in

Gyakori szív-, érrendszeri megbetegedések Magyarországon

A Világ Egészségügyi Szervezet (WHO – World Health Organisation) felmérése szerint a szív-, érrendszeri megbetegedések az összes megbetegedések 55 százalékában felelősek a ….
A Világ Egészségügyi Szervezet (WHO – World Health Organisation) felmérése szerint a szív-, érrendszeri megbetegedések az összes megbetegedések 55 százalékában felelősek a nők, és 43 százalékban a férfiak halálesetében Európában, ami lényegesen magasabb, mint az összes rákos megbetegedés által okozott haláleset összesen.

A szív-, érrendszeri megbetegedések kezelésének költsége évente 169 milliárd euróba kerül, amely 372 eurós átlagos költséget jelent személyenként. Az Európai Unión belül a 100.000 lakosra jutó szív-, érrendszeri megbetegedésből eredő halálesetek száma 493 évente, amely erős kontrasztban áll az Európai Unió 15 leggazdagabb országában 100.000 főre jutó 213 halálesettel. (Az EU 15 leggazdagabb országa, az „EU-15” az Európai Uniónak azok a tagjai, amelyek a 2004-ben bekövetkezett bővüléskor már tagok voltak: Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Írország, Olaszország, Luxembourg, Hollandia, Portugália, Spanyolország, Svédország és Anglia.)

Magyarország

Magyarország lakosainak száma 10 millió. A magyarok várható élettartam 68,6 év férfiak és 77,2 év nők esetében. A 100.000 lakosra jutó körülbelül 500 szív-, érrendszeri megbetegedésből származó haláleset évente lényegesen magasabb, mint Nyugat-Európában, és a halálesetek 50 százalékáért felelős.

Magyarország viszonylag jól felkészült arra, hogy szembenézzen a szív-, érrendszeri megbetegedések jelentette kihívással. Az általános kórházi kapacitás, a rendelkezésre álló intenzív ellátást biztosító ágyak és a kardiológiai részlegek száma megfelel a követelményeknek. Az ország szív-, érrendszeri ellátása, különösen a sebészeti eljárások minősége és a 24 órás akut szív-, érrendszeri vészhelyzeti ellátás Magyarország középső részén megfelel az Európában elvárhatónak.

A fenti helyzet okaként az tudható be, hogy a magyar lakosság rendkívül kis ismeretanyaggal rendelkezik az egészséges életmódról, a cukorbetegség és a magas vérnyomás megelőzéséről, a dohányzás és elhízás ártalmairól, a helyes táplálkozásról, a megfelelő testmozgás szükségességéről.

HeartCycle (SzívCiklus) projekt

EKG berendezést, de milyet?