Menu
in

A magyar fodrászok nem mosnak hajat csütörtökön

A magyar fodrászok nem mosnak hajat csütörtökön

A fodrászok akkor is követik a hajmosási protokollt, ha a saját hajukról van szó. Páratlan napokon mosnak hajat. Valamiért csütörtökön csak alig. A vegyszeres egyenesítést vagy göndörítést nem használják. Ellenben festik és vasalják a hajukat – de hát senki sem lehet tökéletes. A saját frizurájuk viszont rendezett, ezért azzal alig kell foglalkozni reggel – derül ki a Lafferton Fodrászat 275 hazai fodrász körében végzett felméréséből. Az időzítés nem véletlen: július 22. Magdolna, a fodrászok védőszentjének napja.

A megkérdezett fodrászok 62 százaléka hetente többször mos hajat, 33 százalékuk azonban elégnek tartja a heti egy hajmosást. Naponta csak a fodrászok 3 százaléka mos hajat. Kéthetente még ennél is kevesebben, mindössze a megkérdezett fodrászok 1 százaléka mossa a haját. Ennél ritkábban viszont senki sem.

„A hajmosás gyakoriságát befolyásolja haj minősége, zsírosodásra való hajlama. Ezért nincs egyetlen, mindenkire alkalmazható szabály, milyen időközönként mossunk hajat. Azt viszont érdemes figyelembe venni, hogy minél gyakrabban nyúlunk a sampon után, annál jobban fog zsírosodni az erre hajlamos hajtípus”- mondta Lafferton Annamária, az elrontott frizurák helyrehozására specializálódott fodrász.

Talán éppen ezért, a megkérdezett fodrászok a haj állapotától függően, változó időpontokban mosnak hajat. A páratlan napokat részesítik előnyben: általában hétfőn 20%, szerdán 21%, pénteken 23% és vasárnap 23% mos hajat. Csütörtökön, viszont csak 9 százalékuk nyúl a sampon után.

Két sampon, egy balzsam. A fodrászok is így csinálják

A felmérésben résztvevő fodrászok legtöbbje ma is alkalmazza az iskolában tanult „két sampon, egy balzsam” szabályt. Ennek megfelelően 87 százalékuk hajmosáskor kétszer samponozza a saját haját, ami megfelel a hajmosás-protokollnak. A balzsamhasználat viszont elengedhetetlen része a hajápolási rutinnak, ami a válaszokból is jól kitűnik: 90 százalékuk használ balzsamot hajmosás után.

A mosás utáni szárítás a szakemberek legtöbbjénél sem marad el, 84 százalék használ hajszárítót. 16 százalékuk hagyja megszáradni haját a levegőn.

A megkérdezettek háromnegyede használ hajkefét, emellett hajformázásra a hajhab és a hajlakk a legnépszerűbb a megkérdezett fodrászok körében, melyet 33 – 33 százalékuk használ. Waxot 15 százalék, hajolajat 8, míg zselét alig 5 százalék tesz a hajára.

Ejnye-bejnye, ezt nem lenne szabad

„Kicsit meglepett, hogy milyen sokan használnak hajvasalót (45%) és hajsütővasat (12%) is, ami nem vet éppen jó fényt a fodrászokra, hiszen ezek az eszközök köztudottan roncsolják a hajat – de hát senki sem tökéletes” – adott hangot véleményének Lafferton Annamária.

Ugyanakkor a vegyszeres egyenesítés és göndörítés tekintetében sokkal következetesebbek a fodrászok és azt csinálják, amit mondanak: 92 százalékuk egyáltalán nem használ ilyesmit.

Azonban a válaszadók 66 százaléka festi a haját, 7 százalékuk melírozza, 15 százalékuk pedig minkét eljárást használja. Mindössze 12 százalékuk nem festi a haját – és ők is zömmel férfiak. Azonban ha jobban belegondolunk, ez valahol természetes egy fodrásznőnél.

A fodrászokra nem igaz, hogy lyukas a suszter cipője

A fodrászok nagy gondot fordítanak saját frizurájukra: 28 százalékuk hetente készít magának frizurát, 39 százalékuk pedig hetente többször is. Viszont más fodrászra ritkábban bízzák magukat: heti rendszerességgel 19 százalékuk, havonta 32 százalékuk „jár” fodrászhoz, azaz készíti el egy kolléga a frizurájukat.

A jól elkészített és rendezett frizurával viszont nem kell sokat foglalkozni, így reggelente mindössze 13 százalékuk tölt 10 percnél több időt, a frizurakészítéssel, 87 százalékuknak viszont 5-10 perc is elég, ám a szakértő szerint ez nem véletlen:

„A tökéletes frizura amellett, hogy kifejezi az egyéniséget, könnyen kezelhető és szinte magától beáll. Reggelente elég egy kis igazítás és már kész is.” – mondta Lafferton Annamária.

A felmérésről

A felmérés célja, hogy képet kapjunk arról, hogyan ápolják hajukat a magyar fodrászok. A felmérés módszertana internetes megkérdezés online kérdőív segítségével. A válaszadók saját Facebook adatlapjukon magukat Magyarországon élő fodrászként azonosító személyek, 275 fő. A felmérés 2015. júniusában készült. A felmérés nem reprezentatív.

A Lafferton Fodrászatról

Lafferton Annamária Magyarország első elrontott frizurák helyrehozására specializálódott fodrásza. Hatéves korában döntötte el, hogy fodrász lesz, majd 13 évesen már ott állt a hajmosónál. Volt hajmodell, majd 3 éven keresztül tökéletesítette szakmai tudását egy mesterfodrász mellett Budapesten. 2010-ben nyitotta meg az első önálló szalonját Lafferton Fodrászat néven, amely Magyarországon elsőként az elrontott frizurák helyrehozására specializálódott. Mára két szalonja működik Budapesten. Küldetése magabiztossá tenni a nőket tökéletes frizurával. Honlapja: www.lafferton.hu

Cikk:

A magyar fodrászok nem mosnak hajat csütörtökön

Exit mobile version