in

Bolygóideg stimulálása a migrén, gyulladás és depresszió ellen

Bolygóideg stimulálása a migrén, gyulladás és depresszió ellen
Bolygóideg stimulálása a migrén, gyulladás és depresszió ellen

A bolygóideg tested leghosszabb idege. Emellett egyike a 12 agyidegnek. Ez a szuperideg az agytörzsből indul és végigfut egészen a hasig, a szíven, a nyelőcsövön és a tüdőn keresztül.

A X. agyideg néven is ismert ideg része a vegetatív idegrendszernek, és azon rendszernek, amely irányítja az önkéntelen testmozgást. Ilyen például a stabil szívritmus fenntartás és az étel rendes emésztésének biztosítása. Ráadásul lényegében ez az ideg biztosítja, hogy a tested meggyógyítja önmagát.

Ez az ideg ugyanis mozog a testben (mint egy csavargó, innen származik a neve is) és közben kicsiny rostokat küld a szerveknek, mint például a szívnek, a tüdőnek, a májnak, a hasnyálmirigynek és a beleknek is. A bolygóideg lényegében irányítja a paraszimpatikus idegrendszert, ő a felelős a „pihenést és emésztést” végző tevékenység megfelelő stimulálásáért.

De a legérdekesebb dolog azonban ezzel az ideggel kapcsolatban az, hogy a legújabb kutatások összekötötték a krónikus gyulladások kezelésével, melyek eddig magas vérnyomáshoz, emésztési zavarokhoz és migrénekhez vezethettek. Úgy néz ki, hogy a hiányzó kapocs ez az ideg lehet ahhoz, hogy képesek legyünk ezeket a problémákat is kezelni, akár gyógyszerek nélkül!

Vagális tónus – mi is ez?!

A vagális tónus a bolygóideg szív feletti irányítását jelenti. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a vagális tónusnak lényeges szerepe van a paraszimpatikus idegrendszer aktiválása során. A vagális tónust akár személyesen is lehet mérni azáltal, hogy követed a szívritmusod és a légzésed.

Amikor levegőt veszel, a szíved némileg felgyorsul, és amikor kifújod a levegőt, a szívritmus lelassul. Ahhoz, hogy meghatározd a vagális tónust, különbséget kell tenni a belégzés alatti szívritmus és a kilégzési alatti szívritmus között. Minél nagyobb a különbség a kettő között, annál magasabb a vagális tónus.

A magas vagy az alacsony tónus a jó?

A magasabb vagális tónus egyáltalán nem rossz dolog. Ez ugyanis általában azt jelenti, hogy gyorsabban el tudod lazítani a tested egy stresszes helyzet után, és az a belső rendszereknek valószínűleg jobb. Ilyen esetekben például:

• jobb a cukorszabályozás,
• alacsonyabb a stroke, szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata,
• alacsonyabb a vérnyomás,
• jobb az emésztés,
• alacsonyabb a depresszióra való hajlam,
• kevesebb a stressz és a szorongás

A tudósok felfedezték, hogy a vagus ideg folyamatosan ellenőriz és utasításokat ad a testnek. Minden gyulladásra “válaszol”, ez pedig hatással van a hangulatra és így arra a képességedre, hogy megbirkózz a szervezeted reakcióival.

Alacsony vagális tónus esetén mi történik?

Ha alacsony a vagális tónusod, akkor hajlamosabb vagy a szívzavarokra, a stroke-ra, a diabéteszre, a depresszióra és a gyulladásos betegségekre, mint például a reumás ízületi gyulladásra, a gyulladásos bélbetegségre, a lupus betegségre és az endometriózisra.

Azonban számos kutató kimutatta, hogy azáltal, hogyha stimulálja ezt az ideget elektromos áramlatokkal, azzal növeli a vagális tónust, ami javítja a szervezet ellenállását ezekkel a problémákkal szemben.

Azonban arra is van mód, hogy Te magadtól is javítsd a vagális tónusodat. Nem is olyan bonyolult a dolog.

Melyek ezek a módszerek? Meg fogsz lepődni!

1. Mormogás: Ez talán kicsit furán hangzik, de a mormogás stimulálja ezt az ideget, mert az ideg össze van kötve a hangszálakkal. Jusson eszedbe a buddhista szerzetesek mormogása. Próbáld ki!

2. A beszéd: Beszélj többet és növelheted a vagális tónusod a hangszálak rezgése útján. (lásd előző pont)

3. Hideg víz: Bár a módszerrel kapcsolatban még zajlanak a kutatások, van arra is már bizonyíték, hogy azáltal, hogy hideg vizet locsolsz az arcodra, stimulálhatod a vagus ideget. Egyébként ez más szempontból is jó, mivel javítja az arcbőr vérellátását.

4. Mély légzés: Vegyél egy hosszú, nagy levegőt és használd a rekeszizmod mozgását is ezzel arra, hogy stimuláld a vagus ideget.

5. Jóga: A jóga lazító és összpontosító légzési gyakorlatai szintén segíthetnek növelni a vagális tónus szintet.

6. Meditáció: Egy 2010-es tanulmány szerint a meditációnak és a pozitív gondolkodásnak pozitív hatása lehet a vagus ideg működésére.

7. A bél egészségének javítása: Az egyik pozitív mellékhatása annak, hogyha a belek egészségesek az, hogy ez is növeli a vagális tónus szintjét. Próbáld ki a probiotikumokat, mint egészséges baktérium helyettesítőket.

Állítsd be a napi rutinod, hogy javuljon a vagális tónusod és képes legyél a bolygóideg stimulálására. Ideje átvenni az irányítást az idegeid felett!

Bolygóideg stimulálása a migrén, gyulladás és depresszió ellen

Belgyógyász: az inzulinrezisztens állapot megfordítható

Az inzulinrezisztens állapot megfordítható

Michael Bloomberg 20 millió dolláros alapítványa a dohánygyárak ellen

Michael Bloomberg 20 millió dolláros alapítványa a dohánygyárak ellen