Menu
in

Disneylandből kezdett el ismét terjedni a kanyaró Amerikában

Disneylandből kezdett el ismét terjedni a kanyaró Amerikában

Kanyaróellenes védőoltás beadatását sürgető felhívással fordult a szülőkhöz, iskolákhoz és önkormányzatokhoz pénteken az Amerikai Gyermekorvosok Akadémiája, miután a vírus Disneylandből kiindulva, hat államban legkevesebb 75 embert betegített meg, főleg gyerekeket.

A legtöbb bizonyított esetet, 68-at Kaliforniából jelentettek. A betegek közül legkevesebb öten a Disney alkalmazottjai. Az Egyesült Államok hivatalosan 2000-ben jelentették be a hazai eredetű kanyaró felszámolását, de a vírust azóta többször is behurcolták az országba.

A legyőzöttnek hitt betegség újbóli megjelenése nyomán ismét felélénkült a védőoltás állítólagos veszélyei ellen tiltakozó mozgalom körüli vita.

A védőoltással a betegség csaknem 100 százalékosan megelőzhető, ám a kanyaró rendkívül gyorsan terjed az oltást nem kapott gyerekek között. Kaliforniában a vakcinát nem kapott gyerekek aránya valamivel magasabb az országos átlagnál.

A kanyaró lappangási ideje egy-két hét lehet. A légi úton terjedő betegség tünetei először a nátha, a láz, a köhögés, a kötőhártya-gyulladás, a szájüregi nyálkahártyán jelentkező úgynevezett Koplik-foltok, majd a bőrkiütések. Különleges kezelési módja nincs, a legtöbb fertőzött heteken belül felépül. Alultápláltság vagy az immunrendszer gyengesége esetén azonban, más tényezőkkel kombinálva, a kór komplikációkkal járhat, például vakság, agyvelő- vagy tüdőgyulladás, fülfertőzés, erős hasmenés és tüdőgyulladás alakulhat ki.

Pogár Demeter, Washington, 2015. január 24., szombat (MTI)

 

Exit mobile version