in

A tél fontos gyógyszerei: köptetők és köhögéscsillapítók

A tél fontos gyógyszerei: köptetők és köhögéscsillapítók
A tél fontos gyógyszerei: köptetők és köhögéscsillapítók

Dr. Szabó Júlia cikke a “Gyógyszerész válaszol” blogoldalról. “Az egyik legelső visszatérő problémaként találkoztam ezzel pályám kezdetén. Bejött a beteg, és köhögéscsillapítót / köptetőt kért, majd visszajött, hogy ez nem jó, neki nem ilyen a köhögése. Hamar rájöttem, hogy sokan nincsenek tisztában mi a kettő között a különbség, vagy inkább csak nem gondolják végig. Azóta bármit kérnek, én részletesen kikérdezek mindenkit, hogy milyen is az a köhögés…”

A köhögés a szervezet egyik védekező mechanizmusa, amely megtisztítja a légutakat az idegen anyagoktól, a feleslegben termelt váladéktól.

A köhögés típusai

Produktív köhögés, amelynek célja van (az idegen anyag vagy a váladék eltávolítása), ilyen esetben nem kell a köhögést csillapítani, mivel a visszamaradt váladék rontja a légzésfunkciót, másodlagos fertőzéshez vezethet.

Improduktív, vagy más néven száraz köhögés. A köhögésnek ez a fajtáját okozhatja gyulladásos folyamat, egy másik gyógyszer mellékhatása, kémiai vagy mechanikai inger, jellemző a meghűlések kezdetén ill. végén, nagyon száraz levegőjű szoba (különösen télen, fűtésszezonban). Ebben az esetben egyrészt a cél a kiváltó ok megszüntetése (tünetet okozó gyógyszer megtalálása és lecserélése, párologtatás…), másrészt köhögéscsillapító adása, ugyanis a köhögés a beteget nagyon kifáraszthatja.

Köhögéscsillapítók

Céljuk a köhögés gyakoriságának és intenzitásának csökkentése. Kicsit idegennek tűnhet, de hatóanyagként csoportosítom a gyógyszereket, így látszik, hogy sok készítmény, amelyeket egymástól függetlenül is ismerünk, valójában ugyanazt tudják – nincs új a nap alatt. 🙂

Dextrometorfán
Robitussin Antitussicum szirup
Robitussin Junior szirup
Rhinathiol köhögéscsillapító szirup (felnőtt, gyerek)

A köhögési központon keresztül hat (centrális támadáspontú), a köhögési reflex ingerküszöbét megemelve sikerül csökkentenie a köhögést.
A hatóanyag jól tolerálható, ritkán okoz mellékhatást. Inkább csak túladagoláskor jelentkeznek nem kívánt tünetek. Ilyen például a szédülés, a fáradtság, a gyomor-bélrendszeri panaszok…

Prenoxdiazin
Rhinathiol Tusso tabletta
Libexin tabletta

Hatását 3 mechanizmuson keresztül fejti ki:

  • helyi érzéstelenítő hatásának köszönhetően a perifériás köhögési receptorok ingerlékenységét csökkenti
  • hörgőtágító hatású
  • a légzőközpont aktivitását kis mértékben csökkenti (de a légzést nem gátolja!)

A légzést könnyíti és a köpet mennyiségét is befolyásolja.
Köhögéscsillapító hatása 3-4 órán át tart.

Butamirát
Neo Citran Antitussive köhögéscsillapító szirup

Számomra az egyik legérdekesebb hatóanyag. Centrális hatásúnak tartott köhögéscsillapító. Hatásmechanizmusa tisztázatlan! Köhögéscsillapító hatása mellett javítja a légzésfunkciót. Nagy dózisban is jól tolerálható, így felnőttek és gyerekek is szedhetik (6 éves kortól).

Gyógynövények

Lándzsás útifű

A növény leveléből készült forrázatot, tinktúrát vagy szirupot a légutak megfázásos-gyulladásos megbetegedéseiben (torokgyulladás, légcsőhurut) használjuk. Bevonó, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású.

Méz

A virágok nektárjából származó méz nem csak finom, hanem bevonja a gyulladt torkot, mérsékli a köhögési ingert és enyhe köptető hatású. Nem véletlenül kell sok forró mézes teát inni meghűlés esetén!

Izlandi zuzmó

Köptető és köhögéscsillapító hatása is van. Egyrészt csökkenti a köhögési ingert, másrészt segít a nyák kiürülésében. A zuzmósavak antibakteriális tulajdonsága is jól jön a felsőlégúti megbetegedéseknél. Beszerezhető tea, szirup, szopogatós tabletta formájában.

Orvosi zilizgyökér és -levél

Torokgyulladás esetén teaként elfogyasztva, a gyulladt nyálkahártya bevonására, a köhögés csökkentésére (ritkábban gyomorhurut, gyomorfekély esetén) használható.

