in

Százéves a magyar védőnői szolgálat

Magyar Védőnői Szolgálat
Magyar Védőnői Szolgálat

Idén június 13-án ünnepli fennállásának századik évfordulóját a magyar védőnői szolgálat, a jubileumra könyv jelent meg – hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfő reggel műsorában.

Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesülete elnöke azt mondta, ez az ellátási forma egyedüli a világon, és ma Magyarországon minden településen dolgozik védőnő a várandósok, a gyermeket nevelő családok és a nők egészsége védelmében. Ugyanakkor – mint mondta – kollégái leterheltek, hiszen 5200 álláshelyből háromszáz betöltetlen, de így sincs ellátatlan körzet, település.

Az elnök a védőnők anyagi megbecsültségéről azt mondta, nem egységes a munkáltatói rendszer, míg a finanszírozást az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) kapják, a munkáltató sok esetben az önkormányzat, a kórház vagy egy gazdasági társaság. Ennek egységesítésére is kaptak ígéretet, valamint arra is, hogy a védőnői bértábla igazodik a szakellátásban dolgozók bértáblájához – jegyezte meg Csordás Ágnes.

Az egyesületi elnök jelezte, a Magyar Örökség-díjas és hungarikumnak nyilvánított magyar védőnői szolgálat erősödni fog a jövőben, hiszen a népegészségügyi szűréseket közelebb próbálják vinni a lakossághoz, sokat kell még tenni a koraszülések visszaszorításáért, és a tervek szerint gyakrabban fogják szűrni a 3 év alatti korosztályt.

Cikk:

Százéves a Magyar Védőnői Szolgálat

Miért törődjünk legalább annyit lábunkkal mint arcunkkal?

Miért törődjünk legalább annyit lábunkkal mint arcunkkal?

Az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség folytatja figyelemfelkeltő akcióit

Az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség folytatja figyelemfelkeltő akcióit