in

Százéves a magyar védőnői szolgálat

Magyar Védőnői Szolgálat
Magyar Védőnői Szolgálat

Idén június 13-án ünnepli fennállásának századik évfordulóját a magyar védőnői szolgálat, a jubileumra könyv jelent meg – hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfő reggel műsorában.

Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesülete elnöke azt mondta, ez az ellátási forma egyedüli a világon, és ma Magyarországon minden településen dolgozik védőnő a várandósok, a gyermeket nevelő családok és a nők egészsége védelmében. Ugyanakkor – mint mondta – kollégái leterheltek, hiszen 5200 álláshelyből háromszáz betöltetlen, de így sincs ellátatlan körzet, település.

Az elnök a védőnők anyagi megbecsültségéről azt mondta, nem egységes a munkáltatói rendszer, míg a finanszírozást az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) kapják, a munkáltató sok esetben az önkormányzat, a kórház vagy egy gazdasági társaság. Ennek egységesítésére is kaptak ígéretet, valamint arra is, hogy a védőnői bértábla igazodik a szakellátásban dolgozók bértáblájához – jegyezte meg Csordás Ágnes.

Az egyesületi elnök jelezte, a Magyar Örökség-díjas és hungarikumnak nyilvánított magyar védőnői szolgálat erősödni fog a jövőben, hiszen a népegészségügyi szűréseket közelebb próbálják vinni a lakossághoz, sokat kell még tenni a koraszülések visszaszorításáért, és a tervek szerint gyakrabban fogják szűrni a 3 év alatti korosztályt.

Cikk:

Százéves a Magyar Védőnői Szolgálat

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0
Miért törődjünk legalább annyit lábunkkal mint arcunkkal?

Miért törődjünk legalább annyit lábunkkal mint arcunkkal?

Az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség folytatja figyelemfelkeltő akcióit

Az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség folytatja figyelemfelkeltő akcióit