in

Fontos kérdés: aktív mozgásformák terhesség alatt

Fontos kérdés: aktív mozgásformák terhesség alatt
Fontos kérdés: aktív mozgásformák terhesség alatt

Lehet-e rendszeres testedzést folytatni, lehet-e “előrehaladottabb” terhesség mellett nyílt vizekben úszni? A szakértői választ Dr. Gyovai Gabriella nőgyógyász, szexuális medicina szakember adja meg.

Testedzés a terhesség elején

Futás: Van, aki eddig is futott és megszokta, hogy ilyen módon vezeti le a feszültséget. A terhesség nem az izomszálkásítás időszaka, aki ilyenkor kezdené a futást, azt inkább lebeszélném. A futáskor az izmok felé áramlik a vér és előfordulhat, hogy ezért a babához kevesebb jut. A „zötykölődés” elősegíti a kismedencei szervek lecsúszását, a szalagok megnyúlását.

A terhességben olyan anyagok is keletkeznek, melyektől a kötőszövet és az ízületek lazábban lesznek, így a ficamok is nagyobb valószínűséggel alakulnak ki.

A terhességi torna megmozgatja az ízületeket és a visszereket, segít a helyes légzés megtanulásában. Aki erősebb terheléshez szokott, az választhatja az úszást is – ha nem hajlamos hüvelyi fertőzésekre.

Hamarosan itt a nyár, úszhat-e egy 34 hetes kismama a folyóban vagy tóban?

Ezt a méhszáj állapota határozza meg. Nem javasoljuk a folyóban, tóban vagy termálmedencében való úszást, ha méhszáj kicsit nyitott vagy megrövidült, mert ilyenkor attól tartunk, hogy a baktériumok könnyebben juthatnak fel a magzatburokhoz. Van, aki tudja magáról, hogy minden fürdőzéskor folyás alakul ki nála, mások sokkal ellenállóbbak, szerencsésebb alkatok.

Semmiképpen nem ajánlott terheseknek a fenti helyeken fürdeni, amikor nagy meleg van, és a víz minősége is egyre romlik. (Érdemes informálódni, hogy a környékbeli folyók mennyire szennyezettek.) A tampon használata nem véd meg minden hüvelyi fertőzéstől, nem is javasolt rutinszerűen alkalmazni.

A kismamák nagyon hajlamosak felfázni, a húgyhólyag-gyulladásnak pedig vesemedence-gyulladás lehet a következménye. (A vizes fürdőruhára tehát nagyon kell vigyázni.) Mindemellett hatalmas élmény, amikor a baba is élvezi a vizet és hozzáfog „pancsolni” a hasunkban. Valahogy úgy van ez, hogy amikor az anyuka jól érzi magát, akkor a baba is.

Szerző: Dr. Gyovai Gabriella

Forrás: Egészségkalauz

Felhasznált linkek:
http://www.egeszsegkalauz.hu/baba-mama/terhesseg/fontos-kerdes-aktiv-mozgasformak-terhesseg-alatt-114143.html
http://www.egeszsegkalauz.hu/baba-mama/terhesseg/
http://gyovaigabriella.com/

Hospice ház épül Debrecenben

Hospice ház épül Debrecenben 100 milliós támogatásból

Korszerű távdiagnosztikai rendszer

Korszerű távdiagnosztikai rendszer a háziorvosoknál is