in

Tüsszögés a karácsonyfa alatt? A fahéjas mézeskalács vagy a diós kifli a „bűnös”?

Tüsszögés a karácsonyfa alatt?
Tüsszögés a karácsonyfa alatt?

Allergiások megfigyelhették már, hogy panaszaik olyankor is erősödnek, amikor nincs semmilyen jele annak, hogy az allergén-koncentráció megemelkedne a környezetükben. A panaszok oka ez esetben a keresztallergia is lehet, mivel ilyenkor a bizonyos növények pollenjére érzékeny szervezet számos élelmiszert is allergén anyagként kezelhet.

Hazánkban minden negyedik embert érint az allergia valamilyen formában, parlagfű allergiától pedig a lakosság közel 20%-a szenved. A szénanáthás panaszokkal küzdő betegek száma a kilencvenes évek eleje óta 27-szeresére emelkedett. Keresztallergia akkor lép fel, amikor a szervezet összetéveszti a fő allergént egy másik hasonló szerkezetű allergénnel. Az ilyenkor megjelenő tünetek megegyeznek a főallergén által kiváltott reakcióval. A keresztallergia megjelenése a pollenszezonban a leggyakoribb, azonban a téli időszakban is jelentkezhet, mert ilyenkor étrendünkben gyakrabban fordulnak elő olyan magas hisztamin tartalmú ételek és italok, amelyek keresztallergénekként viselkedhetnek.

Milyen ünnepi ételek fogyasztására figyeljünk? Például a parlagfű pollenjére allergiásak fahéj, gyömbér, paradicsom és gesztenye, a nyírfa pollenjére allergiásak pedig dió, mogyoró, mandula, gesztenye, sárgarépa, burgonya és zeller fogyasztásakor tapasztalhatnak allergiás reakciót. Akiknél a fűpollen vált ki allergiát, azok keresztallergiát tapasztalhatnak földimogyoró, szója, bab, borsó, mandula burgonya és paradicsom fogyasztásakor. A latex allergén esetében a citrusfélék, egzotikus gyümölcsök, gesztenye okozhatnak keresztallergiát.

A légúti allergia tüneteinek enyhítésére ma már nagyon sokféle gyógyszer létezik, azonban a tabletták szedése sokszor kellemetlen mellékhatásokkal is járhat, ilyen például az álmosságérzet vagy a fokozott étvágy.

A mellékhatásokat elkerülendő az egészségügyi száraz sóterápia természetes és hatékony megoldást kínál, és egy 20 alkalomból álló kúra jótékony hatása akár 8-9 hónapig is tarthat. Allergiásoknál normalizálódik az egyébként tüneteket kiváltó hisztamin- és IgE-szint, megszűnik a szem-, orr-, fül- és szájpadviszketés. Az egészségügyi sóterápia sóklinikákon, orvosi indikáció és kontroll mellett zajlik, országszerte több száz orvossal és egészségügyi intézményekkel együttműködésben.

A sóterápia évszázados gyökerei bizonyítják jótékony hatását. Amennyiben allergiásként nem szívesen használ gyógyszereket és hisz a természetes gyógymódok erejében, próbálja ki az egészségügyi száraz sóterápiát, hogy az ünnepek ne tüsszögéssel teljenek!

További információ: www.indiso.hu

A magas vérnyomás és a stressz

A magas vérnyomás és a stressz

Hogyan kezeljük a vírusos illetve a bakteriális eredetű fertőzéseket?

Hogyan kezeljük a vírusos illetve a bakteriális eredetű fertőzéseket?