in

Endometriózis napon tanácsadás és előadások nőknek

Endometrózis napon tanácsadás és előadások nőknek
Endometrózis napon tanácsadás és előadások nőknek

Ingyenes tanácsadással és előadásokkal várják az endometriózis betegséget ismerő és nem ismerő nőket szerdán a budapesti Róbert Károly Kórházban a világnaphoz kapcsolódva.

Az Endo March – Worldwide Event eseményhez idén is csatlakozva szerda délután ingyenes tanácsadással és előadásokkal várják az érdeklődőket a Róbert Rendelőben. Az endometriózis okozta meddőség megelőzésének, kezelésének egyik legfontosabb része ugyanis a betegség felismerése.

A rendezvényen a tünetek felismerésének fontosságáról, a gyógyulás és a teherbeesés lehetőségeiről Fülöp István nőgyógyász, a Róbert Károly Kórház Meddőségi részlegvezető főorvosa tart előadást. Szabó Ferenc andrológus arról tájékoztatja majd a résztvevőket, hogy mit tehet a nő, ha a gyermekáldás elmaradásáért feltételezhetően nem ő a felelős. Soltész Krisztina pszichológus, párterapeuta pedig a párkapcsolatokban felmerülő problémakezelésekről beszél.

Tekse István, a Róbert Kórház szülész-nőgyógyász szakorvosa, meddőségi specialista elmondta: az endometriózisban szenvedő nők száma világszerte 200 milliónál is több lehet, Magyarországon a becslések szerint 200 ezer nőt érinthet a betegség.

A specialista a betegség legfőbb tünetei közt említette a görcsös menstruációt, a menzesztől független alhasi fájdalmat, a szexuális együttlétnél érzett alhasi fájdalmat, valamint a kiterjedtebb endometriózis esetében a görcsös vizelési ingert és vizelést, a görcsös székletürítést, előrehaladottabb stádiumban pedig a véres székletet és vizeletet.

Az endometriózis megnehezíti a teherbeesést, a tünetek miatt romolhat az életminőség, akár mindennapos panaszokat okozhat. Becsült adatok szerint Magyarországon körülbelül százötvenezer meddő pár vár gyermekre, 15-30 százalékuknál a gondot a nők endometriózisa okozza – fűzte hozzá a specialista.

Tekse István a betegség diagnosztizálásával kapcsolatban elmondta, hogy érdemes olyan centrumban kivizsgáltatni a problémát, ahol erre szakosodott nőgyógyászok dolgoznak és napi rutinnal ezzel foglalkoznak. Az endometriózisban szenvedő nők kisebb része gyógyszeres terápiával kezelhető, emellett speciális étrenddel és mozgással egybekötött életmód-változtatással is jó eredményeket lehet elérni.

Abban az esetben, ha a méhből “elszabadult” szövetek megtelepednek a méh külsején vagy a méhfalban, a méhet rögzítő szalagokon, a petefészkeken, valamint a hashártyán, a bél felületén, a húgyhólyag, a húgyutak területén, sőt akár műtéti hegekben, indokolt lehet az operáció. A műtét után pedig a legjobb terápia a hosszú távú gyógyulásra maga a terhesség, akár természetes úton, akár lombikbébi-kezelés eredményeként.

Tekse István kiemelte: a terhesség, valamint a szülést követő szoptatási időszak olyan állapot, amely megakadályozhatja a betegség kiújulását.

Endometriózis

Egymilliárd forintból épített logisztikai központot az Euromedic

Euromedic épített egymilliárd forintból logisztikai központot Budapesten

Pigmentfoltok: most gondolj a megelőzésére

Pigmentfoltok: most gondolj a megelőzésére