in

Újszülöttkori rendellenesség? A babák 4 százalékát érinti

– avagy miért fontos a csecsemők ultrahangos szűrése 6-8 hetes korban

A babák 4 százalékát érinti valamilyen újszülöttkori rendellenesség
A babák 4 százalékát érinti valamilyen újszülöttkori rendellenesség

A legtöbb gyermekgyógyász a szülőknek kifejezetten ajánlja a választható újszülöttkori szűrő ultrahangvizsgálatokat.

Ennek célja kettős: egyrészt igazolhatja a gyerekek nagy részénél, hogy nem rendelkeznek veleszületett vagy szerzett betegséggel újszülöttkorban, így a később, gyermekkori betegség kapcsán elvégzett ultrahangvizsgálat során talált eltérések esetén megállapítható, hogy az elváltozást az aktuális betegség hozta létre, másrészt kisebb százalékban kimutathatja a klinikai tünetekkel és panaszokkal még nem járó koponyaűri, hasi és csípő ízületi eltéréseket.

A csecsemőultrahang-vizsgálat jelentőségéről, a segítségével szűrt betegségekről Dr. Karádi Zoltánnal a Czeizel Intézet gyermekradiológus szakorvosával beszélgettünk.

A koponya, a has, és a csípő területére kiterjedő ultrahangvizsgálat ideális időpontja a 6-8. hét, mivel akkor már a csípőérési folyamatok előrehaladottak, a kutacs azonban még nem zárult be. Akkor sem késő és nincs semmi probléma, ha valakinél 3-4. hónap tájékán történik a vizsgálat, hiszen a szűrővizsgálat lényege az újszülöttkori rendellenességek illetve fejlődési zavarok feltárása még a tünetek jelentkezése előtt. Így az esetleges betegségek kialakulása megelőzhető vagy a korai szakaszban diagnosztizálható, amikor még könnyeben kezelhető az elváltozás, nincsenek szövődmények és nem szükséges műtéti beavatkozás

– kezdte a szakember.

Milyen betegségek szűrésére alkalmas a csecsemőultrahang?

Az újszülötteknél a megszokott szűrővizsgálat alapvetően a koponya-, a has- illetve a csípő-ultrahangvizsgálatot tartalmazza, és a leggyakoribb rendellenességek, eltérések felfedésére koncentrál.

Ha azonban a gyermekorvos szerint fennáll valamilyen egyéb betegség gyanúja, akkor kérheti például a herék, a lágyrészek, a pajzsmirigy, vagy a nyirokcsomók ultrahangvizsgálatát is, de ezek már diagnosztikus vizsgálatnak minősülnek.

Az általános szűréssel a legelterjedtebb betegségek zárhatók ki, illetve a korai diagnosztizálásnak köszönhetően a legtöbb esetben teljes gyógyulás érhető el.

A koponyaűri ultrahanggal a fejlődési rendellenességek, a szülés során keletkező fertőzések és vérzések, valamint az esetleges veleszületett agydaganatok fedhetők fel.

A hasi ultrahang ennél sokkal összetettebb, ott ahány szerv, annyiféle eltérés lehetséges. A leggyakrabban előforduló újszülöttkori vesefejlődési rendellenesség a húgyvezeték szűkület, amely jól felismerhető vesemedence tágulattal jár.

A vesefejlődési rendellenesség 600 újszülöttből nagyjából egyet érint. Korai felismerése rendkívül fontos, mivel kezelés nélkül előbb-utóbb húgyúti fertőzés léphet fel a pangó vizeletben, vagy a feszülő nagy nyomású vizelet a veseszövet károsodását, hegesedését okozhatja. A betegség ebben a szakaszban még nagyon jól kezelhető konzervatív terápiával, vagy szükség esetén a kellő időben elvégzett korrekciós műtéttel. Megelőzhető a veseállomány károsodása, így elkerülhető egy fiatal felnőttkori veseelégtelenség kialakulása.”

– emelte ki.

A hasi ultrahang keretében vizsgálják a gyomorkimeneti régiót is, ami szintén gyakori betegség a babáknál, és kezelés nélkül sugárhányáshoz illetve táplálási nehézségekhez vezethet. A szűrővizsgálattal még a tünetek jelentkezése és a helyzet súlyosra fordulása előtt felderíthető és megkezdhető a kezelés.

Szintén a hasi területen érintett fontos szerv a máj, amelyben veleszületett állományi ciszták, illetve érfejlődési rendellenességek léphetnek fel, valamint az epe, ahol epeúti eltérések, tágulatok, valamint a veleszületett epekövek okozhatnak gondot.

A csecsemőultrahang keretében szűrt harmadik régió a csípőízület, amikor az ízületi vápa fejlettségét vizsgálják.

