in

Áttörés daganatos betegségek gyógyításában a következő tíz évben

Áttörés daganatos betegségek gyógyításában a következő tíz évben
Áttörés daganatos betegségek gyógyításában a következő tíz évben

Innovatívok: leginkább a daganatos betegségek gyógyításában várható áttörés a következő tíz évben!

Komoly betegségek gyógyításában várható jelentős előrelépés a következő évtizedben. Közülük is leginkább a daganatok orvoslásának fejlődésében bíznak a legnagyobb gyógyszergyártók vezetői – derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) kutatásának eredményeiből.

A II. innovatív gyógyszeripari körkép alapján ugyanakkor a gyógyszerfejlesztéseket veszélyek is fenyegetik.Legjobban a szellemi tulajdon védelmének csökkenésétől tartanak a megkérdezettek.

A gyógyszeripari innovációt támogató tényezők rendkívül szerteágazóak. A válaszadók szerint Magyarországon ezek között is kiemelt figyelmet érdemel a gyógyszerkassza növelése, a szakemberek itthon tartása, valamint a klinikai vizsgálatok ösztönzése.

AIPM II.

Az AIPM II. innovatív gyógyszeripari körképe a gyógyszergyártás és az egészségügy jövőjét, valamint a legújabb technológiák hazai helyzetét vizsgálta. A felmérésben a magyar gyógyszerforgalom több mint 50 százalékát adó fejlesztésorientált vállalatok szerepelnek.

Kiderült, a gyógyszergyártó vállalatok vezetői optimisták a legtöbb vizsgált betegség esetén. Közepes vagy nagy valószínűséggel várnak komoly előrelépést gyógyításukban a következő tíz évben.

Daganatos betegségek

Leginkább a daganatos betegségek tekintetében optimisták. Olyannyira, hogy itt sokan szinte biztosra vehető – egy ötös skálán 4,6 értékkel – változást jósolnak. A ritka betegségek (3,9) és a mentális betegségek (3,8) is azok közé tartoznak, amelyekkel kapcsolatban a leginkább számítanak áttörésre a gyógyszergyártók vezetői. Míg a légzőszervi, emésztőszervi, valamint szív- és érrendszeri betegségek esetén is legalább közepes valószínűséggel számítanak változásra.

A felmérés során a válaszadók olyan további betegségek kapcsán is áttörést várnak, mint a cukorbetegség, valamint az Alzheimer-kór.

Az innováció

A gyógyszeripari innovációt támogató tényezők rendkívül szerteágazóak. A megkérdezettek ezek között kiemelten fontos szempontként értékelték a gyógyszerkassza növelését (4,9), a szakemberek itthon tartását (4,5) valamint a klinikai kutatások ösztönzését is (4,4).

A gyógyszeripari innovációt ösztönző lépések mellett a kutatás kitért a veszélyekre is, amelyeket nemzetközi kontextusban vizsgált. A megkérdezettek leginkább a szellemi tulajdon védelmének csökkenésétől tartanak (4). Szintén “eléggé” fenyegetőnek ítélték a képzett munkaerő hiányát, valamint a gazdasági visszaesést (3,9).

A közepesen fenyegető kategóriába esett a válaszok szerint a fake news (3,4), a környezeti változások-globális felmelegedés (3,3), valamint a személyes adatokkal történő visszaélések (2,9).

A körkép azt is vizsgálta, hogy mely technológiák milyen mértékben befolyásolják az innovatív gyógyszeripar fejlesztéseit a következő tíz évben, illetve nemzetközi összehasonlításban melyek alkalmazásában rendelkezik jó eredményekkel Magyarország.

Célzott terápiák

Az eredmények alapján a személyre szabott orvoslás, célzott terápiák/gyógyszerformák (4,9), a big data orvosi döntésekbe történő becsatornázása (4,6), valamint a sejt- és szövetterápiák, génterápiák (4,5) végeztek az első három helyen.

genterapia

Szintén legalább 4 pontosra értékelték a válaszadók a mesterséges intelligencia (4,4), a fejlett terápiás területeken történő fejlesztések (4,2), valamint a 3D nyomtatás (4) szerepét is.

Technológiák

A technológiák hazai helyzetét nemzetközi összehasonlításban összességében kis elmaradással jellemezték a vállalatok vezetői (átlag: 1,8). Leginkább a robotika (1,5), a sejt- és szövetterápiák (1,6), valamint a nanomedicina (1,6) területéről gondolják úgy, hogy elmaradásban vagyunk.

Személyre szabott orvoslás

Legjobb eredményt a személyre szabott orvoslás ért el (2,1). Azonben ez is mindössze a “kis elmaradásban vagyunk” értékelést haladta meg éppen, miközben a többi technológia hazai eredményeit még ennyire sem értékelték a válaszadók – olvasható az összegzésben.

Forrás: MTI

időskori álmatlanság kezelése

Íme pár tipp az időskori álmatlanság kezelésére

Az egészséges életmód a legjobb immunerősítő

Egészséges életmód? A legjobb immunerősítő!