Menu
in

Változhat a jogosítványhoz köthető orvosi vizsgálatok életkorra vonatkozó szabálya

Változhat a jogosítványhoz köthető orvosi vizsgálatok életkorra vonatkozó szabálya

Egy új rendelettervezet értelmében a jövőben változhat a jogosítványhoz szükséges egészségügyi alkalmassági vizsgálat életkorra vonatkozó szabálya, kötelezővé tennék az újszülöttkori hallásvizsgálatot, valamint részletesen szabályok olvashatók a háziorvos-választással kapcsolatban, és változik a rendezvények egészségügyi biztosítása is.

A kormány honlapján olvasható – tizenhárom rendeletet módosító – új rendeletegyüttes szerint a jogosítványhoz szükséges orvosi igazolás tekintetében változtat a rendelet az életkoron. Az új szöveg értelmében az 50 év alattiaknak tíz évig, a 50. életévet betöltött, de a 60. életévét még be nem töltöttek esetében öt évig lenne érvényes az orvosi vizsgálat. (A korábbi rendelkezés a 40. életkort vette alapul mindkét esetben.) A tervezet szerint továbbá a jövőben egészségi alkalmatlanságot kell megállapítani nemcsak akkor, ha a kérelmező alkoholfüggőségben szenved, “hanem akkor is, ha nem képes tartózkodni az egyidejű alkoholfogyasztástól és vezetéstől.”

A rendelettervezet jövő év január elsejétől bevezetné a kötelező újszülöttkori hallásvizsgálatot, és a foglalkoztathatósági szakvélemény a kiállításától számított – korábbi egy helyett – két évig lesz érvényes.

A háziorvos-választás és az orvos általi betegfogadás szabályait is rendezné a tervezet, eszerint a háziorvos köteles ellátni az ellátási területén lakó hozzá bejelentkezett és általa elfogadott biztosítottakat.

A háziorvosnál jelentkezni kell, aki nyilvántartásba veszi a beteg taj-számát és igazolást állít ki a jelentkező személy részére arról, hogy háziorvosi ellátását vállalta. Az igazoláson fel kell tüntetni a háziorvos nevét, a háziorvosi szolgáltató rendelőjének címét és telefonszámát.

A orvos a jelentkezést elutasíthatja, de csak különösen indokolt esetben teheti ezt, azonban abban az esetben is el kell látnia a területén lakó beteget, ha az más háziorvost nem választott és ellátatlansága az egészségét károsító vagy a gyógyulást lassító állapotromláshoz vezetne.

A tervezet értelmében évente egy alkalommal indokolás nélkül, ezen túlmenően indokolt esetben lehet átjelentkezni másik háziorvoshoz. Indokolt az átjelentkezés a tartózkodási hely megváltozása esetén, illetve minden olyan esetben, amikor a választott orvos felkeresése akadályba ütközik.

A jelentkező, illetve átjelentkező személy egészségügyi törzskarton kivonatát az érintett személy beleegyezése nélkül más háziorvosnak átadni nem lehet. Az érintett személy hozzájárulását kell vélelmezni, ha a választott háziorvos feladatait annak körzetében (rendelőjében) időlegesen vagy véglegesen más orvos látja el, továbbá háziorvos-választás elősegítésére a települési önkormányzat jegyzőjének közzé kell tennie a háziorvosi körzetek területi elhelyezkedését, valamint a körzetek lakosságának orvosi alapellátását végző háziorvosok nevét és képesítési adatait.

A több rendeletet módosító dokumentum rögzíti az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) feladatát a különböző rendezvények egészségügyi biztosításával kapcsolatban.

Eszerint az OMSZ látja el az állami rendezvények, az európai vagy nemzetközi sportrendezvények, az autómotor-, illetve lovassport-rendezvények, az egyidejűleg több helyszínen megvalósuló szabadtéri rendezvények, a kiemelt védelemben részesülő diplomáciai személyek vagy csoportok belföldi látogatását kísérő rendezvények, az előre láthatóan 10 000 ember egyidejű részvételét meghaladó szabadtéri fesztiválok, a mentőhelikopter készenlétét követelő rendezvények, a nemzeti ünnepek, valamint a kiemelkedő fontosságú rendezvények előkészítésének és lebonyolításának rendjéről szóló kormányhatározat szerinti rendezvények egészségügyi biztosítását.

Ezen rendezvények egészségügyi biztosításáért – kivéve a nemzeti ünnepeket – az OMSZ által meghatározott térítési díjat kell fizetni, mely a mentőszolgálat bevétele lesz. A rendelettervezet továbbá meghatározza azokat a tarifákat is, amiket a mentési tervek elkészítésében való – ugyancsak kötelező – OMSZ-részvételért fizetniük kell a szervezőknek.

MTI 2015. február 5., Egészségügy-ellátás-jogszabály

Exit mobile version