Menu
in

Egy ősidők óta használt, csodálatos gyógynövény: ismerd meg az álombogyót!

Egy ősidők óta használt, csodálatos gyógynövény: ismerd meg az álombogyót!

Bár a civilizált világban a legtöbben a nyugati orvoslás irányelveit követik, azonban egyre többen fordulnak érdeklődéssel a természetes szereken alapuló gyógyászat felé.

Hisz a modern gyógyszerek megjelenése előtt is léteztek orvosságok a különféle betegségekre, így a régi időkben is megvoltak a módszerek például a fájdalmak csillapítására, a gyulladások csökkentésére, a fertőző betegségek gyógyítására vagy a természetes immunerősítésre.

Ehhez pedig elődeink kizárólag a természetben fellelhető anyagokat, gyógynövényeket használták.

Álombogyó, téli cseresznye, withania somnifera, ashwagandha… egy és ugyanaz!

E megnevezések közül talán már te is hallottál néhányat, ám lehet, hogy azt nem tudtad, hogy mind ugyanazt a gyógynövényt jelölik. Ez a növény az ajurvédikus gyógyászat egyik legnépszerűbb alapanyaga, Indiában már legalább 3000 éve ismerik és használják.

A külső jegyeit illetően egy kisebb termetű félcserjéről van szó, aminek a termése apró, piros bogyók formájában jelenik meg. A gyógyászatban alkalmazott hatóanyagok viszont a gyökerében és a leveleiben találhatóak.

A növény Indiában őshonos, itt a mai napig nagy területeken termesztik, de kisebb mennyiségben megtalálható a Kanári-szigeteken, illetve Afrika egyes részein is. De vajon miért ennyire közkedvelt?

Egy növény, rengeteg pozitív hatás

Az álombogyó egy adaptogén gyógynövény, vagyis olyan anyagokat tartalmaz, ami növeli a szervezet ellenálló képességét a különféle stresszhatásokkal szemben. Helyreállítja a test belső egyensúlyát, mindezt káros mellékhatások nélkül.

Emiatt kiváló természetes immunerősítő és stresszcsökkentő, hisz a kémiai gyógyszerekkel ellentétben nem okoz hozzászokást, és a fogyasztása semmiféle káros hatással nem jár.

Ezenfelül csökkenti a koleszterinszintet, amit már több kísérlet is igazolt. Növeli az immunsejtek aktivitását, ezáltal a szervezet ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben. Flavonoidokat is tartalmaz, melyek csökkentik a vércukorszintet, és serkentik az inzulin kiválasztását – ez pedig nemcsak a diabéteszben szenvedők, hanem az egészséges emberek számára is igen hasznos.

Kutatások igazolják, hogy az ashwagandha képes előidézni az elrákosodott sejtek programozott elhalását, ezáltal meggátolja a rosszindulatú tumor növekedését, és az áttétek képződését. Továbbá az is bebizonyosodott, hogy a pajzsmirigy működését is támogatja, ugyanis csökkenti a kortizol szintjét, így elősegíti a pajzsmirigyhormonok termelődését.

Hogyan tapasztalhatod meg eme pozitív hatásokat?

Mivel e növény hazánkban nem terem meg, és a hatóanyagainak a kinyerése sem egyszerű, ezért azt javasoljuk, hogy az álombogyót étrend-kiegészítő formájában fogyaszd.

A hagyományos tibeti gyógyászati elvek alapján készült Myrobalan termékek szinte mindegyike tartalmazza, hisz valóban egy nagyon sokoldalú gyógynövényről van szó, amely számos kedvező élettani hatással bír.

Exit mobile version