in

Egy ősidők óta használt, csodálatos gyógynövény: ismerd meg az álombogyót!

Egy ősidők óta használt, csodálatos gyógynövény: ismerd meg az álombogyót!
Egy ősidők óta használt, csodálatos gyógynövény: ismerd meg az álombogyót!

Bár a civilizált világban a legtöbben a nyugati orvoslás irányelveit követik, azonban egyre többen fordulnak érdeklődéssel a természetes szereken alapuló gyógyászat felé.

Hisz a modern gyógyszerek megjelenése előtt is léteztek orvosságok a különféle betegségekre, így a régi időkben is megvoltak a módszerek például a fájdalmak csillapítására, a gyulladások csökkentésére, a fertőző betegségek gyógyítására vagy a természetes immunerősítésre.

Ehhez pedig elődeink kizárólag a természetben fellelhető anyagokat, gyógynövényeket használták.

Álombogyó, téli cseresznye, withania somnifera, ashwagandha… egy és ugyanaz!

E megnevezések közül talán már te is hallottál néhányat, ám lehet, hogy azt nem tudtad, hogy mind ugyanazt a gyógynövényt jelölik. Ez a növény az ajurvédikus gyógyászat egyik legnépszerűbb alapanyaga, Indiában már legalább 3000 éve ismerik és használják.

A külső jegyeit illetően egy kisebb termetű félcserjéről van szó, aminek a termése apró, piros bogyók formájában jelenik meg. A gyógyászatban alkalmazott hatóanyagok viszont a gyökerében és a leveleiben találhatóak.

A növény Indiában őshonos, itt a mai napig nagy területeken termesztik, de kisebb mennyiségben megtalálható a Kanári-szigeteken, illetve Afrika egyes részein is. De vajon miért ennyire közkedvelt?

Egy növény, rengeteg pozitív hatás

Az álombogyó egy adaptogén gyógynövény, vagyis olyan anyagokat tartalmaz, ami növeli a szervezet ellenálló képességét a különféle stresszhatásokkal szemben. Helyreállítja a test belső egyensúlyát, mindezt káros mellékhatások nélkül.

Emiatt kiváló természetes immunerősítő és stresszcsökkentő, hisz a kémiai gyógyszerekkel ellentétben nem okoz hozzászokást, és a fogyasztása semmiféle káros hatással nem jár.

Ezenfelül csökkenti a koleszterinszintet, amit már több kísérlet is igazolt. Növeli az immunsejtek aktivitását, ezáltal a szervezet ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben. Flavonoidokat is tartalmaz, melyek csökkentik a vércukorszintet, és serkentik az inzulin kiválasztását – ez pedig nemcsak a diabéteszben szenvedők, hanem az egészséges emberek számára is igen hasznos.

Kutatások igazolják, hogy az ashwagandha képes előidézni az elrákosodott sejtek programozott elhalását, ezáltal meggátolja a rosszindulatú tumor növekedését, és az áttétek képződését. Továbbá az is bebizonyosodott, hogy a pajzsmirigy működését is támogatja, ugyanis csökkenti a kortizol szintjét, így elősegíti a pajzsmirigyhormonok termelődését.

Hogyan tapasztalhatod meg eme pozitív hatásokat?

Mivel e növény hazánkban nem terem meg, és a hatóanyagainak a kinyerése sem egyszerű, ezért azt javasoljuk, hogy az álombogyót étrend-kiegészítő formájában fogyaszd.

A hagyományos tibeti gyógyászati elvek alapján készült Myrobalan termékek szinte mindegyike tartalmazza, hisz valóban egy nagyon sokoldalú gyógynövényről van szó, amely számos kedvező élettani hatással bír.

Jelentem

Ön mit gondol erről?

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0
segeseszkoz

Az örök kérdés: jó a méret?

A genetika és a fogproblémák kapcsolata

A genetika és a fogproblémák kapcsolata