in

Táplálkozással a hormonbetegségek ellen

Táplálkozással a hormonbetegségek ellen
Táplálkozással a hormonbetegségek ellen

Bár a különféle hormonális zavarok, betegségek kialakulásáért nem kizárólag a helytelen étkezési szokások felelősek, azok megelőzésében és kezelésében nagyon fontos szerepet játszhat a megfelelő étrend.

Cikkünkben nagy vonalakban összeszedtük, hogy milyen étrend ajánlott adott hormonbetegség esetén.

Inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztencia hátterében anyagcserezavar áll. Megfelelő táplálkozással és életmóddal kordában tartható a tünetegyüttes, és megelőzhető a cukorbetegség kialakulása. Tévhit, hogy inzulinrezisztensként száműznöd kellene a szénhidrátokat az életedből. Épp ellenkezőleg: a megfelelő mennyiségű összetett szénhidrát nélkülözhetetlen a szervezeted számára. Mindenképp részesítsd előnyben a teljes kiörlésű lisztből készült pékárukat. A hagyományos gabonafélék helyett válaszd inkább a kölest, hajdinát. Amennyire csak lehet, kerüld a hozzáadott-finomított cukrokat.

Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigynek szintén óriási jelentősége van az anyagcsere folyamat szabályozásában. Ebben az állapotban elengedhetetlen a kálium-szintjének tudatos növelése. Fogyassz bségesen tejtermékeket, zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiörlésű lisztből készült termékeket ésgabonákat. Csökkentsd a húsok mennyiségét, és ha lehet, akár teljesen iktasd ki étrendedből a kávét, teát, szénsavas és alkoholos italokat, valamint a fűszeres ételeket.

Policisztás petefészek (PCOS)

A policisztás petefészek, mint tünetegyüttes kiváltó okai még nem ismertek egyértelműen, az azonban bizonyos, hogy speciális  PCOS diéta követésével rengeteget tehetsz az egészségedért. Először is: étkezz rendszeresen, tehát napi 4-5 alkalommal étkezel. Ez esetben is kiemelkedő szerepet kapnak az összetett szénhidrátok. Figyelj rá, hogy milyet és mennyit eszel. Kerüld az állati eredetű zsiradékokat, ugyanakkor rendszeresen fogyassz aminosavakban gazdag állati eredetű fehérjét. Nagyon fontos tudnod, hogy a fentiek pusztán irányelvek. PCOS esetén egyedi, személyre szabott diétát célszerű kialakítani. Ha érintett vagy, mindenképp ajánlott dietetikust is felkeresned.

Apple Tok

Apple Tok

Hogyan oldhatjuk meg a késleltetett ejakuláció problémáját?

Hogyan oldhatjuk meg a késleltetett ejakuláció problémáját?