Komplex hatásúak: Köhögéscsillapítás és köptető hatás egyben

Erigon szirup

Hatóanyagainak köszönhetően csökkenti a köhögés- és légzőközpont ingerlékenységét, elősegíti a tapadós nyák elfolyósítását.
Ha az orvos másképpen nem rendeli, a készítmény szokásos adagja:
Felnőtteknek: naponta 3-szor 1 evőkanál. Gyermekeknek: – 2-6 év között naponta 1-2 kávéskanál. – 7-14 év között naponta 3-szor 1 kávéskanál. 2 év alatti gyermekeknek a gyógyszer nem adható!

Stodal szirup

Homeopátiás gyógyszerkészítmény, amely a szervezet öngyógyító törekvését serkenti.

Hatóanyagai:

Pulsatilla: akut és krónikus orrnyálkahártya-gyulladás, elsősorban az íz- és szagérzés elvesztésével járó, visszatérő orrgaratgyulladás, hörghurut kezelésére.
Rumex crispus: akut és krónikus gége- és légcsőgyulladás, amennyiben a rohamokban jelentkező köhögést a hideg levegő belélegzése váltja ki vagy súlyosbítja.
Bryonia dioica: fokozatosan kialakuló láz; száraz nyálkahártyák; száraz, fájdalmas köhögés kezelésére.
Ipecacuanha: hányingert okozó görcsös köhögés; szamárköhögés; akut hörghurut kezelésére, valamint hányingerrel, hányással kísért asztma.
Spongia tosta: akut gégegyulladás; rekedtség; száraz, sípoló nehézlégzést okozó köhögés
Sticta pulmonaria: orrgyök fájdalmával kísért száraz orrnyálkahártya-gyulladás kezelésére; köhögéssel együttjáró homloküreg-gyulladás; orrdugulás-érzet; hátsó garatfalon jelentkező váladékcsorgás.
Antimonium tartaricum: akut és krónikus hörghurut; akut asztmás roham; nehézlégzés; nehezen felszakadó köpet.
Myocardium: a görcsös köhögés következtében “kimerült” szervezetet erősíti
Coccus cacti: erős, rohamszerű, gégecsiklandozást előidéző köhögés kezelésére, amely folyékony, sűrűn folyó köpet ürítésével jár.
Drosera: gége vagy légcsőhurut; görcsös, fullasztó köhögő rohamok kezelésére.

Köptetők

Megkönnyítik, meggyorsítják a légutakban letapadt nyák kiürülését. Ezt tehetik egyrészt a nyák elfolyósításával, sűrűségének csökkentésével (nyákoldók), másrészt a tisztulás gyorsaságának fokozásával (szekretolitikumok).

Nyákoldók

Acetilcisztein
ACC granulátum/pezsgőtabletta
Fluimucil granulátum/pezsgőtabletta
Solmucol szopogató tabletta
Sputopur kemény kapszula

A 100 mg-os vátozatokat gyermekek (2éves kortól), a 200 illetve 600 mg-os változatokat pedig felnőttek használhatják. Az acetilcisztein nyákoldó, köptető hatású készítmény. Oldja a légúti megbetegedések esetén képződő sűrű nyákot, elősegíti a légcsőben és légutakban lerakódott nyák kiürítését, így könnyíti a légzést. Ezek a készítmények olyan légúti megbetegedések kiegészítő kezelésére szolgálnak, amelyekben sűrű viszkózus nyák képződik, mint pl. a megfázásos megbetegedések, a hörgők akut vagy krónikus gyulladása, az influenza.

Karbocisztein
Mucopront kapszula/szirup/rágótabletta
Rhinatiol köptető szirup felnőtt/gyerek
Drill Expectorant szirup

Hasonlóan hat, mint a fentebb említett acetilcisztein. A nagymennyiségű köpet termelődésével, elégtelen ürülésével járó légúti megbetegedésekben a nyák oldására, a köpetürítés elősegítésére szolgálnak ezek a készítmények.

Brómhexin
Paxirasol tabletta/oldat

Étkezések után, bőséges folyadékkal kell bevenni. A kezelés ideje alatt a bő folyadékbevitel elősegíti a nyákoldó hatását. Adagolása: – felnőtteknek: naponta 3 x 1-2 tabletta. – gyermeknek: 2 év alatt: 3 x 1/2 tabletta, 2-6 év: 3 x 1/2 tabletta, 6-14 év: 3 x 1 tabletta.

