in

Fontos eszköz, mellyel kristálytiszta lesz az akváriumod

Fontos eszköz, mellyel kristálytiszta lesz az akváriumod
Fontos eszköz, mellyel kristálytiszta lesz az akváriumod

Amennyiben már rendelkezel akváriummal, biztosan tudod, hogy a kristálytiszta víz halaid és a vízi élőlények számára létfontosságú.

A tökéletesen átlátszó vizet fenntartani egy zárt akváriumban nem egyszerű feladat, így célszerű akváriumszűrőt használni. Összegyűjtöttünk néhány tudnivalót, mely segíthet dönteni, hogy megtaláld a tökéletes akváriumszűrőt.

Miért használjak akváriumszűrőt?

Az akvárium egyik létfontosságú elemeként a szűrő felelős a tartályban lévő víz mozgatásáért, tisztításáért, így a halak és az akváriumban élő növények biztonságosan élhetnek mesterséges környezetükben. A szűrők biztosítják a víz levegőztetését, illetve a víz áramlását is.

A Kedvence.hu szakértői az akváriumi szűrőanyagok közti különbségekre hívják fel a figyelmünket. A szűrő fő funkciója, hogy megtisztítsa a vizet, melyben a felesleges tápok, a bomlástermékek rontják a víz minőségét. Tekintsük át együtt az eltérő akváriumszűrő típusok különbségeit.

Akváriumszűrők típusai

  • Mechanikai szűrő
  • Biológiai szűrő
  • Kémiai szűrő

A mechanikai szűrés célja elsősorban a víztisztítás, melyet szivacsokkal, szűrőbetétek használatával tudunk megoldani. Általában úgy működnek ezek az eszközök, mint például a kávészűrő betétek. Ezek a szűrők alapvetően összegyűjtik az akváriumban felhalmozódó szemetet.

A biológiai szűrők eltérő módon, hasznos baktériumok vagy növények segítségével végzik el feladatukat. Ezek az ammónia és a nitrát-foszfát megkötésében játszanak szerepet. Egyrészt eltávolítják a káros anyagokat, illetve segítséget nyújtanak az üledék lebontásában. Az aktív szén jelenti például a kémiai szűrést, mely a vegyi anyagok eltávolítását, semlegesítését végzi.

Összefoglalva a szűrők típusait elmondhatjuk, hogy a mechanikai szűrés tisztábbá teszi a vizet, a biológiai szűrő a biztonságot jelenti, míg a kémiai szűrés a szennyeződések eltávolítására a legjobb megoldás.

Mire figyeljünk még?

Miután az akvárium egy zárt tér, melyben a halak és a növények hulladéka nem tud hova eltűnni, ezért nagy szükségünk van a megfelelő minőségű és méretű akváriumszűrő berendezésekre. Ha nem használunk ilyen eszközt, akkor egy idő után a toxinok felgyülemlenek a tartályban, és a benne élő vízi világot károsítják.

Az akvárium nagysága alapvető kérdés annak meghatározásához, hogy mekkora és milyen típusú szűrőt vásároljunk. Minél több hal van a tartályban, annál több szerves hulladékot termelnek. Az akvárium berendezése, túlzsúfoltsága további szempont a méretek megválasztásához. Egyes haltípusok sem bírnak mindenféle szűrőberendezéssel együtt élni, és az általuk termelt hulladék mennyisége is változó, ezért erre is figyeljünk.

Az akvaristák számára nem egyszerű a legjobb megoldást kiválasztani, hiszen hatalmas kínálatot találhatnak az üzletek polcain. A fenti szempontokat figyelembe véve talán könnyebb lesz meghozni a döntést és ezáltal csodálatos, színes vízi világot teremteni otthonukban.

A fogpótlás típusai: mikor melyikre van szükség?

A fogpótlás típusai: mikor melyikre van szükség?

Játékszoftverek, amelyek garantáltan magával ragadják!

Játékszoftverek, amelyek garantáltan magával ragadják!