in

A deutériummegvonás kutatásának nemzetközi sikerei

A deutériummegvonás kutatásának nemzetközi sikerei
A deutériummegvonás kutatásának nemzetközi sikerei

Magyar kutatási eredmények az amerikai rákkongresszuson és a svéd Karolinska Intézetben


Az idei évben rangos szakmai rendezvényekre kapott meghívást dr. Somlyai Gábor kutató biológus, aki világelsőként kezdte vizsgálni a természetben található deutérium biológiai, élettani jelentőségét a rákkutatásban. A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. vezető kutatója és kutatótársa, dr. Boros G. László, a Kalifornia Egyetem professzora részt vett az Amerikai Rákkutatók Szövetségének 2014-es kongresszusán San Diegó-ban, ahol a legkiemelkedőbb tudományos eredmények kaptak bemutatkozási lehetőséget. Hasonló jelentőségű volt Somlyai dr. meghívása előadóként Svédország vezető orvostudományi intézetébe, a Karolinska Intézetbe.

Dr. Somlyai Gábor, a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. vezető kutatója és dr. Boros G. László, a Kalifornia Egyetem (UCLA, Los Angeles) professzora 2014 áprilisában részt vett az Amerikai Rákkutatók Szövetségének (AACR) éves kongresszusán, San Diegó-ban. A világ legjelentősebb rákkongresszusán bemutatták a közös kutatások eredményeit, melyek a daganatgyógyászat jövője szempontjából kiemelkedő jelentőségű adatokkal pontosítják azt a biokémiai mechanizmust, amelyen keresztül a deutériummegvonás daganatellenes hatása megvalósul.

Az amerikai rákkongresszusra beküldött anyagokat minden évben szakmai bíráló bizottság vizsgálja meg. A szerepléshez a bizottság jóváhagyására és egy AACR tag személyes ajánlására van szükség, ennek köszönhetően kizárólag kiemelkedő tudományos színvonalú és jelentőségű eredmények, munkák kaphatnak bemutatkozási lehetőséget a konferencián. Szakmailag tehát igen komoly elismerésnek számít a terápiás célú deutériummegvonás eredményeinek elfogadása a világ első számú rákkongresszusára.Az eseményen bemutatott poszteren Somlyai dr. és Boros professzor – más eredményeik mellett – ismertették a terápiás deutériumcsökkentés hatását műtétileg nem gyógyítható hasnyálmirigy-daganatos betegek esetében. Az eredmények szerint a várható túlélés 6-8 hónapról 39 hónapra nőtt azoknál a betegeknél, akik a deutériumcsökkentést a diagnózist követő 60 napon belül elkezdték  alkalmazni. Mindkét csoport megkapta a standard protokoll szerinti kemoterápiás kezelést, betegségük stádiumának megfelelően.

A konferencián bemutatott poszter itt tekinthető meg:

„A kongresszus – saját eredményeink bemutatásán túl – egyedülálló lehetőséget biztosított számunkra, hogy tájékozódjunk az élvonalbeli kutatásokról, és visszajelzést kapjunksaját kutatási eredményeinkről. Örömmel mondhatom el, hogy bemutatott poszterünk iránt jelentős volt a szakmai érdeklődés. A közelmúltban szintén megtisztelő meghívást kaptam a stockholmi Karolinska Intézettől is, ahol „Deuterium is the key element of a submolecular regulatory system in living organisms” címmel tartottam előadást a napokban. Ez a meghívás is jelentős szakmai elismerése a deutériummegvonás több mint 20 éves kutatásainak, és megnyitja a tudományos együttműködés lehetőségét a rangos intézet kutatóival”–mondja dr. Somlyai Gábor, a HYD vezető kutatója.

Az AACR éves kongresszusát, a világ legnagyobb szakmai jelentőségű rákkongresszusát, immár 105. alkalommal rendezték meg 2014-ben. A konferencia több mint 18 000 kutatót, orvost, az onkológia területén dolgozó szakembert vonzott a világ minden tájáról. A rendezvény a legfontosabb rákkutatási eseménynek számít, ahol a szigorú szakmai elővizsgálat miatt kizárólag a legújabb és legjelentősebb kutatási és klinikai eredmények, fejlesztések mutatkozhatnak be. Tudományos szempontból igen nagy rangot jelent, hogy dr. Somlyai Gábor és Boros G. László professzor kutatási eredményeit elfogadta az AACR tudományos bizottsága.

Bővebb információk:

 
Dr. Somlyai Gábor, a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. vezető kutatója több mint 20 évvel ezelőtt a hidrogén-deutérium izotóppárt állította kutatásai középpontjába. A deutériummegvonás kutatása során elért, nemzetközi folyóiratokban közölt eredményei azt igazolják, hogy a sejtekben létezik egy eddig ismeretlen szubmolekuláris szabályozási rendszer (SMRS), melyben a pozitív töltésű proton és a deuteron együttesen tölt be központi szerepet. A deutériumdepléció következtében számos folyamat másként zajlik le a különböző biológiai rendszerekben, az eljárással befolyásolni lehet a daganatos sejtekre jellemző anyagcsere-utakat, nagyszámú gén és enzim működését, aktivitását. A deutériummegvonásra épülő eljárás tudományos modellje egyedülálló módon hozza összhangba a modern tudomány elmúlt évtizedekben elért eredményeit közel száz év biokémiai alapkutatásaival, megnyitva az utat a tumorok széles spektrumának eredményesebb kezelése felé.

Cégösszefoglaló – HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. (www.hyd.hu):

A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. 1993 óta irányítja a deutériummegvonással kapcsolatos kutatásokat és gyógyszerfejlesztést, világelsőként kezdte vizsgálni a természetben jelen lévő deutérium biológiai szerepét, élettani jelentőségét. A rákkutatás területén aktív társaság küldetésének tekinti, hogy a nemzetközi elvárásoknak megfelelően humán daganatellenes gyógyszert törzskönyveztessen a terápiás célú deutériumcsökkentés elvén. A cég másik fejlesztése az azonos elven működő Vetera-DDW-25® daganatellenes állatgyógyászati készítmény, amelyet az állatgyógyászatban már 15. éve alkalmaznak.

A cég vezetője és vezető kutatója a nemzetközi tudományos és orvosi szakfolyóiratokban rendszeresen publikáló dr. Somlyai Gábor, aki a világon elsőként ismerte fel és vizsgálta a természetben található deutérium biológiai szerepét, élettani jelentőségét. Alapkutatásokkal, állatkísérletekkel és humán klinikai vizsgálatokkal bizonyította a deutériummegvonás jótékony hatását a daganatos sejtek szaporodásának gátlásában, a daganatok növekedésének megállításában és visszafordításában. A csökkentett deutériumtartalmú készítmények a világ több mint 50 országába jutottak el eddig, a magyar biológus kutatásai nyomán sikerrel folynak kutatások például az Amerikai Egyesült Államokban, Japánban, Oroszországban, Kínában, Romániában és Iránban is.

Édes, egészséges, innovatív - Magyarország első fehérjeporból készült fagyija

Édes, egészséges, innovatív – Magyarország első fehérjeporból készült fagyija

5 tipp, amivel fokozhatod a vitalitásodat

5 tipp, amivel fokozhatod a vitalitásodat