Menu
in

A D-vitamin és az anyaság

Családtervezés esetén is fontos a D-vitamin


Az elmúlt években a D-vitamin a figyelem középpontjába került, amiben kulcsszerepet játszott a Magyar Primer Prevenciós Orvos Egyesület. A kutatások alapján megemelték az ajánlott napi mennyiséget, és arra is rámutattak, hogy a napfényvitamin nem csupán a csontok egészségéhez nélkülözhetetlen.

A Magyar Primer Prevenciós Orvos Egyesület irányításával a Semmelweis Egyetem I. sz. Belklinikán zajlott le a teljes hazai lakosságot reprezentáló D-vitamin-kutatás tavaly áprilisban, amely rámutatott, hogy a magyar lakosság 94%-a D-vitamin-pótlásra szorul a tél végére. Ezt a hiányt még a legoptimálisabban összeválogatott élelmiszerekkel sem lehet kiküszöbölni, ezért a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett igen fontos az étrend kiegészítése.

A D-vitamin ugyanis a csontozaton túl hatással van többek között az immunrendszer működésére, a kardiovaszkuláris egészségre és az idegrendszerre. Egy nemrégiben napvilágot látott tanulmány szerint még a gyermekvállalás esélyét is sikeresen befolyásolhatja, ha megfelelő a szervezet D-vitamin-szintje. Ezt alátámasztja a régi megfigyelés, miszerint az északi országokban télen kimutatható mértékben visszaesik a teherbe esések száma.

Természetesen nemcsak a fogamzóképesség növeléséhez, a magzat kihordásához is elengedhetetlen a megfelelő vitaminszint. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a fogamzást követően a szervezet addig soha nem látott szintre próbálja emelni a D-vitamin-tartalékait. A magzat számára ugyanis az anyai szervezet az egyedüli D-vitamin-forrás. Hiányában csontrendszeri eltérések is kialakulhatnak, sőt, valószínűleg az izmok, az idegrendszer és az immunrendszer érését is kedvezőtlenül befolyásolhatja az anya vitaminhiányos állapota.

Sajnos a várandós kismamák jelentős hányada mégis D-vitamin-hiányban szenved, és a jelenleg forgalomban kapható kismamakészítmények is csak minimális mennyiségben tartalmazzák a dobozba zárt napfényt. A szakemberek ezért azt ajánlják, ne bízzanak meg vakon a reklámozott készítményekben, ellenőrizzék, szükség szerint egészítsék azokat ki!

A legújabb ajánlások alapján a tél végén egy egészséges felnőtt embernek megelőzésre 2000 NE, hiányállapotban, túlsúlyosoknak és kismamáknak a 12. hét után naponta körülbelül 4000 Nemzetközi Egységet tartalmazó D-vitamin-tabletta adható biztonságosan.

Exit mobile version