in

Hosszú távú hatékonyság pitvarfibrilláció okozta stroke megelőzésében

Hosszú távú hatékonyság pitvarfibrilláció okozta stroke megelőzésében
Hosszú távú hatékonyság pitvarfibrilláció okozta stroke megelőzésében

Az Amerikai Szívtársaság 2012. évi tudományos kongresszusán bemutatott klinikai vizsgálati eredmények alátámasztották…


hogy megfelelő véralvadásgátló terápiával a stroke (szélütés) hosszú távon biztonságosan megelőzhető pitvarfibrillációban szenvedő betegek esetében.

A pitvarfibrilláció az egyik leggyakoribb szívritmuszavar típus, amely mintegy 6 millió embert érint Európában. Ezen betegeknél a megnövekedett vérrögképződésnek köszönhetően a stroke kockázata mintegy ötszörösére növekszik, ami különösen veszélyes, mert ilyenkor sokkal gyakrabban következhet be visszafordíthatatlan neurológiai károsodás, rokkantság illetve haláleset. A szélütés azonban jó eséllyel elkerülhető, amennyiben a betegséget időben felfedezik, és véralvadásgátló terápiával kezelik.

A nem billentyű eredetű (non-valvuláris) pitvarfibrilláció kezelésében mérföldkő jelentőségűek a most nyilvánosságra hozott adatok, mert bebizonyították, hogy ma már létezik olyan szájon át szedhető véralvadásgátló készítmény, amelynek szélütés megelőző hatása hosszú távon is megmarad.

A RE-LY vizsgálatnak köszönhetően ez a kezelés ma már világszerte – többek között Magyarországon is – elérhető a betegek számára. A most publikált RELY-ABLE tanulmány a terápiában résztvevő betegek utánkövetése során megmutatta, hogy a kezelés agyi védelemben nyújtott pozitív hatása 4 év után is fennáll, és a szisztémás embolizáció valamint vérzéses szövődmények alacsony gyakorisága is megfelel a korábbi eredményeknek.

A RE-LY és a RELY-ABLE vizsgálatok együttes adatai több mint négyévnyi betegtapasztalatnak felelnek meg, és bármely modern szájon át szedhető véralvadásgátlót gyógyszert figyelembe véve idáig a legátfogóbb értékelést nyújtják pitvarfibrilláció okozta stroke megelőzésében.

„A pitvarfibrillációban szenvedő legtöbb betegnek élethosszig tartó véralvadásgátló kezelésre van szüksége az iszkémiás stroke (érelzáródás vagy érszűkület következtében kialakuló szélütés) elleni védelem miatt. A mostantól rendelkezésre álló adatok megnyugtatóak mind a betegek mind pedig az orvosok számára, mert biztosak lehetnek a terápia által hosszú távon nyújtott agyi védelmi előnyökben. Továbbá a kezelés a betegek igényeinek megfelelően egyénre szabható, miként azt a most nyilvánosságra hozott eredmények is mutatják.” – tette hozzá professzor Stuart Connolly, a McMaster Egyetem (Hamilton, Ontario) kardiológiai osztályának vezetője, a RELY-ABLE tanulmány vezetője.

Rákkezelés: jobban bízunk a nem-gyógyszeres terápiában

Outplacement, amire most nincs szüksége az egészségügynek