in

Felemás tapasztalatok patikán kívüli gyógyszervásárláskor

Sem az üzleti, sem a vásárlói elvárásoknak sem tesz eleget a patikán kívüli gyógyszerforgalmazás – állapította meg a Mystery Visit Kft. legfrissebb próbavásárlásos módszerrel történő kutatása.


Minden harmadik patikán kívül gyógyszert vásárló figyelmét még a törvényileg előírt tájékoztató segédanyagokra sem hívják fel az eladók.

A patikán kívüli gyógyszerforgalmazás a kezdetektől fogva (2007. január) kevésbé vonzó a befektetők számára: a Magyar Gyógyszerészi Kamara előzetes becsléseit is alulmúlták forgalom tekintetében ezek az egységek. A Magyar Gyógyszerészi Kamara 2007-es becslése szerint a patikán kívüli gyógyszerforgalom a várt 1-2 százalék helyett csak a piac 0,2 százalékát tette ki, ami havi 40-50 millió Ft-os forgalmat jelentett. A befektetők elmondása szerint nem is a profitcélok hajtják őket, hanem inkább a szolgáltatások bővítése és a kapcsolódó vásárlások jelentik az igazi motiváló erőt. Mindezek a fogyasztóbarát elgondolások megdőlni látszanak az eredmények tükrében.

Elégtelen vevőtájékoztatás

A vizsgált üzletek azok közül a posták, benzinkutak, hipermarketek és drogériák egységei közül kerültek ki, amelyek az ÁNTSZ márciusi listája szerint gyógyszereket forgalmaznak. A nyilvántartás ellenére a próbavásárlások azt az eredményt hozták, hogy számos forgalmazó helyen valójában már hónapok óta nem értékesítenek vény nélkül kapható gyógyszereket.

Míg a tárolásra és elkülönítésre vonatkozó szabályokat a vizsgált kereskedelmi egységek mindegyike maximálisan betartja, a vevőtájékoztatás helyenként a minimális szintet sem éri el. Természetesen itt figyelembe kell venni, hogy ezekben az üzletekben az eladó szakképesítés hiányában nem tájékoztathatja az érdeklődő vevőt. A betegtájékoztatás funkcióját a törvényileg előírt elektronikus tájékoztatási rendszer és nyomtatott betegtájékoztató látja el.

A segítségnyújtást tekintve az eladók 37 százaléka ajánlott valamilyen készítményt a felvetett problémára. Ajánlás alatt itt főként azt kell érteni, ha az eladó felsorolta a készleten lévő termékeket, az esetek 10 százalékában azonban olyan eladóval is lehetett találkozni, aki magától ajánlott készítményeket és tájékoztatást is adott róluk. Az esetek 36 százalékában – főképp arra hivatkozva, hogy nem adhatnak tanácsot – semmilyen segítséget sem kaptak a próbavásárlók, sőt még a segédanyagokat sem mutatták meg nekik.

A kutatás tapasztalatai és a forgalmi adatok arra engednek következtetni, hogy egyelőre nem veszélyeztetik a gyógyszertárak piaci helyzetét a patikán kívüli gyógyszerforgalmazók. A próbavásárlások tapasztalatai alapján ugyanis a patikán kívüli gyógyszerforgalmazók azt a minimális figyelmet sem fordítják a gyógyszereladásokra, mint amit egyéb más általuk forgalmazott termék esetében megtesznek. Az esetek nagy részében a vevő arról sem kap tájékoztatást, hogy komplett számítógépes rendszer, illetve a gyógyszerek nyomtatott formájú betegtájékoztatója áll a rendelkezésükre a vásárlási döntés meghozatalában.

A kutatásról

A Mystery Visit Piackutató és Tanácsadó Kft. rendszeresen végez gyógyszerpiaci és egyéb próbavásárlásokat előre meghatározott forgatókönyv alapján. A jelen kutatás 50, áprilisban végzett próbavásárlás eredményeit foglalja össze. A tesztelt üzletek kiválasztása országosan reprezentatív mintavételezés mellett történt.

Forrás: Mystery Visit Kft.

Új Healthymagination programja keretében a GE 6 milliárd dollárt fordít az egészségmegőrzésre

Pályázati felhívás a rosszindulatú daganatos megbetegedésekkel kapcsolatos egyenlőtlenségek csökkentésére