in

A pikkelysömör természete – Bőrbetegség vagy sem?

Bőrbetegség vagy sem? A pikkelysömör természete
Bőrbetegség vagy sem? A pikkelysömör természete

A pikkelysömör (psoriasis) egy krónikus, gyulladásos bőrbetegség, amely megváltoztatja a bőrsejtek életciklusát és jelentős hatással van az érintettek életminőségére. Cikkünkben a pikkelysömörrel kapcsolatos információkat, hatékony megelőzési stratégiákat mutatunk be, hogy segítséget nyújtsunk az érintetteknek és hozzájáruljunk a betegség jobb megértéséhez.

 • A pikkelysömör bármely életkorban kialakulhat, de az első tünetek jellemzően 15 és 35 éves kor között jelentkeznek.[1]
 • A psoriasis-os betegek 75%-ánál 46 éves kora előtt derül ki, hogy érintett.[2]
 • Az esetek 80-90%-ában plakkos pikkelysömör alakul ki.[3]
 • A pikkelysömörrel küzdő betegek egyharmadánál ízületi gyulladás is megállapítható. [4]

Bőrbetegség vagy sem?

A pikkelysömör (psoriasis), bár tünetei miatt a legtöbben bőrbetegségként gondolnak rá, valójában egy krónikus autoimmun betegség. Az ilyen betegek immunrendszere nem működik megfelelően, emiatt az immunsejtjeik megtámadják bőrüket. Ez az „indokolatlan támadás” a bőr hámsejtjeinek a természetesnél gyorsabb osztódásához vezet. Egészséges esetben a bőr hámsejtjei nagyjából 1 hónap[5] alatt cserélődnek le (ennyi ideig tart míg a bőr mélyrétegeiből az új hámsejtek a felszínre jutnak, ahol elhalnak, majd lehámlanak). A betegek bőrsejtjei mindössze néhány nap alatt[6] jutnak el a bőr külső rétegéhez, de mivel ennyi idő kevés ahhoz, hogy megérjenek, és lecserélődjenek, a felesleges sejtek plakkokban gyűlnek össze a bőr felszínén.

Így jönnek létre az ezüstfehér, pikkelyszerű megvastagodások. A foltok igen sokfélék lehetnek, az egészen apró, alig néhány kiütéstől, az akár teljes testrészeket borító bőrelváltozásokig. A foltok jellemzően a könyökön és térden jelennek meg, de gyakori a talpon, tenyéren, fejbőrön, arcon és nyaktájékon is. Ritkább esetben előfordulhatnak a körmökön, a száj vagy nemiszervek környékén. [7]

A pikkelysömör során, az egész szervezetben gyulladásos folyamatok alakulnak ki, ezért ez a betegség súlyos szövődményekkel is járhat. Társbetegségei lehetnek: a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, a veseproblémák és a depresszió.[8] Semmiképpen se kezeljük csupán bőrbetegségként tehát.

Gyógyítható a pikkelysömör?

Jellemzője, hogy kétféle szakasz váltakozik a betegség során:

 • A tünetes szakaszok, melyeket fellángolásnak is nevezünk. Ezek az időszakok néhány hétig vagy hónapig is eltarthatnak.
 • A tünetmentes időszakok, amikor a tünetek csökkennek vagy teljesen meg is szűnnek. Ezeket a szakaszokat remissziónak nevezzük.

A pikkelysömör nem gyógyítható betegség, de tünetei enyhíthetőek, illetve a tünetmentes időszakok meghosszabbíthatóak a megfelelő kezeléssel. [9]

A pikkelysömör fajtái[10]