Legtöbben ilyenkor a csípőficamra gondolnak, azonban ez valójában elég ritka. Gyakoribb az ízületi vápa alulfejlettsége, ami akár minden 100. babát is érinthet. Ficam ennek az alulfejlettségnek a legsúlyosabb foka, tünetet viszont csak akkor ad, amikor a gyermek már lábra áll, és emiatt bicegni kezd. Ultrahang segítségével jól lehet látni, hogy veszélyeztetett-e a kisbaba, és ha igen, akkor mekkora az eltérések mértéke. Ha az eltérés nagy, terpeszpelenkát illetve Pavlik kengyelt alkalmazunk. A combok szétfeszítése fejleszti az ízületi vápát, amellyel elkerülhetünk egy későbbi súlyosabb ortopédiai műtétet”

– hívta fel a figyelmet a szakember.

ujszulottkori rendellenesseg

A csecsemőultrahangon túl egy komplett ortopédiai mozgásszervi szűrővizsgálatot is szoktam javasolni, amikor megvizsgálják a nyakat, a gerincet, a hosszú csöves csontoknak, valamint végtagoknak a lefutását, illetve megnézik azok ízületeinek működését. Ezek ismétlése javasolt lábra álláskor illetve kisiskolás kor előtt

– tette hozzá.

Kinek ajánlott a szűrésen részt venni?

A 6-8. héten esedékes csecsemőultrahang önkéntes alapon kérhető, nem kötelező szűrővizsgálat, azonban elmaradásának kockázatai jelentősek lehetnek fejlődési rendellenességben érintett gyermekeknél.

Vannak olyan faktorok, amelyek esetén kifejezetten ajánlott a szűrővizsgálaton való részvétel, például koraszülött, szülési komplikáción átesett vagy intenzív osztályon ápolt babák esetében, izomtónus eloszlási zavart mutató, valamit fertőzésen átesett újszülötteknél.

Javasolt továbbá olyan családokban, ahol ikerterhesség, farfekvéses terhesség, méhen belüli téraránytalanság, fogó- vagy vákuumos műtét történt, illetve ha csípőficam vagy bármilyen anyagcserebetegség fordult elő a családban.

Hogyan érdemes készülni a vizsgálatra?

Az első és legfontosabb lépés a megfelelő szűrőhely kiválasztása, ebben kérjük az orvosok és védőnők segítségét.

Válasszunk olyan helyet, ahol kifejezetten gyermekradiológusok végzik a vizsgálatot, akik nem csak jobban ismerik a gyerekbetegségek természetét, lefolyását, hanem speciálisan csecsemők illetve gyerekek vizsgálatára alkalmas gépekkel rendelkeznek. Az ultrahangkép minősége mellett a gyerekbarát környezet kialakítása nagyban meghatározza a vizsgálat eredményességét.”

A felnőtt ultrahangvizsgálatokkal ellentétben a csecsemők esetében jóllakott babával érdemes érkezni, mivel izgő-mozgó, éhes gyermek esetén romolhat a kép minősége. A vizsgálat lesötétített szobában történik, ahol a kicsi megnyugszik, így sokkal könnyebb a szűrés elvégzése és sokkal pontosabb lelet készíthető.

ujszulottkori rendellenesseg vizsgalata

Cumi, játék a figyelemeltereléshez, illetve váltóruha és cserepelenka az esetleges balesetekre hasznos lehet, egyéb előkészület nem szükséges. A nagypontosságú vizsgálat teljességgel fájdalommentes, veszélytelen az újszülöttekre és mindössze 15-20 percet vesz igénybe.

„Negatív eredmény esetén a szülők megnyugodhatnak, hagy a kisbaba egészséges, a pozitív eredmény viszont kiszűri a látszólag egészséges, de rendellenességeket mutató kibabákat, előbbre hozza a korai és hatékony kezelést, ezáltal megelőzhet komoly a műtéti beavatkozásokat”

– foglalta zárásul össze Dr. Karádi Zoltán.

A Czeizel Intézetről

A több mint 20 éve működő Czeizel Intézet közel 200 ezer édesanyának és édesapának segített a családtervezésben, és adott információt a legkorszerűbb vizsgálatok révén születendő kisbabájuk fejlődéséről. A várandósság időszakában nyújtott különböző speciális vizsgálatokon túl, ma már az Intézet nem csak a családtervezés és babavárás csodaszép időszakában nyújt segítséget a szülőknek, hanem azt követően is: a Prof. Czeizel Endre Egészségmegőrzési és Diagnosztikai Központ a közelmúltban megnyitotta új, postnatal intézményét, ahol a kiváló szakemberek és legkorszerűbb diagnosztikai eszközök, vizsgálatok várják a babákat, a kisgyerekes családokat és felnőtteket egyaránt.

Újszülöttkori rendellenesség? A babák 4 százalékát érinti

mri vizsgalat

Mit tegyek, ha átestem a COVID-19 fertőzésen?

Minden 6. baba magánklinikán születik Budapesten

Minden 6. baba magánklinikán születik Budapesten