in

Hogyan éljük át gyerekekkel az influenza-szezont

Hogyan éljük át gyerekekkel az influenza-szezont
Hogyan éljük át gyerekekkel az influenza-szezont

A kézhigiénia és néhány apró trükk segíthet a betegségek terjedésének megakadályozásában.


Tél vége felé szervezetünk vitamintartalékai kimerülhetnek, immunrendszerünk sokkal érzékenyebb lehet a különböző megbetegedésekkel szemben. Rendszerint ilyenkor jelenik meg az influenzavírus is, ami járványszerűen megbetegíthet minket.

A gyerekek több tényező miatt is sokkal jobban ki vannak téve az influenza veszélyeinek. Bölcsődében, óvodában, iskolában, tehát zárt közösségben élik a hétköznapokat, és szervezetük sokkal érzékenyebb a veszélyekre. Ha egy gyerek megbetegszik, könnyen haza viheti a kórokozókat, és ilyenkor az egész családon végigmehet a járvány.

A szervezet immunrendszere mellett nagyon fontos védekezési eszköz a higiéniai szabályok komolyan vétele. A tüsszentéssel, köhögéssel, érintéssel rengeteg kórokozót adhatnak át a gyerekek és a felnőttek is egymásnak. A rendszeres antibakteriális szappannal történő kézmosás, fertőző gyerek esetében akár arcmosás is, nagyban hozzájárulhat a kórokozók terjedésének megakadályozásához.

Amennyiben gyermekünk nem szeret kezet mosni, próbáljunk neki kedvet csinálni hozzá. Tanítsunk meg neki például egy kézmosós mondókát, melyet minden alkalommal közösen mondunk el. A kedvcsinálás egy praktikus módja lehet az is, ha szenzoros adagolójú antibakteriális szappant vásárolunk, mely érintés nélkül porciózza gyermekünk kezébe a kézmosáshoz szükséges szappanmennyiséget. Így a kézmosás egyben szórakoztató is lesz a gyerekek számára és örömmel mossák tisztára újra meg újra a kezeiket.

A következő életviteli tippek pedig segíthetik a megelőzést vagy a betegség továbbterjedését:

• Az antibakteriális szappanokkal történő kézmosás nagymértékben hozzájárulhat a higiéniához, és segítheti a fertőzések terjedését.

• Arra az esetre, ha nincs lehetőségünk kézmosásra, legyen nálunk antibakteriális kézfertőtlenítő gél, melynek segítségével bárhol, víz nélkül is fertőtleníthetjük saját és gyermekünk kezét.

• Ha a gyerek megbetegszik, akkor maradjon otthon, hogy a társait ne fertőzze.

• A testvéreket betegség idején altassuk külön szobában, és a lehető legritkábban találkozzanak, érintkezzenek egymással ezen idő alatt.

• Érdemes gyakran szellőztetni, és a játékokat is rendszeresen fertőtleníteni.

• Kerüljük a zsúfolt helyeket, ha gyakran kell ilyen helyre mennünk, használjunk szájmaszkot. A világ nagyvárosaiban ez egyáltalán nem szokatlan módja a védekezésnek.

• Öltöztessük a gyerekeket rétegesen, sapkájukat, sáljukat a meleg autóban, nyilvános közlekedési eszközön vegyük le, hogy ne melegedjenek ki.

• Oltassuk be influenza ellen gyermekünket!
Kézmosó-vers

(Szabó T. Anna)

Cuk-ros, ra-ga-csos, ta-pa-dós, ma-sza-tos ez a kicsi tappancs,

Hozd hát ide most, nos hát, gyere mosd, adom is a szappant.

Hékás-békás! Fogd meg már! Csúszós kis hal megtréfál!

Mosd meg gyorsan, egy-két-hár!

Jujj, jujj, de csikis! Kicsúszik a szappan!

Hopp, már esik, ide-oda pattan!

Hékás-békás! Nem megmondtam?

Nosza, gyerünk, csípd el, kapd el gyorsan

Thermage kezelés a Mediburg Klinkán

Thermage kezelés a Mediburg Klinkán

Korszakalkotó vizsgálati eredmények: jobb gyógyulási esélyek stroke illetve vénás thromboembolia után

Korszakalkotó vizsgálati eredmények: jobb gyógyulási esélyek stroke illetve vénás thromboembolia után