Ambroxol
(a brómhexin ún. aktív metabolitja)
Ambrobene tabletta
Ambroxol Q tabletta/szirup

A készítmény nyákoldó köptető hatású gyógyszer. A nyák besűrűsödésével járó heveny és krónikus légúti megbetegedések: kezelésére, valamint a nyákoldás elősegítésére alkalmazható. Adagolás: Szirup: A készítmény szokásos adagja: Felnőtteknek és 12 év feletti gyermekeknek: A kezelés első 2-3 napján, naponta 3-szor 10 ml (90 mg/nap), majd a továbbiakban naponta 2-szer 10 ml (60 mg/nap) vagy naponta 3-szor 5 ml (45 mg/nap) szirup. A napi maximális adag: 120 mg. Gyermekeknek: 0-2 éves korig naponta 2-szer 2,5 ml (15 mg/nap), 2-5 éves korig naponta 3-szor 2,5 ml (22,5 mg/nap), 5-12 éves korig naponta 2-3-szor 5 ml szirup (30-45 mg/nap). 2 év alatt csak orvosi javallat alapján alkalmazható!
Tabletta: Felnőtteknek és 12 év feletti gyermekeknek: A kezelés első 2-3 napján, naponta 3-szor 1 tabletta (90 mg/nap), majd a továbbiakban naponta 2-szer 1 tabletta (60 mg/nap). A napi maximális adag: 120 mg. Gyermekeknek 12 éves kor alatt nem adható.

Erdosztein
Erdomed kapszula/por/oldat

300 mg kemény kapszula (felnőtteknek): naponta 2-3-szor 1 kapszula étkezés előtt, közben vagy után. A kapszulát egészben kell lenyelni egy pohár vízzel. Erdomed 225 mg por belsőleges oldathoz (felnőtteknek): naponta 2-3-szor 1 tasak tartalmát fél pohár vízben kell elkeverve feloldani és étkezés előtt, közben vagy után meginni.

Erdomed 175 mg/5 ml por belsőleges szuszpenzióhoz (gyermekeknek):

  • 15-19 kg súlyú gyermekeknek naponta 2-szer 5 ml;
  • 20-30 kg súlyú gyermekeknek naponta 3-szor 5 ml;
  • 30 kg-nál nehezebb gyermekeknek naponta 2-szer 10 ml.

Kombinációs készítmény

Sinupret bevont tabletta, belsőleges oldat.
Hatóanyagai:
Pulvis Gentianae radix – tárnicsgyökér
Pulvis Sambuci flos – bodzavirág
Pulvis Primulae flos – kankalinvirág
Pulvis Verbenae herba – vasfű
Pulvis Rumicis herba – lórom

Alkalmazható az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére. A hatóanyagok gyulladáscsökkentő, nyálkaoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürítését. Antibakteriális kezelés kiegészítésére.

Szekretolitikumok/váladékoldók

Gvajfenezin (guaifenesin)
Robitussin Expectorans szirup

A légutak heveny megbetegedéseiben jelentkező makacs, nyálkás, hurutos köhögés vagy hörghurut kiegészítő kezelésére alkalmas, feloldja a légúti váladékot, ezzel segíti annak felköhögését. Adagolása: Felnőtteknek és 12 év feletti gyermekeknek: 10 ml 4 óránként. Gyermekeknek 6-12 év között: 5 ml 4 óránként. Gyermekeknek 2-6 év között: 2,5 ml 4 óránként. 2-6 éves életkorú gyermekeknél történő alkalmazás előtt kérjük, beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével. 2 év alatt nem javasolt!

Borostyánlevél kivonat
Prospan szirup

2 éves kortól alkalmazható köhögéssel járó heveny légcsőhurut (gyulladás) és idült gyulladásos légzőszervi panaszok tüneti kezelésére. Oldja a nyákot, a hörgők görcseit, csillapítja, megszünteti a köhögést.

„Gyógyszertári kanalasok”

Elixirum thymi compositum: kakukkfű kivonat
Suspensio terpini: mentás ízű köptető. Cukorbetegek is szedhetik Minden használat előtt felrázandó!
Infusum ipecacuanhae – felnőtteknek (pro parvulo – gyermekeknek, 3 éves kortól)

Jellegzetes ánizsos ízű és illatú folyadék. Az ipekakuána növény hatóanyaga az emetin kis adagban köptető, nagy adagban hánytató hatású.

Szerző: Dr. Szabó Júlia gyógyszerész
Forrás: Egészségkalauz
Felhasznált linkek:
http://www.egeszsegkalauz.hu/gyogyszerterapia/tel-fontos-gyogyszerei-koptetok-es-kohogescsillapitok-114043.html
http://www.egeszsegkalauz.hu/gyogyszerterapia/

Tombol az influenzajárvány, mit tehetünk még?

Tombol az influenzajárvány, mit tehetünk még?

A Richter 5 millió dolláros átváltható kölcsönt nyújt az amerikai Evestrának

A Richter 5 millió dolláros átváltható kölcsönt nyújt az amerikai Evestrának