in

Kofferdam használata rutinszerűen

Kofferdam használata rutinszerűen
Kofferdam használata rutinszerűen

A modernkori fogászat egyik legnagyobb vívmánya a kofferdam gumilepedő használata a konzerváló fogászati, esztétikai fogászati kezelések során.

A kofferdam (magyarul nyálrekesz) segít a kezelt fogat teljesen izolálni a száj többi részétől. Egy a szájhoz igazított kisméretű gumilepedőről van szó, ami a megfelelő helyen kilyukasztva, csak a kezelendő fogat veszi körül, így választva el azt a száj többi képletétől. Használatának fontossága az egyes kezelések során eltérő.

Mikor használnak kofferdam izolálást?

Mivel a legmodernebb, fogszínű tömőanyagok anyagtani tulajdonságaik miatt kötés előtt nagyon érzékenyek a nedvességre, ezért ha nyállal, vérrel, vagy akár szájból kilélegzett párával érintkeznek, a tömés veszíthet minőségéből, tartósságából.

A kofferdam-mal ezt a problémát lehet kiküszöbölni. Az adhezív technika lehetővé teszi, hogy a tömőanyagok és egyéb ragasztócementek (Inlay/onlay beragasztás) kémiai kötéssel tapadjanak a fogakhoz, így nem szükséges csak azért ép foganyagot elfúrni a fogból, hogy kialakulhasson a tömőanyag számára megfelelő retenciót biztosító üreg, hanem elég csak kifejezetten a fertőzött szuvas, felpuhult foganyag eltávolítása. A tömőanyagot ugyanis nem az üreg formája, hanem a kémiai kötőerő tartja a fogban.

A nyál rengeteg baktériumot tartalmaz. Gyökérkezelések esetében a kofferdam használatának célja a baktériummentes kezelési terület biztosítása. A sikeres gyökérkezelés elengedhetetlen kelléke a nyálrekesz, mert így biztosítható a steril, száraz környezet a megfelelő eredmény eléréséhez. Így a szájüreg felé sem jutnak le a gyökércsatornák tisztítására, fertőtlenítésére használt folyadékok.

Kofferdam izolálás: Hogyan működik?

Az izoláláshoz gumilepedőt kell használni, melyen a megfelelő helyen lyukat ejtve speciális eszközök használatával rá kell helyezni a fogra. Ezáltal csak az a fog látszik ki a gumilepedőből, mellyel a munka folyik, vagy taktikailag épp szükséges. A lepedő a száj előtt kifeszítve helyezkedik el. A légzést nem zavarja, az orrnyílások szabadon vannak, sőt sokszor a zavaró nyálszívó használata is mellőzhető ebben az esetben, hiszen az orvost nem zavarja, ha kezelés közben a páciens maga nyeli le a nyálát!

Fájdalmas a kofferdám izolálás?

A kofferdám felhelyezése már előzetesen érzéstelenített (tömések, gyökérkezelések) területre történik. Így felhelyezése teljesen fájdalommentes, még szűk fogközök esetén sem jár fájdalommal.

További előnye:

  • csökkenti a fertőzésveszélyt gyökérkezelés során
  • tartósabbá, ellenállóbbá teszi a fogat a szuvasodás kialakulása ellen
  • amalgámtömés eltávolításnál nem kerül fém a szájüregbe, garatba és az emésztő rendszer további területeire
  • a kilélegzett levegő nem párásítja a kialakított fogüreget, illetve egyéb nedvesség érzékeny anyagokat (pl. tömést)
  • nincs idegen tárgy lenyelésének veszélye (pl. gyökérkezelő tű)
  • a kezelési idő lerövidül

Kofferdam használata rutinszerűen

Az OPTIMUM Fogászat egyike azon kevés rendelőnek, ahol – a szakmai ajánlásnak megfelelően – rutinszerűen használják a kofferdamot!

Egy tűszúrástól a célzott gyógyszeres terápiáig: az ismeretlen patológia

Egy tűszúrástól a célzott gyógyszeres terápiáig: az ismeretlen patológia

daganatsejt celkeresztben 1 scaled

Daganatellenes gyógyszer fejlesztése