in

A hormonpótló tabletták növelik a vérrög és a stroke kialakulásának kockázatát

A hormonpótló tabletták növelik a vérrög és a stroke kialakulásának kockázatát
A hormonpótló tabletták növelik a vérrög és a stroke kialakulásának kockázatát

A hormonpótló tabletták szedése növelheti a vérrög keletkezésének és a stroke lehetőségének a kockázatát egy új tanulmány szerint. A kapcsolatot a nemzetközi Cochrane csoport szakemberei mutatták ki, akik mintegy 40 ezer nő klinikai próbáinak adatait elemezték.

Kutatók vizsgálata szerint a hormonpótló tabletta szedése csökkentheti a szívbetegség kialakulásának kockázatát, ugyanakkor növelheti a vérrögképződés és ezáltal a mélyvénás trombózis kockázatát, továbbá növelheti a szélütés veszélyét – ismertette a tanulmányt a BBC News.

Megállapításaik azonban nem egyértelműek, a hatások függenek a nők korától, attól, mikor kezdődött a menopauza és milyen hosszan szedte a hormonpótló tablettát.

Abszolút számokban a kockázatok kicsik, de fennállhatnak. A kutatók számításai szerint ha ezer nő hatvan éves kora előtt kezdi a hormontabletta szedését és hét éven át folytatja, várhatóan öttel több esetben alakul ki vérrög és néggyel több esetben szélütés, mint olyan hasonló korú nők esetében, akik nem élnek a hormonterápiával.

Ugyanakkor hattal kevesebb haláleset és nyolccal kevesebb szívbetegség alakul ki a hormonpótló tablettákat szedők csoportjában.

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy miközben a hormonpótló tabletták szedése csökkentheti a menopauza tüneteit, és bizonyos védelmet nyújthatnak a szívbetegségek ellen, esetleges jótékony hatását mérlegelni kell a lehetséges hátrányokkal szemben.

A Cochrane kutatói kiemelték, hogy tanulmányuk nem az utolsó a hormonpótló tablettákról, mivel további vizsgálatok szükségesek arra, hogy tisztább kép alakuljon ki az előnyökről és a hátrányokról. A szakemberek azt is kiemelték, hogy manapság sok nő már tapasz vagy gél formájában juttatja be szervezetébe a hormonpótlást, tanulmányuk viszont ezeket a formákat nem vizsgálta.

Az elmúlt éveken számos tanulmány vizsgálta a hormonpótlást, és a sajtó inkább a negatív oldalát emelte ki ezeknek a tanulmányoknak. Kimutatták a kapcsolatot a hormonpótlás, valamint a mell- és petefészekrák kialakulásának, a vérrögképződésnek a kockázata között. Miközben a kockázatok fennállnak, a legtöbb szakember egyetért abban, hogy a hormonpótlás jó és biztonságos módszer lehet sok nő számára a menopauza kellemetlen tüneteinek kontrollálására.

http://www.bbc.com/news/health-31794435

MTI 2015. március 10.

Sok cukorbeteg fiatal mutatja hosszú távú betegségek korai jeleit

Aggasztóan sok cukorbeteg fiatal mutatja hosszú távú betegségek korai jeleit

Bőrön át küldött elektromos jel segíthet a Parkinson-kóros betegeken

Bőrön át küldött elektromos jel segíthet a Parkinson-kóros betegeken