szívhang vizsgálatára, így egy potenciálisan fellépő egészségügyi állapotváltozás vagy vészhelyzet kialakulása esetén, azonnal riasztani tudja a gondozókat.

A GE Healthcare által vezetett konzorcium magába foglalja a magyarországi egészségügyi iparág képviselőit úgymint a Mednet 2000 és a Meditech Kft-t együttműködésben a Veszprémi Pannónia Egyetemmel, a Szegedi Tudományegyetemmel és a Budapesti Műszaki Főiskolával. A konzorcium 71 kutató (és azok asszisztenseit) alkalmazását és 23 új munkahely megteremtését biztosítja Magyarországon.

Dr. Molnár Károly, kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter köszöntőjében elmondta: „A program  fontos lehetőséget kínál Magyarország számára az idősek segítésére létrejövő innovatív technológiai fejlesztésekben. Európa, s köztük Magyarország idősödő népessége új szemléletet igényel, melynek lényege: az idősek minél tovább élhessenek saját lakókörnyezetükben. Hiszen ez valóban költséghatékony egészségügyi ellátási forma.

Az integrált otthoni beteggondozással kapcsolatos elképzelések megvalósításához ezért a magyar kormány pályázat útján elnyerhető összegekkel is támogatja a gazdaságfejlesztési stratégiába illő  kezdeményezést: az idősek otthoni biztonságát és önállóságát segítő technológiák kifejlesztését. Ismerve az európai  népességi trendeket  biztosak vagyunk abban, hogy a GE mint globális nagyvállalat, két magyar cég, valamint  három hazai egyetem által alkotott konzorcium olyan  új infokommunikációs eszközöket és technikákat fejleszt ki, amelyek nemcsak Magyarország, hanem  Európa és a világ más országai számára  is eladható termékké válnak a jövőben. ”

Berzsenyi Ágnes, a GE Healthcare, Home Health üzletágának ügyvezető igazgatója kifejtette „Örömmel tölt el minket, hogy a konzorcium vezetőiként Magyarországon valósíthatjuk meg ezt a beruházást. A demográfiai változások, úgymint az idősödő népesség arányának növekedése óriási kihívást jelent, mind az idős emberek egészségügyi ellátásának, mind a krónikus betegségek megelőzésnek és kezelésének vonatkozásában. A konzorcium tagjai izgatottan várják, hogy együttműködésük nyomán kifejlesztésre kerülő innovációk segítsék ezt a feljövőben lévő területet. Mindannyian úgy ítéljük meg, hogy közös projektünk minden kétséget kizáróan áttörést hoz az idős emberek életvitelében.”

A Home Health a GE Healthcare egyik kulcsfontosságú üzleti ágazata. A cég stratégia kapcsolatban áll az amerikai Living Independently Group-pal, akik passzív ellenőrző rendszereket biztosítanak az idős emberek gondozásának elősegítésére. 2008 márciusában a GE Healthcare felvásárolta a speciális ventillátorokat forgalmazó VersaMed vállalatot, mely hordozható, elsősorban otthoni használatra tervezett, életmentő lélegeztető készülékeket gyárt a légzési nehézségekkel küzdő betegek számára. A GE Healthcare jelentős tapasztalatokkal rendelkezik az egészségügyi informatika és a gyógyászati/orvosi szoftverfejlesztés, valamint a telecare üzletághoz kötődő akciós-kutatási programok terén, melyek a GE globális kutatóközpontjaiban folynak.

