in

Figyeljük az autópálya-matricáink érvényességét!

Figyeljük az autópálya-matricáink érvényességét!
Figyeljük az autópálya-matricáink érvényességét!

Manapság, amikor folyamatosan nő a forgalomban lévő járművek száma és egyre többen veszik igénybe az autópályák nyújtotta kényelmi és biztonsági előnyöket, még inkább érdemes foglalkozni e korszerű közlekedési forma előnyeivel és az autópályák nyújtotta lehetőségekkel.

Annál is inkább érdemes ezt megtenni, mert az autók számához hasonlóan az autópályák hossza is folyamatosan, évről évre növekszik. Ebből kifolyóan mindig vannak új felhasználók, akik esetleg évtizedeken keresztül is úgy közlekedtek, hogy adott esetben akár a megyéjükben sem volt autópálya.

Az érvényesség lekérdezése

Az online, vagy SMS-ben vásárolt autópálya-matricák érvényességét az Autopalyamatrica.hu weboldalon is ellenőrizhetjük. Még mindig matricákról beszélünk, pedig most már több mint két évtized is eltelt azóta, hogy Magyarországon a fizetős kapuk helyett az úgynevezett matricás módszer használatával oldható meg a pályahasználati díj kiegyenlítése, és ma már ezek a matricák online is gyorsan megvásárolhatók az Autopalyamatrica.hu weboldalán.

Országunkban megkülönböztetünk időalapú és területileg érvényes matricákat, ráadásul ezeken belül is többféle lehetőség közül választhatnak a járműtulajdonosok. Vásárolható tíznapos, havi vagy akár egész éves matrica is csakúgy, mint megyei vagy az egész ország területére érvényes jogosultság.

Nem egyértelmű az érvényességi időtartam

A rendszerben lévő rugalmasság lehetővé teszi, hogy minden úthasználó az utazási szokásainak, lehetőségeinek megfelelően a lehető legjobb megoldást választhassa, amikor autópályán kíván közlekedni. Ez a rugalmasság és széles választék ugyanakkor azt is jelenti, hogy a megvásárolt matricák érvényessége nem is olyan könnyen követhető nyomon.

Hiszen elég csak arra gondolni, hogy a legtöbb termék érvényessége különböző, és nem feltétlenül van tisztában az ember egy több hete megvásárolt matrica pontos vásárlási dátumával és lejárati idejével.

A képleteket tovább bonyolíthatják az eltérő hosszúságú hónapok vagy az a tény, hogy egy éves matrica valójában akár 13 hónapig is adhat valós jogosultságot. Az sem segít a pontos tájékozódásban, hogy az autópálya-matricák – nevükkel ellentétben – már évek óta nem jelentenek valós, kézzel fogható, a szélvédőre felragasztható terméket, így nem lehet egy rápillantással megállapítani a jogosultság idejét.

A lekérdezéshez szükséges feltételek

A kérdést megválaszolja az Autopalyamatrica.hu hasznos weboldala, ahol számtalan hasznos szolgáltatás mellett gyorsan és mindenféle bürokratikus akadálytól mentesen ellenőrizheti le a jogosultság vásárója azt, hogy a jelenlegi matricája meddig használható.

A lekérdezéshez a jármű rendszámára, a felségjelére, valamint egy e-mail-címre van szükség, és a válasz birtokában lehet dönteni az utazásról vagy új matrica vásárlásáról. Ez utóbbi természetesen megtehető az Autopalyamatrica.hu weboldalon is. Az érvényesség lekérdezése kizárólag a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. viszonteladói hálózatában online vagy az SMS-ben vásárolt e-matricákra vonatkozik.

A felelős macskatartás 3 alapköve

A felelős macskatartás 3 alapköve

Kandalló kályha

Kandalló kályha