Menu
in

Nincs torokgyík, szamárköhögés, merevgörcs, HIB és járványos gyermekbénulás (DiPerTe) oltóanyag

DiPerTe: Nincs torokgyík, szamárköhögés, merevgörcs, HIB és járványos gyermekbénulás oltóanyag

Késik a DiPerTe oltóanyag szállítása. A gyártó nem tudja a szerződés szerinti határidőre szállítani a torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs, a járványos gyermekbénulás, valamint a Haemophilus influenzae b (Hib) elleni ötkomponensű (DiPerTe) védőoltást – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hétfőn az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz érkezett gyártói jelzésre hivatkozva.

Az ÁNTSZ közleménye szerint az országos tiszti főorvos ideiglenes változtatást rendelt el a kötelező védőoltási rendben. Az erről szóló utasítást hétfőn kapják meg a házi gyermekorvosok, az érintett háziorvosok, valamint a védőnők.

Az ÁNTSZ szerint az érintettek száma 45-50 ezer körül van, fele-fele arányban csecsemő és egy-két év közötti kisgyermek, és csaknem százezer DiPerTe oltóanyag késik.

A csecsemők a kötelező védőoltási rend alapján három alkalommal kapják meg az ötkomponensű oltóanyagot, amely a torokgyík (diphteria), a szamárköhögés (pertussis) és a tetanusz (közismert nevén DiPerTe) mellett a járványos gyermekbénulás és a Hib okozta agyhártyagyulladás ellen is véd. Ugyanezzel az oltóanyaggal oltják újra a gyermekeket egy- és kétéves koruk között.

A közlemény szerint – az országos tiszti főorvos utasítása alapján – a 2015. január 1. és március 31. között született csecsemők az ötkomponensű védőoltást 2, 4 és 6 hónapos korban kapják meg. A 2013. október 1. és december 31. között születettek esedékes újraoltására 21 hónapos korban kerül sor.

Az ÁNTSZ hangsúlyozta, hogy mindez a betegségek elleni védettség kialakulását nem befolyásolja, és megfelel az oltóanyag úgynevezett alkalmazási előiratának (amelyet a gyógyszerészeti hatóság vizsgált és engedélyezett).

Az ÁNTSZ arról is tájékoztatott, hogy a járványügyi biztonság fenntartása és a védőoltások folyamatosságának biztosítása érdekében májusban az öt említett betegség ellen átmenetileg másik két oltóanyagat alkalmaznak. Az országos tiszti főorvos utasítása rendelkezik ennek módjáról is annak érdekében, hogy emiatt a csecsemőket ne kelljen a korábbinál többször megszúrni. Így ez a beadás módjában és a vakcina összetételében is teljesen megegyezik az ötkomponensű védőoltással.

A hazai védőoltási rend biztonságos működtetése érdekében a kötelező védőoltásokhoz szükséges oltóanyagok beszerzése során az ÁNTSZ mindig több hónapra elegendő tartalék fenntartására törekszik. A nemzetközi piacon évek óta jelentkeztek problémák az ötkomponensű oltóanyag ellátásában, amit Magyarországon eddig a tartalékok felhasználásával lehetett kompenzálni – írták.

Az ÁNTSZ folyamatosan kapcsolatban áll a DiPerTe gyártójával a védőoltások folyamatosságának biztosítása érdekében – közölte a szolgálat.

DiPerTe

Exit mobile version