in

Bajban az alternatív betegszállítók

Vannnak olyan cégek, amelyek már most ráfizetnek, mert jóval többet futnak az autóik, mint amennyit az egészségpénztár kifizet nekik!

Veszélybe kerülhet az alternatív betegszállító szervezetek működése. Vannnak olyan cégek amelyek már most ráfizetnek, mert jóval többet futnak az autóik, mint amennyit az egészségpénztár kifizet. Ráadásul várhatóan tovább csökken majd a finanszírozás, mert az Országos Mentőszolgálat a korábbi ígéretekkel ellentétben mégsem vonta ki az összes autóját a betegszállításból.

Van olyan nap, hogy 1000 km-t fut a vesebetegeket kezelésre szállító autó. Sokszor ugyanis vidékről, például a 200 km-re lévő Bátyáról kell behozni a beteget a fővárosba.

A cég vezetője a Híradónak megmutatta: szinte minden autójuk többet megy, mint amennyit az OEP finanszíroz. Az egészségpénztár ugyanis havonta 10 ezer km-ig fizet autónként, de van olyan betegszállító, amelyik egy hónapban 18 ezer kilométert teljesít.

Ha az országos mentőszolgálat tovább folytatja a betegszállításban ezt a tevékenységet és beállnak az új kapacitások, akkor válsághelyzetbe kerülhet az egész ágazat.

A betegszálítók ugyanis arra számítanak, hogy az eddig megkapott pénzük is csökkenni fog.

A tervek szerint az országos mentőszolgálat teljesen leállt volna a betegszállítással, ennek ellénére a 400 autó helyett csak mintegy 50-et vontak ki a szolgáltatásból. A pótlásukra viszont a minisztérium 100 új alternatív betegszállítót állított be a már meglévő 300 mellé. Vagyis jóval több autó dolgozik jelenleg, mint amennyire a költségvetésből futja.

Jelenleg 6, 2 milliárd forint jut betegszállítás finanszírozásra – tudta meg a Híradó. És igen, minél több a betegszállító, annál kevesebb jut egy km-re.

Leghamarabb jövőre emelkedhet a kilométerpénz, akkor tárgyalja a kormány a költségvetést. Addig viszont marad a 6,2 milliárd forint.

Hogyan szexeljünk az űrben?

Hogyan szexeljünk az űrben?