in

Apró kezekben az egészség: óvodai program a helyes kézmosásért

Az emberek 95%- a nem tud helyesen kezet mosni. A Kézmosás Világnapja alkalmából elindult az Apró kezekben az egészség óvodai edukációs program
Az emberek 95%- a nem tud helyesen kezet mosni. A Kézmosás Világnapja alkalmából elindult az Apró kezekben az egészség óvodai edukációs program

Az emberek 95%- a nem tud helyesen kezet mosni. A Kézmosás Világnapja alkalmából elindult az Apró kezekben az egészség óvodai edukációs program, amely célja, hogy már óvodás korban szokássá és igénnyé váljon a kézmosás és a gyerekek megtanulják, hogy miért és hogyan kell helyesen kezet mosni. A program Budapest Főváros Kormányhivatala II. Kerületi Hivatala Népegészségügyi Osztály szakmai koordinációjával, az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar Természettudományi Tanszékének szakértői segítségével, valamint a Dettol támogatásával valósul meg kísérleti jelleggel Budapest három kerületében.

A kezünk bőre az egyik legszennyezettebb a külső környezettel közvetlenül érintkezésbe kerülő bőrfelszínek közül, esetenként a legfertőzőbb is egyben. Néhány óra leforgása alatt akár 500-1000 baktérium is megtelepedhet a tenyerünkön és az ujjainkon, szennyezve a felületeket, amelyekhez hozzáérünk. Kezünkön nagyságrendekkel több baktérium él, mint azt korábban feltételezték. A statisztikák szerint minden negyedik-ötödik ember kezén találhatók bélbaktériumok. Ezek a baktériumok természetesen nem szükségszerűen okoznak fertőzést, de jelzik a kézhigiénés hiányosságokat.

Ennek ellenére sokan nem veszik komolyan a kézmosást. Egy kutatás1szerint melynek során nyilvános mellékhelyiségekben vizsgálták az emberek kézmosási szokásait, megállapították, hogy húszból mindössze egy ember mos alaposan kezet WC használat után. A többség egyáltalán nem vagy helytelenül teszi ezt – minden tizedik embert pedig teljesen hidegen hagy a kézmosás kérdése. A kutatás1 eredményei azt mutatják, hogy az emberek 95%-a nem is tudja, hogyan kell alaposan kezet mosni. A többség mindössze hat másodpercet szán erre, míg legalább háromszor ennyi időt kellene fordítani rá.

Az Apró kezekben az egészség óvodai program során az óvodások játékos formában megtanulják, miért és mikor kell kezet mosni, egy „varázsdoboz” vagyis a kézmosás hatékonyságát ellenőrző doboz segítségével élményszerűen azt is megtapasztalhatják, hogyan kell alaposan megtisztítani a kezünket.

Az edukációs program célja a személyi higiéné fontosságának tudatosítása, a helyes és rendszeres kézmosás elsajátítása, szokásának igénnyé formálása. A program során a gyerekeken keresztül a szülőket és családtagokat is szeretnénk elérni, hiszen akkor lehet legeredményesebb a pedagógiai munka, ha az óvodában kialakított szokásokat a gyermekek otthon is gyakorolhatják, azaz a szülők és a családtagok is partnerek ebben.” – mondta Darvay Sarolta, egyetemi docens, az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar Természettudományi Tanszékének oktatója.

A kézmosás mikéntje mellett az is nagyon fontos, hogy milyen eszközöket használunk a kézmosáshoz, hiszen a nem megfelelő eszközök növelhetik a fertőzések terjedésének kockázatát. Ügyeljünk arra, hogy tisztán tartsuk a mosdót és környékét, gyakran cseréljük a törölközőket és lehetőség szerint használjunk érintés nélküli szappanadagolót és antibakteriális szappant” – mondta Andra Stefanescu, a Dettol márkamenedzsere.

A gyakori szappanos kézmosás a fertőzésátvitel megakadályozásának egyik leghatásosabb, legegyszerűbb módja, tekintettel arra, hogy a fertőző betegségek 80 %-a közvetlen érintkezés útján terjed”- tette hozzá Dr. Harsányi Kornélia, kerületi tisztifőorvos.

 

www.dettol.hu

Apró kezekben az egészség: óvodai program a helyes kézmosásért

Kézmosással és antibakteriális szappannal a fertőzések terjedése ellen

Kézmosás

Újraélesztés nemzetközi napja jön október 16-án!

Szívhalál! Október 16-a, azaz a mai nap az újraélesztés nemzetközi napja