Bolygóideg stimulálása a migrén, gyulladás és depresszió ellen

Hogyan stimuláld természetes úton a bolygóideget és állítsd meg a migréneket, a gyulladásokat és a depressziót!

0
7173
Bolygóideg stimulálása a migrén, gyulladás és depresszió ellen
Bolygóideg stimulálása a migrén, gyulladás és depresszió ellen

A bolygóideg tested leghosszabb idege. Egyike a 12 agyidegnek. Ez a szuperideg az agytörzsből indul és végigfut egészen a hasig, a szíven, a nyelőcsövön és a tüdőn keresztül.

A X. agyideg néven is ismert ideg része a vegetatív idegrendszernek, azon rendszernek, amely irányítja az önkéntelen testmozgást, mint például a stabil szívritmus fenntartást és az étel rendes emésztésének biztosítását. Lényegében ez az ideg biztosítja, hogy a tested meggyógyítja önmagát.

Ez az ideg mozog a testben (mint egy csavargó, innen származik a neve is) és kicsiny rostokat küld a szerveknek, mint például a szívnek, a tüdőnek, a májnak, a hasnyálmirigynek és a beleknek. A bolygóideg lényegében irányítja a paraszimpatikus idegrendszert, ő a felelős a „pihenést és emésztést” végző tevékenység stimulálásáért.

De a legérdekesebb dolog ezzel az ideggel kapcsolatban az, hogy a legújabb kutatások összekötötték a krónikus gyulladások kezelésével, amely magas vérnyomáshoz, emésztési zavarokhoz és migrénekhez vezethet. A hiányzó kapocs ez az ideg lehet ahhoz, hogy képesek legyünk ezeket a problémákat kezelni gyógyszerek nélkül!

Vagális tónus

A vagális tónus a bolygóideg szív feletti irányítását jelenti. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a vagális tónusnak lényeges szerepe van a paraszimpatikus idegrendszer aktiválása során. A vagális tónust akár személyesen is lehet mérni, azáltal, hogy követed a szívritmusod és a légzésed.

Amikor levegőt veszel, a szíved némileg felgyorsul, és amikor kifújod a levegőt a szívritmus lelassul. Ahhoz, hogy meghatározd a vagális tónust, különbséget kell tenni a belégzés alatti szívritmus és a kilégzési alatti szívritmus között. Minél nagyobb a különbség a kettő között, annál magasabb a vagális tónus.

Magas vagy alacsony

A magasabb vagális tónus egyáltalán nem rossz dolog. Ez ugyanis általában azt jelenti, hogy gyorsabban el tudod lazítani a tested egy stresszes helyzet után, és az belső rendszereknek valószínűleg jobb, például:

• jobb a cukorszabályozás
• alacsonyabb a stroke és szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata
• alacsonyabb a vérnyomás
• jobb az emésztés
• alacsonyabb a depresszióra való hajlam
• kevesebb a stressz és a szorongás

A tudósok felfedezték, hogy a vagus ideg folyamatosan ellenőrzi és utasításokat ad a testnek. Minden gyulladásra “válaszol”, ez pedig hatással van a hangulatra és arra a képességedre, hogy megbirkózz a szervezeted reakcióival.

Alacsony vagális tónus

Ha alacsony a vagális tónusod, akkor hajlamosabb vagy a szívzavarokra, a stroke-ra, a diabéteszre, depresszióra és a gyulladásos betegségekre, mint például a reumás ízületi gyulladásra, a gyulladásos bélbetegségre, a lupus betegségre és az endometriózisra.

Azonban számos kutató kimutatta, azáltal, hogyha stimulálja ezt az ideget elektromos áramlatokkal, azzal növeli a vagális tónust, ami javítja a szervezet ellenállását ezekkel a problémákkal szemben.

Azonban arra is van mód, hogy Te magadtól is javítsd a vagális tónusodat. Nem is olyan bonyolult.

Melyek ezek a módszerek:

1. Mormogás: Talán furán hangzik, de a mormogás stimulálja ezt az ideget, mert össze van kötve a hangszálakkal. Jusson eszedbe a buddhista szerzetesek mormogása. Próbáld ki!

2. A beszéd: Beszélj többet és növelheted a vagális tónusod a hangszálak rezgése útján.

3. Hideg víz: Bár a módszerrel kapcsolatban még zajlanak a kutatások, van arra is már bizonyíték, hogy azáltal, hogy hideg vizet locsolsz az arcodra, stimulálhatod a vagus ideget.

4. Mély légzést: Vegyél hosszú, nagy levegőt és használd a rekeszizmod arra, hogy stimuláld a vagus ideget.

5. Jóga: A jóga lazító és összpontosító légzési gyakorlatai segíthetnek növelni a vagális tónus szintet.

6. Meditáció: Egy 2010-es tanulmány szerint a meditációnak és a pozitív gondolkodásnak pozitív hatása lehet a vagus ideg működésére.

7. A bél egészségének javítása: Az egyik pozitív mellékhatása annak, hogyha a belek egészségesek az, hogy ez is növeli a vagális tónus szintjét. Próbáld ki a probiotikumokat mint egészséges baktérium helyettesítőket.

Állítsd be a napi rutinod, hogy javuljon a vagális tónusod és képes legyél a bolygóideg stimulálására. Ideje átvenni az irányítást az idegeid felett!

Bolygóideg stimulálása a migrén, gyulladás és depresszió ellen