in

Diszkriminálná a kormány a nyugdíjasokat: luxus lesz a hallás?

A kormány újra az idős embereket sújtaná: terveik szerint 2009. augusztus 1-től kizárnák a nyugdíjasokat a legjobb technikai tudású hallókészülékek támogatásából. Egyeztetés nincs a nyugdíjas érdekképviseleti szervekkel, sem a szakmai szervezetekkel.


A jelenlegi gazdasági helyzetre, valamint a Gyógyászati Segédeszköz (GYSE) kassza deficitjére hivatkozva a kormány lépéseket tett kiadásai csökkentésére. Úgy tűnik azonban, hogy hiába született korábban megállapodás az OEP, az érdekképviseleti szervek, és a szakma képviselői között.

“A 2009. július 13-án kézhez kapott előterjesztés a 14/2007. (III. 14.) EüM rendelet módosításáról a korábbi megegyezésen túl további olyan megszorításokat tartalmaz, amelyekről semmilyen előkészítő fórumon nem egyeztettek sem az érdekképviseleti szervek, sem pedig a szakmai képviseletek. Az egyik legfontosabb, hallókészüléket érintő változásnak azt tervezik, hogy a nyugdíjasokat kizárják a legjobb technikai tudású készülékek támogatási köréből. 2008. április óta az összes kiadott hallókészülék 80,78%-át* nyugdíjas korú állampolgárok vásárolták. A nyugdíjasok 56,06%-a* választotta a legjobb technikai tudású (az ún. V. csoportba tartozó) készülékek valamelyikét. Gyakorlatilag a lehető legjobb minőségű hallás visszaszerzésének támogatását akarja a kormány megvonni a nyugdíjas állampolgároktól” – mondta Terman Tibor, az Amplifon Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, a Hallókészülék Gyártói Képviseletek és Forgalmazók Országos Szövetségének tagja.

A támogatásból való kizárás gyakorlatilag azt jelenti, hogy az eddig átlagosan 65-90 000 Forintba kerülő hallókészülékek (az ún. V. csoport esetén) több mint a háromszorosába, 200-300 000 Forintba kerülnének a nyugdíjasoknak.

” Meglepve hallottuk a hírt, hogy a jövőben a legjobb minőségű készülék a nem aktív, nyugdíjas-korúaknak csak teljes áron jár. Megértjük, hogy az ország nehéz helyzete mindenkire, így a nyugdíjasokra is terheket ró. Nem fogadjuk azonban el – főleg nem akkor, amikor az Idősügyi Tanács, a Nemzeti stratégia – méltó időskor című előterjesztésen dolgozik – hogy a legjobb minőségű készülék elérhetőségéről kor szerint diszkriminálva, az idősek szervezeteivel nem konzultálva szülessen döntés. Cinikus az, aki azt mondja, ha jól akar hallani az öregember, fizesse meg” – mondta Hegyesiné Orsós Éva, a több mint 100 000 tagot számláló Nyugdíjasklubok és Idősek Életet az éveknek Országos Szövetség elnöke.

* Forrás: az Amplifon Magyarország Kft. 2008. április – 2009. június forgalmi adatai alapján.

Elérhetőségek, további információk:

Terman Tibor, ügyvezető igazgató, Amplifon Magyarország Kft.: 06 20 339 64 69

Pintér Miklós, kommunikációs vezető, Amplifon Magyarország Kft.: 06 20 339 64 88

(Forrás: OTS)


Korszerű ultrahangos vágó és vérzéscsillapító készüléket adományoz a Gyermekrák Alapítvány a Miskolci Gyermekklinikának

A kakaó és a szív