in

Hogyan fogjunk neki a kerítésépítésnek?

Hogyan fogjunk neki a kerítésépítésnek?
Hogyan fogjunk neki a kerítésépítésnek?

Egy családi ház számtalan előnnyel bír, melyek közül az egyik fő pozitívum a kert. Egy darabka természet, mely csak a miénk, és kedvünk szerint szépíthetjük, csinosíthatjuk. Ám hogy ez a privát jelleg meg is maradjon, érdemes körbekeríteni a telket egy kerítéssel.

A gondok pedig itt kezdődnek: milyen alapanyagból készüljön a kerítés? Mennyire lehessen belátni rajta? Hol legyenek és mekkorára méretezzük a kapukat? Megannyi kérdés, amit jól át kell gondolni ahhoz, hogy maradéktalanul elégedettek legyünk a végeredménnyel.

Először csak mérlegeljünk, és tervezzünk

Nem túl jó ötlet csak úgy vaktában rábólintani az első szóba jövő lehetőségre, és mondjuk venni egy tekercs dróthálót meg pár fémoszlopot a közeli tüzép-telepen. Persze ideiglenesen ez is megfelel, de a végleges kerítés azért megérdemel némi előzetes tervezést, hiszen jó eséllyel évtizedekig nem változtatunk majd rajta.

Tehát legelőször is mérjük le, hogy milyen hosszú kerítésre lesz szükségünk, majd elkezdhetünk gondolkodni azon, hogy milyen anyagból legyen. A lécből készült változat mondhatni igaz örökzöld, de fadeszkák helyett érdmesebb a gondozásmentes, fémből készült elemeket választani, hiszen ezek sokkal strapabíróbbak. Ráadásul többféleképpen is variálható, hisz a lécek állhatnak soroltan, hézagosan, függőlegesen vagy vízszintesen.

Döntsük el azt is, hogy miből legyenek az oszlopok, illetve milyen magasra akarjuk építeni a lábazatot. A kapuk helyét és méretét is határozzuk meg. Most már van egy hozzávetőleges tervünk, ami alapján tovább tudunk lépni.

A beszerzéssel kapcsolatos lehetőségek és a piszkos anyagiak

Már jobb, ha az elején elfogadjuk: a kerítésépítés bizony nem olcsó “móka” manapság. Csak nézzünk utána, hogy mennyibe kerülnek az alapanyagok, és máris látni fogjuk, hogy ez a projekt bizony nagyobb befektetést igényel.

Határozzuk meg, hogy mi az a maximális összeg, amit jelenleg rá tudunk szánni. Ha elég arra, hogy megépíthessük az előzetesen megálmodott kerítést, akkor minden rendben, ha nem, nos, akkor indulhat az újratervezés. Vagy elhalasztjuk a kerítésépítést, és addig is növeljük a tartalékainkat, vagy úgy választjuk ki az alapanyagot, hogy beleférjen a keretbe, vagy megfontoljuk esetleg egy banki kölcsön igénylését.

Ha pedig megvannak a kellő anyagi források, akkor térképezzük fel a piacot, válasszuk ki végül azt a céget vagy cégeket, akiktől beszerezzük az alapanyagokat.

A kerítés felépítése

Ha mindezzel megvagyunk, tulajdonképp már csak maga a kivitelezés van hátra. Itt is több lehetőség közül lehet választani. Bízhatjuk az egészet szakemberre, egy részét megcsinálhatjuk saját magunk, de akár az egész telepítést is lebonyolíthatjuk saját kezűleg. Mindezt attól függően, hogy milyen szerkezetű kerítést képzeltünk el.

A betonból vagy téglából épült oszlopok és lábazat elkészítését például mindenképp célszerű kőművessel elvégeztetni, de a gondozásmentes kerítéslécek felszerelése minimális barkácstudással is kivitelezhető. A lényeg úgyis az, hogy a végeredmény tökéletes legyen.

ethernet kábel

Az Ethernet Kábel Alapvető Jelentősége és Típusai

Mik tartoznak a professzionális takarítóeszközök közé?

Mik tartoznak a professzionális takarítóeszközök közé?