in

Jelentősen szűkül a szlovákiai orvosi rendelőkben fizetendő illetékek köre

Azonnali beavatkozást sürget a Rezidens Szövetség a hálapénz rendszer felszámolására
Azonnali beavatkozást sürget a Rezidens Szövetség a hálapénz rendszer felszámolására

Jelentősen szűkül idén áprilistól a szlovákiai orvosi rendelőkben fizetendő illetékek köre, egyebek mellett megszűnik annak lehetősége, hogy a betegek különdíj fejében fogadási időpontot kapjanak az orvosoktól – írták a pénteken a szlovák lapok. A változtatás oka az, hogy Szlovákiában egyes orvosok az utóbbi években egyre többször fizettettek különdíjat a páciensekkel.

Leginkább az vált hétköznapi gyakorlattá, hogy az orvosok pénz fejében időpontra rendelték be pácienseiket, ami sok esetben ahhoz vezetett, hogy az időpontot nem kapó páciensek akár egész nap várakozhattak a rendelőkben, mégsem jutottak sorra. Az időpontra való berendelés különdíjának összege változó volt, az esetek túlnyomó többségében tíz euró (megközelítőleg 3 ezer forint) körül mozgott.

A változtatást a többletdíjat nem fizető páciensek hátrányos megkülönböztetésének felszámolásának szükségességével, illetve azzal indokolták, hogy egységessé és átláthatóvá kell tenni az orvosi rendelőkben fizetendő illetékeket. A változtatást, amelyet az egészségügyi ellátásról szóló törvény módosítása révén vezetnek be idén áprilistól, a Robert Fico miniszterelnök vezette kormánypárt, az  Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) egyik képviselőjének kezdeményezése alapján csütörtök este hagyta jóvá a pozsonyi parlament.

A módosított szabályozás szerint annak hatálybalépésétől Szlovákiában az orvosok már csak a jogosítvány és a fegyvertartási engedély megszerzéséhez szükséges orvosi igazolás kiállításáért, illetve az alkoholteszt vagy alkalmassági vizsgálat elvégzéséért kérhetnek különdíjat a pácienstől.

MTI 2015. február 13.

A migrén kialakulását vizsgálja a Semmelweis Egyetem új kutatócsoportja

A migrén kialakulását vizsgálja a Semmelweis Egyetem új kutatócsoportja

Colin Farrell színész, egy Angelman szindrómás fiú édesapja

Az Angelman Szindróma Világnapján fénybe borul a Niagara