Menu
in

Tűzvédelem, biztonság az otthonokban, munkahelyeken

Tűzvédelem, biztonság az otthonokban, munkahelyeken

A munkavégzés, a lakhatás biztonsága a testi épségünk, egészségünk megvédése szempontjából rendkívül fontos. Az egyik leggyakoribb vészhelyzetet a tűz okozza, amely egyébként az emberré válás kezdetétől az életet jelenti, mégsem vagyunk tisztában azzal, mit és hogyan is kellene cselekedni adott helyzetben.

Éppen ezért lényeges, hogy a tűzvédelmi oktatás szerves része legyen a munkavédelemnek, és minden munkavállaló tisztában legyen az alapvető tennivalókkal. Ez a tudás az otthonokban is életet menthet, így jó, ha érdemi információkkal minden családtag tisztában van.

A tűzvédelem és a megelőzés fontossága

A veszélyes munkakörökben szükséges a kockázatok felmérése annak érdekében, hogy a veszélyek egy része eleve elhárítható legyen megfelelő intézkedések megtétele, valamint a munkahelyek biztonságos kialakítása révén. A tűzvédelemben is, akárcsak a munkavédelem más területein, a hangsúly a megelőzésen van. A speciális munkaruházat maximális biztonságot és kényelmet nyújt azon viselőknek, akik veszélyes munkakörben dolgoznak.

A Legjobb Munkaruha Webshop tüzeléstechnikai eleme például a tűzjelző berendezés, amely az otthonok nagy részéből hiányzik, pedig a gáztüzelésű és nyílt égésterű rendszerek esetében fontos lenne. A munkahelyeken az előírások miatt kötelező elem. Meglétük esetén is csak abban az esetben szavatolják a biztonságot, ha gondoskodunk a rendszeres karbantartásukról, ellenőrzésükről.

Kéményseprőt látok, szerencsét találok

A fűtési szezon közeledtével még fontosabbá válik a fűtésrendszerek biztonságos üzemeltetése, sokan őszre időzítik azok szakemberrel történő átvizsgáltatását. Azonban más okok miatt is fontos lehet a fűtési rendszerek karbantartása, tisztítása, mégpedig a hatékony üzemelés szempontjából.

Ma már ahány fűtési rendszer, annyiféle karbantartás és szakember, azonban szinte mindegyik kéményt használ az égéstermék elvezetésére, ez pedig kéményseprő szakember általi karbantartást is igényel. A kéményseprőkhöz a szerencsét társítja a babona, és a tűznek is fontos szerep jutott az emberiség életében. Napjainkban a korszerű technológiák terjedésével mindez némileg átalakult, de a melegre az egyes éghajlatokon élőknek igenis szüksége van, továbbá a főzés és a sütés is a hő jelenlétét igényli. A fűtési rendszer kiépítését végző szakemberek, a karbantartók, továbbá a kéményseprők munkája rendkívül fontos a tűzesetek megelőzése, az egészségvédelem szempontjából.

Korszerű tűzvédelem

A tűzvédelem másik eleme a tűzoltó készülék vagy központi tűzoltó rendszer. Előbbi azon helyiségekben indokolt, ahol az elektromos vagy gázkészülékek, a nyílt láng használatából vagy a dohányzásból eredő kockázatok a legmagasabbak. A készülékeknek különféle típusai léteznek a tűz osztályai, az alkalmazott oltóanyag alapján. A megfelelő kiválasztása szakértelmet, a kockázatok elemzését, értékelését igénylő feladat.

A szakszerű tűzoltás a képzett tűzoltók feladata, így minden esetben értesítsd őket vészhelyzet esetén.

Exit mobile version