Menu
in

A makrobiotikus étrend segít egyensúlyba hozni az étkezésedet és az életedet

A makrobiotikus étrend segít egyensúlyba hozni az étkezésedet és az életedet

A makrobiotikus étrend elkötelezettjei mélyen hisznek abban, hogy étel és az étel minősége sokkal jobban hat az életünkre, mint azt gondolnánk. Komoly hatással van az egészségünkre, a jólétünkre és boldogságunkra. A makrobiotika céljai között van, hogy abbahagyja a feldolgozott ételek fogyasztását, és a természetesebb, hagyományosabb módon elkészített ételek felé fordul. Követői azt tartják, hogy jobb a kevésbé feldolgozott, természetes, hagyományos módon elkészített ételeket fogyasztaniuk, nekik és családjuknak.

Különös hangsúlyt fektetnek a helyben termelt, természetesen, vegyszerek nélkül termelt teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek, zöldségek, gyümölcsök, moszatok és algák, erjesztett szójatermékek étrendbe illesztésére – mindezt úgy, hogy ahelyett, hogy a tudományos táplálkozási irányelveket követnék, inkább az ételek Yin és Yang tulajdonságai veszik figyelembe az étel összeállításánál.

A makrobiotikus étrend ugyanis a Yin és Yang elméleten alapul. Gabonafélék, gyümölcsök, bab, olajos magvak, zöldségek és rizs az étrend alapja, ezek a Yin és Yang szerint semlegesek és természetesen egymással egyensúlyban levők. Olyan élelmiszereket, amelyek természetükben extrém módon vagy csak Yin vagy csak Yang ritkán vagy egyáltalán nem fogyasztanak.

Ilyen nagyon Yin természetű ételek például a kávé, trópusi gyümölcsök, cukor, lágy tejtermékek, az alkohol és a méz. Ezzel ellentétes, nagyon Yang természetű ételek a csirkehús, egyéb húsok, kemény tejtermékek, mint a kemény sajtok és a tojás.

A makrobiotikus étrend rendkívül sok természetes, nem feldolgozott ételt használ, összetett szénhidrátokat és zöldségeket. Kevés telített zsírt, de ettől függetlenül a szükséges zsírbevitelre figyel. Az ételek lehetőség szerint vegyszermentes gazdaságból kell, hogy származzanak és frissen felhasználva fogyasztandók.

A makrobiotikus életstílus magát az étel elkészítését is meghatározza. Mikrohullámú sütőt egyáltalán nem használnak, a rizst kuktában készítik el. Az kész ételt lassan kell fogyasztani, hosszasan és nyugodtam megrágva minden falatot.

Egyesek szerint az a zsírban szegény, rostban gazdag étrend szerepet játszhat egyes rákfajták kialakulásnak megelőzésében. A makrobiotikus megközelítés, a friss, nem feldolgozott ételek használata olyanoknak, is előnyös lehet, akik valamely ételallergiában, vagy vegyi anyaggal szembeni érzékenységben szenvednek.

Követői egyértelműsítik, hogy szerintük a lehető legjobb egészséget a makrobiotikus étrenddel és életstílussal lehet elérni. Szerintük az általuk követet étrendnek rengeteg előnyös egészségügyi hatása van, melyek közül kiemelkedik az általánosan jó közérzet, és valóban néhány kutatási eredmény szerint makrobiotikus étrendet követők esetén csökken a szívbetegségek és némely rák kialakulásának kockázata.

A makrobiotikus étrend segít egyensúlyba hozni az étkezésedet és az életedet

Exit mobile version