Az Európa szerte zajló demográfiai változások – mint az idős emberek számarányának gyors növekedése, továbbá azon idősek számának szintén ugrásszerű emelkedése, akik rokonaiktól nagy távolságra laknak – a betegápolási és egészségügyi politika döntéshozóit arra ösztönzik, hogy az idősgondozás hatékonyabbá tétele érdekében új módszereket dolgozzanak ki, különös tekintettel a korai diagnosztika és megelőzés területeire. A távirányítással működtethető úgynevezett „telemonitoring” ellenőrzési rendszer egy sokkal hatékonyabb gondozást biztosít, mivel lehetővé teszi, hogy az ápolók figyelemmel kísérjék az élettani változásokat és a kialakult tevékenységmintákat, ellenőrizhessék, hogy megtörtént-e a gyógyszerbevétel, riasztást kapjanak a szokásos szintektől való eltérések esetén, ami elesésre, betegségre, vagy egyéb vészhelyzetre is utalhat. Magyarországon már országszerte működnek a távirányítású egészségügyi ellenőrző hálózatok korszerű prototípusai, amelyeket a konzorcium a további fejlesztések kiinduló bázisaként kíván használni.

GE Healthcare

Jelenleg a betegellátásban új korszakot nyitó transzformációs egészségügyi technológiák fejlesztésével és gyártásával foglalkozik, melyek elősegítik a betegségek korábbi stádiumban történő felfedezését, és az egyénre szabott kezelések kidolgozását.  Az üzletág tevékenysége kiterjed az egészségügyi képalkotás, információ-technológiai rendszerek, egészségügyi diagnosztika, betegfelügyelő rendszerek, betegség-kutatás, gyógyszerkutatás és bio-gyógyszerészet területére is, melyek segítségével új megközelítést kínálnak az egészségügyben dolgozó szakemberek számára a megelőzés, diagnosztika, tájékoztatás és kezelés területein, hogy pácienseik teljes életet élhessenek.
A GE Healthcare szolgáltatásainak széles választéka elősegíti a hatékonyság növelését, valamint lehetővé teszi az egészségügyi dolgozók számára a rákos megbetegedésekben, neurológiai vagy szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők korai diagnosztizálását, kezelését és gyógyítását. Jövőbeni elképzelésük, egy “korai egészség” modell, amely középpontjában a betegségek megelőzésére, a korai diagnózisra és a tünetek megjelenése előtti betegség felismerésre áll.  Az Egyesült Királyság béli központtal rendelkező GE Helthcare a General Electric Company (NYSE: GE) 17 milliárd dollár értékű részlege. Több mint 46,000 ember foglalkoztatásával állnak a beteggondozással foglalkozó szakemberek és pácienseik elkötelezett szolgálatában, több mint 100 országban.

További információkkal kapcsolatban látogassa meg weboldalukat a következő címen:

www.gehealthcare.com

GE Healthcare Magyarországról

GE Healthcare 1993-ban kezdte meg működését Magyarországon. Budaörsön található a GE Healthcare közép- és kelet-európai regionális értékesítési- és szervizközpontja. A központ a mellrák és szívbetegségek diagnosztizálását elősegítő innovatív egészségügyi képalkotó technológiák kutatásával, fejlesztésével és gyártásával is foglalkozik. A GE Healthcare-nek Magyarországon 450 alkalmazottja van, beleértve egy 170 fős mérnöki teamet is. A tudományos és a klinikai kapcsolatok előmozdítására GE Healthcare 2007-ben nyitotta meg legújabb kutatási és fejlesztési központját Szegeden, mely 2008 áprilisában a Szegedi Tudományegyetem neves Alma Mater díjában részesült.

További információ/Sajtókapcsolatok:

Magyarország:

G. Kárpáti Éva

Mmd Corporate, Public Affairs and Public Relations Consultants

1062 Budapest, Aradi u. 8 – 10.

Tel. +36-1-266-7833

eva.karpati.gray@mmdcee.com

Európa:

Dr. Val Jones

GE Healthcare

Val.jones@ge.com

Tel.  +44 7917 175 192

Amerika:

Autumn Latimore

Tel +1 414-721-4013

autumn.latimore@ge.com

Intelligens kapszula technológia

Szívünk ügye az egészség

Adatok a szív-, és érrendszeri betegségekről