in

Allergiás tünetek – meglepetéseket okozhat az enyhe téli idő

Allergiás tünetek – meglepetéseket okozhat az enyhe téli idő
Allergiás tünetek – meglepetéseket okozhat az enyhe téli idő

A legtöbb ember számára az allergiaszezon csak nyáron indul a fűfélék – a legismertebb pollen, a parlagfű – virágzásának kezdetével. A tüsszögés, orrfolyás, viszkető szem, duzzadt nyálkahártya sokunk életét megnehezítik. Az enyhe téli időszak miatt azonban már mostanában elkezdhetik gyötörni a panaszok az erre érzékenyeket, egyes fák ugyanis már februárban, sőt, a megszokottól eltérően akár már januárban megkezdhetik virágzásukat, így például a mogyoró, az éger és a nyír is.

A hazánkban tenyésző 2000 féle virágzó növény közül 250 növény pollenje okozhat allergiát. Magyarország éghajlati viszonyai között akár már január végén is elkezdődhet az allergiás szezon a mogyorófélék és az éger virágzásával. A mogyoró porzós barkái nagy mennyiségű allergént tartalmaznak, ezek okozzák a gondot. A mogyorónak rövid a nyugalmi időszaka nővirágai már decemberben nyílnak, míg a hímvirágok rendszerint február második felében (a növény genetikai alapon ezzel az időbeli eltolással védekezik az önbeporzás ellen). Gyakorta megfigyelhető, hogy az éger virágai még a levelek előtt megjelennek.

A mogyorót követi márciustól a nyárnyírkőrisplatán szezonja.

Az allergiás reakciót a növények szabad szemmel egyáltalán nem látható virágporszemcséi okozzák, amiket a szél akár 400 km-es távolságba is elszállíthat. A szélmegporzású növények óriási mennyiségű pollent csupán egyetlen mogyoróbokor 600 millió pollent termelnek, és szétszórják a szélrózsa minden irányába. A belélegzett pollen a légutak nyálkahártyáján megtapadva okozza a szénanátha tüneteit, a tüsszögést, orrfolyást, szemviszketést.

A tél végével és a jó idő beköszöntével a levegő virágportartalma folyamatosan növekszik, ezért az allergiásoknak ajánlott a tünetek mérséklése érdekében időben, már a téli hónapokban megkezdeni a védekezést!

A légúti allergia tüneteinek enyhítésére ma már nagyon sokféle gyógyszer létezik, azonban a tabletták szedése sokszor kellemetlen mellékhatásokkal is járhat, ilyen például az álmosságérzet vagy a fokozott étvágy.

Azonban ha időben, körültekintően cselekszünk, sokat tehetünk közérzetünk javításáért, ugyanis természetes, gyógyszermentes megelőző terápiával megkímélhetjük magunkat a kellemetlen tünetektől!

A mellékhatásokat elkerülendő az egészségügyi száraz sóterápia természetes és hatékony megoldást kínál: egy 20 alkalomból álló kúra jótékony hatása akár 8-9 hónapig is tarthat. Allergiásoknál normalizálódik az egyébként tüneteket kiváltó hisztamin- és IgE-szint, megszűnik a szem-, orr-, fül- és szájpad viszketése. Az Indiso egészségügyi sóterápia, sóklinikákon, orvosi indikáció és kontroll mellett zajlik, országszerte több száz orvossal és egészségügyi intézményekkel együttműködésben.

A sóterápia évszázados gyökerei bizonyítják jótékony hatásait. Amennyiben allergiásként nem szívesen használ gyógyszereket és hisz a természetes gyógymódok erejében, próbálja ki az egészségügyi száraz sóterápiát, hogy a tavasszal már ne legyen állandó társa a papír zsebkendő!

Manager Activ

A manager életmód hatása életünkre

Országos Mentőszolgálat Alapítvány

Újraélesztés – sokan még mindig nem tudják, vagy nem merik