in

Bűvészet, mint készségfejlesztés

Bűvészet, mint készségfejlesztés
Bűvészet, mint készségfejlesztés

Gyerekeknél nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy megfelelő játékot adjunk nekik. Nincs is annál ideálisabb játék, amikor a gyermek játszva tanul és fejlődik. Sokan nem is gondolnák, hogy a bűvészet is lehet ilyen készségfejlesztő játék, mivel egy trükk elsajátításához szükség van kitartásra, szorgalomra, koncentrációra és megfelelő mozgáskoordinációra.

Minden gyermek csillogó szemmel nézi a csodákat bemutató bűvészeket, és egy előadás után, otthon próbálkoznak bemutatni a látott trükköket. – A gyermekek 4-5 éves korukig, ténylegesen elhiszik azt, hogy varázslatot láttak, idősebb korunkban ismerik fel, hogy trükkről van szó. – Annak érdekében, hogy megtartsuk lelkesedését, és ne szomorodjon el a sikertelen mutatványok miatt, keressünk számára egyszerű trükköket. A közös gyakorlással nem csupán élményt szerzünk a gyermekünknek, hanem hozzájárulhatunk fejlődéséhez is.

Milyen készségeket fejleszt a bűvészet?

A játék során elsajátított készségek a gyermekekkel együtt fejlődnek, és egyre érettebb formában jelennek meg. A bűvészetnél nincsen olyan, hogy a „játék” befejeződött, az újabb és újabb mutatványok kitalálásának a képzelet szab határt. A bűvészmutatványok elsajátítása közben fejlődik a gyermek koncentrációs és koordinációs képessége, kreativitása, önfegyelme és finommotorikus mozgása. Új környezetbe való beilleszkedésnél, kapcsolatépítésnél is hasznos lehet egy jól begyakorolt varázstrükk, ami felkelti a többiek figyelmét, és elindítja a beszélgetést. A trükkök előadásához hozzátartozik a beszéd, ezért fejleszti a kommunikációs képességet, szókincset és növeli a gyermek önbizalmát is.

„Sokan nem gondolnák rólam, hogy zárkózott gyermek voltam. A bűvészet segített abban, hogy nyitni tudjak a környezetem felé. Biztonságot adott számomra a saját kis varázslatos világom, és amikor pozitív visszajelzéseket kaptam szüleimtől a „fellépéseim” után, fokozatosan kezdtem levetkőzni gátlásaimat. Ma már több ezres közönség előtt lépek fel.” – mesélt gyermekkoráról Hajnóczy Soma bűvészvilágbajnok.

A többi játékhoz hasonlóan a bűvészetet sem szabad erőltetni a gyermekeknél. Törekedjünk arra, hogy a gyakorlás szakaszát változatossá tegyük fellépő ruhákkal, színes kiegészítőkkel, színpadépítéssel, új varázsszavak tanulásával, bűvészekről szóló mesék olvasásával, filmek nézésével és családi előadásokkal.

Hány éves korban érdemes megismertetni a gyermeket a bűvészettel?

A bűvészet elkezdéséhez feltétlen szükséges egy bizonyos szintű szellemi érettség, hiszen a gyermeknek meg kell tudnia különböztetni a valóságot és a varázslattól. Ez a szint minden gyermeknél máskor alakul ki. Rodolfo az Artista Akadémián az 50-es években még 10-18 év közötti diákokat tanított kézügyességi bűvészetre, és vezette be tanítványait alapismereti szinten a szabadulási trükkök, és illuzionizmus világába is. Ma már a gyermekek sokkal gyorsabban fejlődnek, és a modern technológiai eszközök hatására gyorsabban meg tudják különböztetni a képzeletet a valóságtól ezért már valószínűleg egy 5-6 éves gyermek is kellő elszántsággal el tudja mélyíteni bűvészeti tudását.

A gyermeknek csak előnye származhat abból, ha talál magának egy hobbit – legyen szó sportról, zenéről vagy adott esetben művészetről -, amivel elfoglalhatja magát. Ez a szülő számára is megnyugvást jelent, gyermeke nem a TV vagy a számítógép előtt ül, hanem játékosan fejleszti magát, és közben jól szórakozik. Ki tudja, lehet hogy a gyerek számára ez több is lesz, mint egyszerű hobbi? Tökéletes példa erre Soma, aki a közel 20 éves bűvész gyakorlásának és kitartásának köszönhetően, kétszeres bűvészvilágbajnok és fellépéseivel világszerte hatalmas sikereket ért el.

Néhány egyszerű bűvész trükk Somától:

https://www.youtube.com/watch?v=fxvg3aRI3BM

https://www.youtube.com/watch?v=4_o8SFsioqo

Ötmilliárd ember nem jut biztonságos sebészi ellátáshoz

Ötmilliárd ember nem jut biztonságos sebészi ellátáshoz

Hatásos lehet az alacsony dózisú sugárterápia a prosztatarák ellen

Hatásos lehet az alacsony dózisú sugárterápia a prosztatarák ellen