Menu
in

Kínzó gerincfájdalmak, mit tehetünk?

Kínzó gerincfájdalmak, mit tehetünk?

Manapság egyre többen panaszkodnak gerincfájdalmakra. Sajnos a modern, gyakran ülő életmód egyik negatív velejárója a folyamatos hátfájdalom. Órákat töltünk a dugóban gépjárművünk fogságában vagy munkával a számítógép elé görnyedten, sőt immár a gyerekek is egész napjukat ülve töltik.

A gerincbántalmaknak több oka is lehet. Érdemes először feltérképezni a fájdalmak hátterét, majd pedig kezelés, illetve megoldás után nézni. A gyógytorna, illetve a manuálterápia jó megoldás lehet.

Mi lehet a fájdalmak hátterében?

Gyakran a gerincfájdalmak a mozgásszegény életmódból és a helytelen testtartásból fakadnak. Sajnos a tünetek és a következmények egyre komolyabb betegségekben nyilvánulhatnak meg, mint például a nyaki vagy ágyéki gerincsérv, de más megbetegedések is kapcsolódhatnak hozzá. Érdemes megfigyelni, pontosan hol jelentkeznek a bántalmak vagy ha csak különleges esetekben tapasztalhatóak, minek a hatására jönnek elő.

Hogyan érdemes kezelni a gerincfájdalmakat?

Számos gyógymód áll a rendelkezésünkre, ha elszánjuk magunkat, hogy véget vessünk a fájdalmaknak. Fontos, hogy feltárjuk a fájdalmak pontos okát, s arra törekedjünk, hogy azt szüntessük meg, ne csak a tüneteket próbáljuk enyhíteni. Attól függően, hogy melyik kezelési formát, illetve milyen szakembert választunk, más-más a kezelés menete. A gyógytorna és a manuálterápia például remek megoldás lehet attól függően, hogy mennyire és hogyan szeretnénk részt vállalni az együttműködésben, valamint hogy melyik területen alkalmaznánk.

Mi a különbség a gyógytorna és a manuálterápia között?

A gyógytornát tekinthetjük egy speciális edzésformának is. Az adott testrészre és egyéni igényekre szabott gyakorlatokkal erősítjük az izomzatot. Gyakorlatilag megváltoztatjuk az életmódunkat, hiszen a gyógytornában aktívan kell részt venni, ezzel feladjuk a mozgásszegény életformát. A gyógytornász ugyanolyan magasan képzett szakember, mint a manuálterapeuta. A manuálterápiában azonban a páciens passzívan vesz részt a kezelésben. A manuálterápia sajnos nem annyira széles területen alkalmazható, viszont gyorsan enyhülést hoz.

A gyógytornát és a manuálterápiát akár kombinálhatjuk is

A manuálterápia egyik eredménye, hogy a fájdalom alábbhagy. Ezzel mintegy utat enged a gyógyulásnak, valamint az életminőség javulásával több kezelésnek vethetjük alá magunkat, többféleképpen tehetünk annak érdekében, hogy megszűnjenek a tünetek. Ugyanakkor a gyógytorna áldásos közreműködésével az izomzat stabilizálódik, tehát a két gyógymód bizonyos esetekben jól ki is egészíti egymást.

Kell az életmódváltás is

Ami szinte biztos, hogy életmódváltás nélkül nem megy a teljes gyógyulás. Ne elégedjünk meg az átmeneti sikerekkel! Hagyjunk fel rossz szokásainkkal és vezessünk be új, jó szokásokat! Keljünk fel reggelente fél órával korábban, hogy átmozgathassuk a testünket, kiránduljunk többet, töltsünk több időt a szabadban, jó levegőn és a természetben! Ne hagyjuk, hogy a fájdalom uraljon minket, uraljuk mi a testünket!

Exit mobile version