Menu
in

A beteg mitokondriumokra ható rákellenes szer

Rákos sejtek

Ritka esemény az elmúlt évtizedekben, hogy magyar kutató publikál Nobel-díjas részvételével.

“Mito-onkológiai szer; a fermentált búzacsírakivonat elnyomja a Warburg-hatást, helyreállítja a mitokondriumok oxidatív aktivitását és gátolja a tumornövekedést”

/Gyula Bencze, Szilvia Bencze, Keith D. Rivera, James D. Watson, Laszlo Orfi,
Nicholas K. Tonks, Darryl J. Pappin Mito-oncology agent: fermented extract suppresses the Warburg effect, restores oxidative mitochondrial activity, and inhibits in vivo tumor growth. Scientific Reports, Published online 25 August 2020, https://www.nature.com/articles/s41598-020-71118-3/

Bár a rákot sokáig kizárólag genetikai betegségnek tartották, a 21. század második évtizedétől egyre több bizonyíték szól amellett, hogy igaza volt a biokémikus és orvos Otto Warburgnak. A rák kialakulásában jelentős szerepet játszik a mitokondriális működési zavar. Az is bizonyos: egyes rákfajták növekedése a diszfunkcionális mitokondriumok működésének helyreállításával gátolható.

A tápanyagok elégetése

– vagy ahogy az 1931-es orvosi Nobel-díj kitüntetettje, Otto Warburg elnevezte, a sejtlégzés – biztosítja sejtjeink számára az életben maradáshoz és szaporodáshoz szükséges energiát és alapanyagokat. Warburg azt is megfigyelte, hogyan alakul át a rákos sejtek sejtlégzése, és milyen mechanizmusok révén biztosít alapanyagot a rákos sejt a sejtburjánzáshoz, a rákos sejtek szinte végtelen osztódásához.

Ilyen mechanizmus többek között, hogy a rákos sejteknek megnő a tejsavtermelése – ezt nevezzük a rendszerbiológia úttörője nyomán Warburg-hatásnak -, és ezzel a maguk által teremtett savas mikrokörnyezettel biztosítják a rákos sejtek a túléléshez és osztodáshoz szükséges feltételeket maguknak. A tejsavtermeléshez elengedhetetlen az alapanyagként szolgáló cukor felvételének megnövekedése.

A rákos sejtek

megváltozott anyagcseréje leginkább mitokondriumaik kóros működésén érhető tetten, ami nem is meglepő, hiszen ez a sejtszervecske a felelős a sejtlégzésért és normális esetben egy citokróm-c nevű fehérje sejtplazmába juttatásával az elöregedett vagy meghibásodott sejt öngyilkosságának beindításáért.

A rákos sejtek – szervezet szempontjából – diszfunkcionális mitokondriumai nem váltják ki ezt az apoptózisnak is nevezett öngyilkosságot, így a tumor a szervezetet veszélyeztetve korlátlanul növekedhet. Jó hír viszont, hogy a Warburg-hatás és a tejsavtermelés gátlásával, valamint a citokróm-c sejtplazma-koncentrációjának növelésével, vagyis a mitokondriumok működésének helyreállításával megakadályozhatjuk a rákos sejtek osztódását.

Dr. Bencze Gyula és kollégái “Mito-onkológiai szer; a fermentált búzacsírakivonat elnyomja a Warburg-hatást, helyreállítja a mitokondriumok oxidatív aktivitását és gátolja a tumornövekedést” című tanulmányukban azt mutatták ki, hogy a fermentált búzacsírakivonat koncentrátuma éppen erre képes. A szer a mitokondriumok működésének helyreállításával tumorellenes hatással bír, és jelentősen, mellékhatás nélkül növeli a rákbeteg kísérleti állatok túlélését.

A fermentált búzacsírakivonat rákellenes hatását

a szintén Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert témába vágó publikációit követően az 1990-es években kezdték vizsgálni, és az új évezredben humán vizsgálatokban is igazolták, hogy a kivonat segíti a tumoros betegek gyógyulását.