 1. Plakkos pikkelysömör: A plakkos a leggyakoribb fajtája az ilyen jellegű megbetegedéseknek. Az egyéb típusokba a betegek mindössze 10-20%-a sorolható.[11] A plakkos vörös, gyulladt foltokban jelentkezik. Felülete hámló, ezüstfehér színű. A foltok gyakran viszketnek, és kellemetlen égő érzéssel párosulnak. Leggyakrabban a könyök, térd és fejbőr felületén jelennek meg.
 1. Guttált pikkelysömör: Főként gyermekkorban fordul elő és az esetek mindössze 8%-át teszi ki.[12] Kisebb, apró kiütések jellemzik leginkább a felkaron, törzsön vagy combon, fejbőrön. Néhány ritka esetet kivéve mindössze pár hétig tart, és kezelés nélkül el is múlik.
 2. Inverz pikkelysömör: Az inverz psoriasisnál nagyobb, egybefüggő, fényes, vörös foltok jelennek meg a hónaljban, a mellek alatt, az ágyék táján vagy a fenék alatti redőkben. A bőr nem hámlik, de izzadás és dörzsölés hatására rosszabbodhat az állapota.
 3. Eritrodermás psoriasis: Ez egy kevésbé gyakori fajta, de sajnos annál súlyosabb. A test szinte teljes felületén bőrpirosodást tapasztalhatunk, mely égő érzéssel párosul. De más, súlyosabb tünetek is jelentkezhetnek, melyek esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, mert kórházi kezelésre lehet szükség.
 1. Köröm pikkelysömör: A betegek mintegy 50%-a körömproblémákkal is küzd [13]. A tünetek lehetnek egészen minimálisak (pl. pontozottság), de akár a köröm súlyos károsodásáig, a körömlemez elvesztéséig is terjedhetnek. Az ízületi gyulladással járó betegség esetén nagyon gyakoriak a körömtünetek.14,16
 2. Psoriasisos arthritis (pikkelysömörhöz társuló ízületi gyulladás): Ezekben az esetekben a betegek egyszerre tapasztalnak psoriasist és ízületi gyulladást. Az esetek 80%-ban [14] az ízületi gyulladás évekkel a psoriasis kialakulása után jelenik meg és rendkívül változatos klinikai képet mutat. Enyhe esetben az ízületek duzzadtak fájdalmasak, súlyos esetben sok ízület érintett lehet. Nagyon fontos, hogy ezekkel a tünetekkel orvoshoz kell fordulni, ugyanis a gyulladás maradandó ízületi károsodást is okozhat.
 1. Pustulózus pikkelysömör: Ez egy rendkívül ritka és súlyos fajtája a betegségnek. A megjelenésekor hólyagok alakulnak ki, melyek gennyel teltek. Általában kisebb csoportokat alkotnak, például kezeken vagy lábakon, de gyakori, hogy a test nagy részét beborítja; ilyenkor generalizát pustulózus pikkelysömörről (GPP) beszélünk. Eltérő kórlefolyása miatt más betegségként is kezeljük, elkülönítjük a többi fajtájától.

A GPP súlyos betegség, mely azonnali orvosi beavatkozást igényel. A beteg lázat, hidegrázást, hányingert, izomgyengeséget és szapora szívverést tapasztalhat.

A pikkelysömör megelőzése, kezelése

Bár a kialakulása jelen tudásunk szerint nem megelőzhető, és a betegség véglegesen nem gyógyítható, de a mai modern terápiákkal a betegek túlnyomó többsége tünetmentessé tehető.

A kezelési tervet minden esetben orvos állítja fel, de van néhány dolog, melyekre odafigyelve egy kicsit megtámogathatjuk a kezelés sikerességét. A kísérő betegségek, melyek előfordulása gyakoribb az ilyen betegeknél (pl. cukorbetegség,) specifikus diétájának betartásával ez a betegség is jobban kordában tartható. Általánosan elmondható, hogy a teljes értékű tápanyagokat tartalmazó, kiegyensúlyozott étrend segít az egészségünk megőrzésében. Az is előnyös, ha megszabadulunk túlsúlyunktól, bizonyos esetekben pedig a vitamintabletták szedése is ajánlott.

[1] https://www.healthline.com/health/psoriasis#statistics

[2] https://www.healthline.com/health/psoriasis#statistics

[3] https://www.healthline.com/health/psoriasis#types

[4] https://www.jaad.org/article/S0190-9622(18)33002-0/fulltext

[5] https://www.healthline.com/health/psoriasis

[6] https://www.healthline.com/health/psoriasis

[7] https://www.healthline.com/health/psoriasis

[8] https://www.healthline.com/health/psoriasis

[9] https://www.healthline.com/health/psoriasis#symptoms-of-psoriasis

[10] https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/psoriasis-types

[11] https://www.healthline.com/health/psoriasis#types

[12] https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/psoriasis-types

[13] https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/psoriasis-types

[14] https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/psoriasis-types

Öntözőrendszerek

Öntözőrendszerek – Az öntözés megoldása professzionális rendszerekkel

Mentes desszertek étrendváltóknak, egészségtudatos szemléletűeknek

Mentes desszertek étrendváltóknak, egészségtudatos szemléletűeknek