in

Románia “gyógyszerunióra” lépne Bulgáriával

Románia "gyógyszerunióra" lépne Bulgáriával
Románia "gyógyszerunióra" lépne Bulgáriával

Románia Bulgáriával közösen akarja lebonyolítani a drága gyógyszerek beszerzését, hogy előnyösebb árakat tudjon kialkudni, de a tervezett “gyógyszerunióba” a térség többi országának csatlakozását is szívesen bevonnák – erősítette meg hétfőn a Hotnews.ro román hírportálnak Nicolae Banicioiu, a bukaresti kormány egészségügyi minisztere.

Bukarest, 2015. június 1., hétfő (MTI) – Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti:

A tervezett együttműködésről először Petar Moszkov, a szófiai szaktárca vezetője beszélt vasárnap egy rádióműsorban.

A Hotnews szerint a kezdeményezés nem példátlan Európában: állítólag Hollandia, Belgium és Luxemburg között már konkrét egyeztetések voltak arról, hogy közösen lépnek fel a gyógyszeriparral folytatott tárgyalásokban. A “Benelux gyógyszerunió” egyelőre a ritka betegségek ellenszereire korlátozódna, de a belga szaktárca szóvivője szerint “nem zárnak ki semmit”.

Másfelől az európai páciensek fóruma (EURORDIS) is szorosabb együttműködést szorgalmaz a tagállamok kormányai között az újonnan megjelenő (többnyire nagyon drága) gyógyszerek beszerzésének uniós szabályozása érdekében. Javaslatuk abból indul ki, hogy az Európai Unió egységes fellépéssel jobb árakat tudna kialkudni, amelyeket az egyes tagországok életszínvonaluk függvényében megállapított szorzóval alkalmaznák: így például egy az EU-ban 1 eurós gyógyszerért Németország 1,2 eurót, Románia pedig 0,75 eurót fizetne.

A román portál szerint egyre több jele van annak, hogy a kutatást és fejlesztést is többnyire állami költségvetésből támogató európai államok nem hajlandók már csillagászati összegeket fizetni az újonnan megjelenő gyógyszerek ártámogatására.

A román és a bolgár egészségügyi tárca állítólag tárgyalásokat folytat a regionális kezdeményezésről a térség többi országával. A Hotnews úgy tudja: Horvátország és Szlovénia érdekeltnek mutatkozott, “Magyarország kevésbé tűnt hajlandónak arra”, hogy a bolgár-román gyógyszerunióhoz csatlakozzék.

Cikk:

Románia “gyógyszerunióra” lépne Bulgáriával

Az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség folytatja figyelemfelkeltő akcióit

Az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség folytatja figyelemfelkeltő akcióit

A szív naponta akár 100 000-szer is megdobbanhat

A szív naponta akár 100 000-szer is megdobbanhat