Bencze Gyula és munkatársai James D. Watson Nobel-díjas biokémikus közreműködésével a rákkutatás világelső tudományos műhelyében, az egyesült államokbeli Cold Spring Harbor Laboratóriumban végzett munkájuk során a fermentált búzacsírakivonatnak egy szuperkoncentrált formáját állították elő. Eltávolították a kivonatból a tumorellenes hatás szempontjából lényegtelen ballasztanyagokat, így az eredeti koncentrátum csupán néhány százalékát kitevő, szájon át könnyen fogyasztható hatóanyaghoz jutottak.

A tanulmányban leírt vizsgálataik során azt is bizonyították, hogy a szuperkoncentrátum úgy állítja helyre a rákos sejtek mitokondriumainak működését, hogy közben az egészséges sejtek anyagcseréjét nem befolyásolja, azaz nincs toxikus mellékhatása.

A leírt kivonat az első olyan készítmény, ami a sejtlégzés aktiválásával és a Warburg-hatás csökkentésével fejt ki tumornövekedést gátló hatást.

Az első fermentált növényi kivonat koncentrátum, amelyről bizonyították a pozitív mitokondriális hatást

Bencze Gyula és munkatársai hét különféle rákos sejten és melanómás egereken vizsgálták a koncentrált kivonat hatását.

A szuperkoncentrátumot a különálló rákos sejteken alkalmazva kimutatták, hogy a szer hatására megnő a mitokondriumokból a sejtplazmába jutó citokróm-c mennyisége, ennek következtében pedig beindul a rákos sejtek természetes önmegsemmisítő folyamata.

A kutatók a rákos sejtekben és az azokkal beoltott állatok tumoraiban egyaránt megnézték, hogyan befolyásolja a kezelés a sejtek fehérjeszintjét. Mint kiderült, a mitokondriumok normális működéséhez szükséges fehérjék szintjének növekedése mellett a sejtosztódásért felelős fehérjék termelődése lecsökkent.

Normalizálja a mitokondrium működését

A fehérjeanalízis ugyanazt az eredményt mutatta a különálló rákos sejtekben és a melanómás egerek rákos szöveteiben is, ami azt bizonyítja, hogy a kivonat felszívódik a beteg bélrendszeréből, és a ráksejtek hibás mitokondriumainak működését normalizálva gátolja a ráksejtek szaporodását.

A továbbiakban a rákos sejtek mitokondriális légzésének direkt vizsgálatával a kutatók azt igazolták, hogy a kezelés hatására javul a sejtlégzés. Nő a sejtek oxigénfelhasználása és csökken tejsavtermelésük. Az anyagcsere-termékek további vizsgálata – szénizotópot tartalmazó cukor felhasználásával – megerősítette a tejsavtermelődés és ezzel együtt a Warburg-hatás gátlását.

A legtöbbet egy szer képességeiről talán az úgynevezett in vivo hatékonyságvizsgálat mondja el, azaz amikor élő szervezetben vizsgálják a hatásait. A kivonat esetében azt nézték meg, hogy 14 napos kezelés hogyan befolyásolja melanomás egerekben a bőrrák növekedését.

Mint kiderült, a szer hatására jelentősen csökkent a tumor mérete. Míg a kezeletlen csoportban az átlagos tumortérfogat 4 cm3 volt, a kezelt csoportban a gátolt növekedés eredményeként a tumor ennek a felénél is kisebb méretet ért el. A kezelés az állatok élettartamát is megnövelte.

A kezelt egerek átlagosan 43 napot, míg a kezeletlenek mindössze 28 napot éltek (azaz a teljes túlélés a kezelés hatására több mint 50%-kal növekedett). Mindemellett a kezelt állatok teljes vérképe és májsejtjeinek állapota nem romlott, vagyis a kivonat az egészséges sejtek működését és szaporodását nem akadályozta, tumornövekedést gátló hatását toxikus mellékhatások nélkül fejtette ki.

A beteg mitokondriumokra ható rákellenes szer

Forrás: OTS

Továbbiak a témában: Szövetek védekező rendszere

Exit mobile version