in

Sharps Terminator – A legjobb termék – mert három másodperc alatt ment életet

Sharps Terminator – A legjobb termék – mert három másodperc alatt ment életet
Sharps Terminator – A legjobb termék – mert három másodperc alatt ment életet

A Sharps Terminator nyerte a Belgrádban rendezett 37. MEDIDENT 2012 nemzetközi vásár és szakkiállítás Legjobb Termék (Best Product) díját az orvosi, gyógyászati berendezések és eszközök kategóriájában.


A New Age Technológia mellett a tény, hogy minimalizálja a tűszúrás okozta balesetek előfordulását, valamint hogy hozzájárul az élhetőbb, fenntarthatóbb, biztonságosabb környezet kialakításához, eredményezi a forradalmi innováció kiváló szereplését. A nemzetközi sikerek ellenére – ugyan a szakma számos képviselője úgy tartja, hogy a készülék egyedülálló a piacon és a gyakorlatban kipróbálva alkalmas az EU direktíva által támasztott követelmények teljesítésére – a magyar egészségügyben dolgozó megkérdezettek többsége szerint nem szükséges az intézményen belüli védelemmel foglalkozni, elég a veszélyes hulladék elszállítására fókuszálni.

Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2011. évi CLXXVI. törvény az európai uniós jogi aktusoknak való megfelelést szolgálva, rendelkezik a kórházakban és az egészségügyi ágazatban előforduló, éles vagy hegyes eszközök által okozott sérülések megelőzéséről szóló keret-megállapodás végrehajtásáról és 2013. május 1-jei hatálybalépéssel módosítja az egészségügyi hatósági és igazgatási tevékenységről szóló 1991. évi XI. törvényt.

Ettől a naptól az egészségügyi államigazgatási szerv a hatáskörébe tartozó szabálysértés esetén helyszíni bírságot szabhat ki.

Dr. Molnár Zsuzsanna, a forgalmazó MEDINSPECT Kft. ügyvezetője elmondta, annak ellenére, hogy a szakma számos képviselője szerint a készülék innovatív, egyedülálló a piacon, és a gyakorlatban kipróbálva alkalmas az EU direktíva által támasztott követelmények teljesítésére, mégis a megkérdezettek első reakciója az, hogy „mi gondoskodunk a veszélyes hulladéknak minősülő (használt injekciós tűk) gyűjtéséről és elszállításáról“.
Sajnos, első megközelítésben nem a direktíva által említett problémára fókuszálnak. Érthető, hogy az évtizedek óta kialakult beidegződéseket nem lehet pillanatok alatt megváltoztatni, de szem előtt kell tartani, hogy már csak pár hónap áll rendelkezésre a direktíva alapján elkészült 2011. évi CLXXVI. törvényre történő felkészülésre.

Európában minden évben több mint 1,2 millió egészségügyi dolgozó válik tűszúrásos baleset áldozatává. Magas kockázatú dolgozók közé tartoznak az orvosok, az ápolók, az önmagukat injekciózó betegek, a laboratóriumi dolgozók, a takarítók és a veszélyes hulladék begyűjtését végző személyzet. A használt injekciós tűk több mint 30 vérben található kórokozóval fertőzhetnek. A legtöbb tűszúrásos baleset közvetlenül a tű használata után következik be.

Nemzetközi tanulmányok becslései azt mutatják, hogy a legtöbb egészségügyi dolgozó legalább évente egyszer elszenved tűszúrás okozta balesetet. Problémát jelent még, hogy a tűgyűjtő konténerek alacsony technológiai színvonalúak, nem praktikusak, viszont drága megoldást nyújtanak. Az injekciós tű hulladék szabályozása szigorú, üzemanyagköltséges, komoly munkaerőigénnyel párosul, s a tűknek és egyéb szúróeszközöknek magas a megsemmisítési költsége. A speciális konténerek alkalmasak ugyan a használt tűk begyűjtésére, de nem ellenállók a tűszúrásokkal szemben.

A Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság nagygyűlésén debütáló Sharps Terminator fokozza az egészségügyi dolgozók biztonságát; csökkenti a tűszúrásos balesetek lehetőségét, megsemmisítve a veszély forrását – magát a tűt -, azzal, hogy az alkalmazás helyén eltávolítja a környezetből; szignifikánsan redukálja a tűgyűjtők használatát és költségét; elősegíti, hogy a társadalom számára a környezet biztonságosabb, egészségesebb és fenntarthatóbb legyen.

A hétköznapi használat első hazai tapasztalatai pozitívak.

„Egyértelműen szeretjük, hasznosnak, praktikusnak tartjuk. Olyan berendezés, ami nem lassítja, nem nehezíti a tevékenységüket, vagyis szépen belesimul, illeszkedik a mindennapi munkába. Tény, hogy egy kis gyakorlást igényel, nem azonnal áll rá a kéz a működtetésre. Évek rutinját feladva, meg kell szokni, de, ahogy változik, fejlődik a világ, s vele az elvárások, egyértelmű, hogy helye van az egészségügyben a Sharps Terminatornak.” (Kontur Klinika)

Nemzetközi sajtómegjelenés:

http://www.reporternews.com/news/2012/may/05/abilene-entrepreneurs-win-big-money-to-propel/?partner=RSS

Az amerikai fejlesztésű, szerb gyártású és – Európában elsőként – hazai forgalmazású Sharps Terminator csonkkal együtt semmisíti meg az egész tűt, amelyből 3 másodperc alatt hamu és ártalmatlan hulladék lesz. Egykezes, egyszerű művelettel működtethető, jelentősen csökkentve az egészségügyi veszélyes hulladék tárolásának költségét. Mindenfajta tű esetén használható. Zárt, hordozható, akkumulátorról üzemel.

Outplacement, amire most nincs szüksége az egészségügynek

Thermage kezelés a Mediburg Klinkán

Thermage kezelés a Mediburg Klinkán