in

Az asztma megváltoztatta az étvágyát vagy súlyát?

A rosszul kezelt asztma hatással lehet súlyára


Amikor asztmáról és az étvágyról van szó, orvosok és dietetikusok a legjobban azon páciensek miatt aggódnak, akik túl sokat esznek, kerülik a testmozgást mivel attól félnek, nem kapnak levegőt, és így végül túlsúlyosak lesznek. Ez természetesen a súlyosan asztmatikus tüneteket produkáló páciensek esetében van így.

A páciensek kisebb része, a szegényesen kezelt asztma következtében kifulladva érezheti magát és fáradtnak ahhoz, hogy helyesen táplálkozzon. Pár asztmagyógyszernél előfordul ráadásul, hogy nincs jó hatással a gyomorra, vagy szájfertőzést okozhat, ezáltal csökkentve az étvágyat.

Az asztma és a tömeggyarapodás közti kapocs:

Karen McCoy szerint az asztmás gyermekek szülői kivonják gyermekeiket a fizikai aktivitásokból ha azok arra panaszkodnak, hogy nem kapnak levegőt. A legtöbb asztmagyógyszer – beleértve az inhaláló szteroidokat – nincsenek hatással az étvágyra, viszont a szájon át történő bevételre alkalmas gyógyszerek miatt egyes gyermekek dupla annyi ételt vehetnek magukhoz, mint átlagosan kortársaik.

A Prednisone gyógyszernek például számos mellékhatása van, amelyek kihatnak a táplálkozásra. A legkomolyabb hatás, hogy súlygyarapodás következik be, részben azért, mert megnő az étvágy, részben pedig a gyógyszer hatásának következtében, miszerint lelassítja a metabolizmust és vizelési problémához vezet.

A fogyás nem működik másképp mint más populációkban: kiegyensúlyozott étrend, megnövekedett aktivitás, csökkenő kalóriák – alapjában ugyanaz, mint amit mindenki tud.

Az asztma étvágytalanságot okozhat

Sokkal kevésbé megszokott, de egyes asztma betegeknek egyáltalán nincs étvágyuk. McCoy szerint az étvágytalanság annak a jele, hogy az asztma nincs jól kontrollálva, nincs megfelelően kezelve. Ha a páciens nem lélegzik rendesen, a tüdeje hiper-inflantált lesz. Egyes asztma betegeknek nehezére esik megenni a napi étküket. A legjobb ha kis adagokat esznek, többször naponta.

Az asztma fáradtságossá teheti a főzést egyes embereknek. Mindig negatív élménnyel párosul az ételek előkészítése, megfőzése illetve elfogyasztása. Egyáltalán nem akarják ezt az egészet.

Habár a hosszú távon, szájon át szedett szteroidok által megnövekedett étvágy illetve súlygyarapodás érhető el, az asztmagyógyszerek gyomorbántalmakat vagy szájüreg sérüléseket okozhatnak, ami által az étkezés még nehezebbé válhat. Nagyobb dózisú inhaláló szteroidoktól szájfertőzést lehet kapni. “Spacer”-t vagy “holding chambert” használva az inhalálóval csökkenthetjük a szájon és légutakon lerakódott gyógyszer mennyiségét. Minden inhalálás után elvégzett szájöblítés segíti a szájfertőzések kialakulásának megelőzését.

Asztmával való együttélés. Tippek a jobb táplálkozáshoz:

Amennyiben kevésbé van étvágya az asztmától illetve a gyógyszerektől, a következőket ajánljuk:

– Fogyasszon multivitamin / kalcium tablettákat naponta kiegészítőként.

– Lélegezzen egyenletesen amikor étkezik, tehát amikor éppen rág. Próbáljon meg nyugodt körülmények között étkezni, hagyja abba az evést ha nem kap levegőt.

– Főzzön extra adagokat a kedvenc ételeiből, fagyassza le és egye ezt ha nincs kedve főzni.

– Használjon előkészített ételeket hogy időt és energiát spóroljon a konyhában. A fagyasztott ételek könnyebbé tehetik életünk, de ne essünk túlzásba. A cukor, só vagy zsír jóval több lehet bennük mint az otthon készített ételekben.

– Azokat a feladatokat, amikhez a legtöbb erőfeszítés kell, akkor csinálja amikor a legtöbb energiája van. A bevásárlás fárasztó lehet ha asztmás, csinálja amikor a legfrissebb, például reggel, vagy pihenés után. Esetleg kérje meg barátját vagy családtagját hogy vásároljon be Önnek.

– Ne álljon a konyhában ha éppen ülni is tudna. Üljön egy bárszéken mikor vág, darabol, kever valamit.


 

 


115867946163.5655.1371133545

Az alacsony-dózisú Aszpirin csökkenti a vastagbélrák kockázatát

Ingyenes vércukornapló az Interneten!