in

A fogszuvasodás 6 árulkodó jele

A fogszuvasodás 6 árulkodó jele
A fogszuvasodás 6 árulkodó jele

Sokan azért hanyagolják fogaik karbantartását, mert nincsenek tisztában a fogszuvasodás tüneteivel és következményeivel.

Amennyiben úgy érezzük, hogy valamelyik fogunkat szuvasodás áldozatává vált, vagy szimplán csak aggódunk fogaink egészségéért, érdemes minél előbb időpontot kérni egy fogorvosi vizsgálatra.

A fogszuvasodás kezdeti szakaszaiban könnyedén és fájdalommentesen kezelhető, de minél tovább várunk vele, annál körülményesebb beavatkozásra számíthatunk, és legrosszabb esetben még fogainkat is elveszíthetjük. Nem éri meg kockáztatni.

Az alábbiakban a fogszuvasodás árulkodó jeleiről lesz szó. Amennyiben az alábbi tünetek bármelyikét tapasztaljuk magunkon, forduljunk minél előbb fogorvosunkhoz.

A fogszuvasodás tünetei

A fogszuvasodásra utaló jelek eleinte alig észrevehetőek az ember szájában. A fogszuvasodás korai felismeréséhez és a súlyos szövődmények megelőzéséhez fontos alaposan megismerni ezeket a tüneteket:

Érzékenység a melegre és hidegre

A fog különböző hőmérsékletekre való érzékenysége gyakran utalhat többek között kezdődő fogszuvasodásra, így ezeket a tüneteket minél előbb ki kell vizsgáltatni.

Még ha ki is derül, hogy az érzékenység mögött nem egy lyukas fog áll, ez a tünet egyértelműen arra utal, hogy valami nincs rendben. Meglehet, hogy elkopott a fogat védő zománcréteg, visszahúzódott a fogíny és így tovább.

Elszíneződés

A fog elszíneződése (sárga, barna vagy fekete foltok) a fogszuvasodás gyakori tünete. Ha egy sötét foltot vett észre valamelyik fogán, amit egy egyszerű fogmosással nem sikerül eltávolítani, akkor mindenképpen érdemes fogorvoshoz fordulni. Egy tapasztalt szakember segíthet megmenteni a szuvasodó fogat, és visszanyerni a magabiztos, fehér mosolyt is.

A magabiztosság fontos kulcsszó, hiszen a fogszuvasodás nem csupán egészségügyi probléma – az ember önbizalmát is súlyosan csorbíthatja, ha fogai elszíneződnek.

Fogfájás

Az érzékenység a szuvasodás egyik leggyakoribb és legbeszédesebb tünete, de bármi is okozza, azonnali fogorvosi vizsgálatra lesz szükség. Mindegy, hogy a foggal vagy a fogínnyel van a gond – nem számít, hogy gyulladás, fogszuvasodás, vagy más probléma váltja-e ki az érzékenységet. Valami nincs rendben, és nem szabad halogatni a kezelését.

Kellemetlen lehelet

A fogszuvasodásért felelős baktériumok gyakran okoznak tartós, rossz leheletet is. Ha azt vesszük észre magunkon (vagy partnerünk szóvá teszi), hogy leheletünk folyamatosan kellemetlen, és még az alapos fogmosás sem segít rajta, akkor ez káros baktériumok (és a velük járó fogszuvasodás) egyik árulkodó jele lehet.

Vérző és felduzzadt fogíny

A fogíny állapota éppen olyan fontos szerepet játszik a száj állapotában, mint a fogaké. Amikor az ember nem törődik a fogínyével, akkor a baktériumok a fogak között is megtelepedhetnek, ami szuvasodáshoz vezethet.

A fogak és a fogíny védelme érdekében erősen ajánlott napi szinten interdentális fogtisztítást végezni, amihez speciális fogkefékre vagy fogselyemre lesz szükség. A részletekért értekezzünk erről fogorvosunkkal.

Lyukas fog

A fogszuvasodás egyik legbiztosabb (és gyakran legfeltűnőbb) jele egy lyuk vagy üreg a fogban. Ha a lyuk szemmel is látható, akkor azonnali beavatkozást igényel, különben a szuvasodást okozó baktériumok tovább rongálják majd a fogat, ami előbb-utóbb sokkal körülményesebb beavatkozásokra lesz szükség.

Ha például a szuvasodás eléri a fog legbelső részét, akkor gyökérkezelésre lehet szükség, majd fogtömésre, bizonyos esetekben pedig a fog teljes eltávolítása lehet az egyetlen megoldás. A PureDental fogászatán mikroszkópos gyökérkezeléssel segítenek a fog megmentésében. Ha lyukas foga van, mielőbb keresse fel fogászatukat az alábbi linken: mikroszkópos gyökérkezelés Budapesten!

A szuvas tejfogakat is kezelni kell?

A fogszuvasodás attól függetlenül negatív hatással van a páciensek szájának egészségére, hogy maradó vagy tejfogakat támad meg. Mivel a kisgyermekek tejfogainak állapota (és a fiatalkorban kialakult fogápolási szokások rögzülése) közvetlenül befolyásolja a felnőttkori maradó fogak állapotát, fontos, hogy a tejfogak ugyan olyan alapos gondoskodást kapjanak, mint a később megjelenő, végleges fogazat.

A gyermekeket már az első fog megjelenésétől kezdve ajánlott rendszeresen gyermekfogorvoshoz vinni, illetve minél előbb rászoktatni őket egy alapos fogápolási rutinra.

Teljes fogatlanság rehabilitációja a modern implantológia segítségével

Teljes fogatlanság rehabilitációja a modern implantológia segítségével

vagyaim

Közeleg a házassági évfordulótok, de semmi ötleted nincsen?