in

Hogyan alakítsunk ki jó szokásokat?

Ahhoz, hogy rendszeresen jó és hasznos dolgokat tegyünk bizony kemény erőfeszítés szükséges. Van azonban néhány tanácsunk, ami segíthet ebben.

Kérdés: Miért nem aggódnak az apácák a divat miatt?

Válasz: Mert van egy jó szokásuk: mindig tudják, mit vegyenek fel…

A szokások bizonyos értelemben megkönnyítik az életünket, hiszen nem kell felesleges energiákat fektetnünk számos dolog kitalálására. Mentálisan igen fárasztó tevékenység örökösen azon agyalni, mit tegyünk, hogyan, és új helyzetekben hogyan viselkedjünk. Ha egy hétre vetítve, mondjuk legalább 2-3 alkalommal hosszasan kell ilyen problémákon gondolkodni, az már jelentős mennyiségű elvesztegetett idő és energia.

Ez az a pont, ahol felmerül a szokások – a jó szokások kiépítésének igénye és lehetősége. Két egyszerű példa: a reggeli újságolvasás, vagy az autónkban uralkodó zűrzavar megszüntetése. Ha nincs ilyen szokásunk, akkor bizony érdemes elgondolkodni rajta…

Napi “menetrendünk” általában háromféle tevékenységből áll össze:

  1. találkozók
  2. teendők
  3. szokások

A találkozó elkötelezettséget jelent egy másik emberrel (szerelmünk, barátunk, üzleti partnerünk, szüleink, beteglátogatás stb.).

A teendők listája végtelen: ez tulajdonképpen egy “kívánságlista” arról, mi mindent kellene elintéznünk, van, akinél az egész konyha stickerekkel felragasztva áll, úristen… ezer dolog, és még mindig nem értem a végére…

A szokások képezik a harmadik döntő csoportot. A fogmosás, a reggeli indulás körüli szertartások, vagy az, hogyan készítjük el ebédünket a munkahelyen, hogyan viselkedünk ismerőseinkkel, kollégáinkkal, ezek általában rögzülnek, automatikussá válnak.

Lássuk, hogyan is építhető ki egy (jó) szokás! Milyen tényezőket kell egymásra építenünk?

  1. Alakítsd ki a stratégiát 2. erre épül a szabály, és 3. ebből lesz a szokás maga.

Lássunk egy konkrét példát!

Valaki állandóan keresgéli a kulcsait, mert folyton elhagyogatja. Mi lehet itt a helyes stratégia? “Ha belépek a házba, akkor leteszem a kulcsaimat az ajtó melletti polcra.” Hogyan épül ki ebből a szabály? A naptárunkba be kell írni egy emlékeztetőt (kulcsokat hazaérkezés után az ajtó melletti polcra!). Ránézünk, és ha nem így történt előzőleg – akkor bizony korrigálunk. Felmegyünk az emeletre, lehozzuk a kulcsokat, és helyére tesszük. Akár 4-5 alkalommal is, hogy ez rutinná váljon. Ez fárasztónak tűnhet, de ha már új szokássá rögzült, megoldódik egy probléma, és nyugodtan túlléphetünk rajta.

A második lépés a szabályok kiépítése. Az előző esetben ez így zajlik: “Ha beléptem az ajtón, a kulcsokat egyenest a polcra teszem.” Harmadik lépésként már csak az ellenőrzés marad: a nap végén meg kell nézni, ellenőrizni, hogy valóban végrehajtottuk-e, amit akartunk az új szokással kapcsolatosan. Ha jó volt az első lépés, a stratégia, akkor a szokás gyorsan kialakítható. Ha viszont úgy találjuk, hogy nehezen épül ki az új szokás, érdemes visszalépni, és egy új stratégiát kialakítani…

Próbáljuk ki magunkat!

Lássuk ezeket a ha – akkor gyakorlatokat! Pl.: “Ha elhagyom az irodát, akkor egyenesen az edzőterembe megyek.” “Ha salátát rendelek, akkor mindig dresszinget is kérek hozzá.” “Ha a főnököm nyersen és durván utasít valamire, akkor visszaszólás helyett tízig számolok és nem mondok semmit…”

Vágjunk neki! Ha valahol útközben elakadnánk, néhány kreatív barát segíthet a továbblépésben. Bízzunk benne, hogy stratégiánk helyes, ez vezet el a szabály kiépítéséhez. Használjuk a naptárunkat is az önellenőrzésre.

Stratégia – szabály – szokás. Tessék hozzálátni, gyakorolni. Mindehhez sok sikert…

Forrás: http://www.psychologytoday.com/blog/intrinsic-motivation-and-magical-unicorns/201412/how-develop-good-habit

http://www.egeszsegkalauz.hu/lelki-egeszseg/hogyan-alakitsunk-ki-jo-szokasokat-113975.html

Ezt üzenik nekünk az orvosok

Célzott terápiával a tüdőrák ellen – február 4. a Rák Világnapja