in

Apró rákocska, ami nagyban hozzájárul egészségünk megőrzéséhez

Apró rákocska, ami nagyban hozzájárul egészségünk megőrzéséhez
Apró rákocska, ami nagyban hozzájárul egészségünk megőrzéséhez

Keveset tudunk a Föld élővilágáról és kevesen tudjuk, hogy az egyik leggyakoribb élőlények a bolygón a krill rákok. Tömegüket 100-500 millió tonnára becsülik a Déli-óceánban, ez nagyjából a Földön élő összes ember tömegének felel meg.


Ezek a kis rákocskák hatalmas rajokban élnek, és mivel kizárólag fitoplanktonokkal táplálkoznak, így ellentétben a legtöbb halfajtával, nagyon tiszták.

A krill rákok, azért kerültek napjainkban a figyelem előterébe, mert értékes tápanyag koncentrálódik bennünk, ami nemcsak, hogy természetes forrása az omega-3 zsírsavaknak, de olyan formában tartalmazza azokat, aminek révén különösen gyorsan fel tud szívódni az emberi testben. A déli sark tiszta vizeiben élő rákok olajából készülő termékek nagyobb mennyiségben és ideális összetételben halmozzák fel a szervezetünk számára nélkülözhetetlen zsírsavakat. Ezek a zsírsavak különösen hasznosak az emberi szervezet számára.  Amellett, hogy a zsír az emberi szervezet fő energiaellátója, elsőrendű fontosságú feladatot látnak el az anyagcserénk és az immunrendszerünk szabályozásában, a sejtjeink felépítésében. Amikor zsírokat és olajokat fogyasztunk, akkor értékes foszfolipideket és zsírsavakat biztosítunk testünk számára.

Az ember számára hasznos többszörösen telítetlen zsírsavak közül a legismertebbek az omega-3 zsírsavak, amik elsősorban a magas zsírtartalmú tengeri halakban és más tengeri rákokban találhatók. A zsírsavak, olyan esszenciális savak, melyeket az ember magától nem képes kellő mennyiségben előállítani, viszont amelyekre rendkívül nagy szüksége van szervezetünknek.. Jótékony hatással bírnak a szív és a keringési rendszerre, látás és agyműködés valamint az immunrendszer működésére. Felmérések alapján szervezetünkbe a szükséges mennyiség töredékét visszük be a megszokott táplálkozással, ezért kívánatos étel, vagy táplálék kiegészítők formájában magunkhoz vennünk őket. A krill rákocskákban megtalálható krill olaj által biztosított hatékony és gyors felszívódású omega-3 zsírsavak rendszeres szedése jótékony hatással van egészségre.

A krill rákok, nemcsak az emberek egészségének megőrzésében játszanak nagy szerepet, de az antarktiszi tápláléklánc alapját képező garnélaszerű krillek jelentős mennyiségű vasat juttatnak a Déli-óceánba, ami növeli az óceán szén-dioxid-megkötő képességét. Az antarktiszi krill a Déli-óceán egyik legfontosabb állata. A legfeljebb hat centiméteresre megnövő rákocska, halak, pingvinek, fókák és bálnák alaptápláléka. Kulcsszerepe abban rejlik, hogy a mikroszkopikus növényekben, más néven fitoplanktonban tárolt energiát hatékonyan közvetíti az antarktiszi élővilág magasabb rendű állatainak.

Szerencsére nem kell attól félnünk, hogy a felfedezés miatt most milliószámra vadásszák majd a krill rákokat és azok emiatt kipusztulnak, ugyanis a krill olaj előállításához csak elenyésző mennyiségű rákocskát kell lehalászni, így nem fenyegeti őket veszély.

A krill rákokról:

Egy kifejlett krill rák akár 6 centiméter hosszú is lehet, súlya 2 gramm, hozzávetőlegesen 5-7 évig él. A hideg antarktiszi tél során ezek az állatok elnyomják testi funkciójukat és csak nyáron, azaz december és március között „élednek újjá”, amikor szaporodnak. A nőstények már a második életévüktől képesek szaporodni, a hímek a harmadiktól. A szaporodás során a nőstény egyedek 10 ezer tojást képesek lerakni, amelyet 8000 és 10000 méter közötti mélységben helyeznek el. Hat hónappal később, a fiatal egyedek kifejlett mérete kb. 1,5 centiméter, és máris úgy néznek ki mint a felnőtt, kifejlett állatok.

A krillek eledele 10 000 méter mélységben található Omega-3 termelő fitoplanktonok. Köszönhetően a tiszta és alig szennyezett vizű élőhelyüknek és a táplálékláncban elfoglalt helyüknek, ezek a kis garnéla-szerű rákok különösen tiszták és természetesek.

Miért is igyunk több vizet? 6 oka is van!

Miért is igyunk több vizet? 6 oka is van!

Nem alszunk eleget

Nem alszunk eleget